• Ο Δήμος Καβάλας άδραξε την ευκαιρία και αποφάσισε να ιδρύσει Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, με σκοπό τη διαχείριση των λεγόμενων «ορφανών» λιμενίσκων στα διοικητικά του όρια. Η απόφαση, που πήρε το δημοτικό συμβούλιο, θα αποσταλεί στο Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως ανέφερε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, ώστε να ακολουθήσει ο καθορισμός της λιμενικής ζώνης.
  • Εκτός από τους λιμενίσκους στη Νέα Καρβάλη και στα παλιά σφαγεία, στην ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου θα υπαχθούν και οι λιμενίσκοι στην Καλαμίτσα και στα «Καλαφατιά» (σ.σ. το παραδοσιακό ναυπηγείο). Ευελπιστούμε ότι η ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, θα αλλάξει την εικόνα των λιμενίσκων αυτών, που αποτελούν «σημεία αναφοράς» στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.
  • Οι λιμενίσκοι στην Καλαμίτσα και στα παλιά σφαγεία, αλλά κι αυτός στη Νέα Καρβάλη, χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για τα σκάφη των ερασιτεχνών αλιέων. Οι δύο πρώτοι, ωστόσο, βρίσκονται σε πολύ καλές θέσεις στα δυτικά και στα ανατολικά του αστικού ιστού και σε απόσταση μερικών λεπτών από το κέντρο της πόλης! Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι πρέπει να αποκτήσουν «μικτή» χρήση, δηλαδή να εξυπηρετήσουν και τουριστικά σκάφη.
  • Ειδικά ο λιμενίσκος στα παλιά σφαγεία, μπορεί να αποτελέσει το «πασαλιμάνι» της Καβάλας! Χωρίς καμία υπερβολή. Πρόκειται για εξαιρετικά γραφική περιοχή, με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης, δίπλα ακριβώς από τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτή μέσα στον αστικό ιστό στο Περιγιάλι.
  • Η κατασκευή υποδομών στον λιμενίσκο για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών (πλωτές προβλήτες, δίκτυα τροφοδοσίας νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, κ.ά.), σε συνδυασμό με την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης, θα εκτοξεύσει την περιοχή. Η δημοτική αρχή κάνει την αρχή με την ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!
  • Το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο θα υλοποιήσει το έργο του εκσυγχρονισμού του καταφυγίου σκαφών και της ανάπλασης στη χερσαία ζώνη, με τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της «Δημωφέλεια», που εμπλέκεται στο τουριστικό κομμάτι. Με το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, επίσης, ο Δήμος Καβάλας θα έχει έσοδα από το καταφύγιο σκαφών και τη διαχείριση της χερσαίας ζώνης του λιμενίσκου.
  • Γίνεται αντιληπτό, από τα παραπάνω, πόσο σημαντική είναι η απόδοση των «ορφανών» λιμενίσκων στον Δήμο Καβάλας. Σε μερικά έτη, το παραλιακό μέτωπο της πόλης θα έχει μία εικόνα, που οι Καβαλιώτες θα «τρίβουν τα μάτια τους» και θα αισθάνονται υπερήφανοι.
  • Αντί του λιμενίσκου στα παλιά σφαγεία, παραθέτουμε μία φωτογραφία από το γνωστό πασαλιμάνι στον Πειραιά, για να πάρουμε μία γεύση της δυνατότητας που υπάρχει για την αξιοποίηση του λιμενίσκου στην Καβάλα. Τα παλιά σφαγεία θα είναι το μεγάλο «στοίχημα» της επόμενης δημοτικής αρχής, που θα αναδειχτεί στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Με «εργαλείο» το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πότε πήραν την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Ίδρυση νέου γραφείου που δεν υπήρχε στον ΟΕΥ, δεν προβλέπεται σε διάστημα εξαμήνου πριν τις εκλογές και η απόφαση είναι ΜΗ-ΣΥΝΝΟΜΗ.
    με την επιφύλαξη κάτι να έχει αλλάξει… τα παραπάνω ισχύουν και είναι λογικό.

    • Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019. Είναι λυπηρό, πάντως, να υπάρχει τέτοια αμφισβήτηση και καχυποψία σε ζητήματα τα οποία είναι θετικές εξελίξεις για την πόλη και τον Δήμο. Εάν θεωρείτε την απόφαση μη σύννομη, έχετε κάθε δικαίωμα να την προσβάλετε στο αρμόδιο όργανο (αφού ενημερωθείτε για το περιεχόμενο της). Αλλά, σε ποιον θα κάνετε ζημιά αλήθεια;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ