• Πιστεύουμε ότι ο υπουργός τουρισμού, δεν έχει καμία αντίρρηση να αξιοποιηθούν οι καπναποθήκες και το υπόλοιπο κτιριακό απόθεμα της Καβάλας. Όμως, για να ξεπεραστεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα, πρέπει να βοηθήσει ένα άλλο Υπουργείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί οι καπναποθήκες θεωρούνται «μνημεία βιομηχανικού πολιτισμού» της πόλης.
  • Μπορούσε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, να παραδώσει ένα υπόμνημα των αιτημάτων του Δήμου στον υπουργό τουρισμού, στο οποίο να περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος, αλλά στη σύσκεψη που έγινε στην Κομοτηνή, έπρεπε να προτάξει τα ζητήματα της ακτής Καλαμίτσας και του πρώην τουριστικού ακίνητου «Διόνυσος» στον Άγιο Σίλα.
  • Έπρεπε να τονίσει στον υπουργό τουρισμού, ότι το καλοκαίρι 2019 είναι το τελευταίο που επικρατεί αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση στην Καλαμίτσα. Δηλαδή, ο Δήμος Καβάλας να φροντίζει την ακτή, που ανήκει στην ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Και είχε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουν την πρόταση, να εισπράττει η ΕΤ.Α.Δ. τα ενοίκια από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να δίνει ένα ποσοστό στον Δήμο Καβάλας για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.
  • Άλλο ζήτημα, που συνδέεται με την ακτή, είναι το πρόστιμο της Πολεοδομίας, το οποίο η ΕΤ.Α.Δ. απαξίωσε να αποπληρώσει όλο και το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα, για να μην ανανεώσει την παραχώρηση της ακτής στον Δήμο Καβάλας. Στα παραπάνω ζητήματα χρειάζεται η παρέμβαση του υπουργού τουρισμού.
  • Όσον αφορά τον «Διόνυσο», το συγκεκριμένο ακίνητο δόθηκε στον Δήμο Καβάλας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). Επί διοίκησης Κωστή Σιμιτσή έγιναν τρεις, αν θυμόμαστε σωστά, διαγωνισμοί για την εκμίσθωση του ακινήτου που κρίθηκαν άγονοι. Το Υπουργείο Τουρισμού μπορεί να βοηθήσει τον Δήμο Καβάλας στην αξιοποίηση του ακινήτου βρίσκοντας, για παράδειγμα, χρηματοδότηση για την μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου. Εάν το κτίριο είναι κατάλληλο, στη συνέχεια ο Ε.Ο.Τ. και ο Δήμος Καβάλας θα συνεργαστούν για τη χρήση. Ίσως τα στελέχη του Ε.Ο.Τ. να προτείνουν καλύτερες ιδέες, από αυτές που προτάθηκαν τα προηγούμενα έτη.
  • Δεν είναι δυνατό το προσωπικό του Δήμου Καβάλας να ασχοληθεί με όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Φανταστείτε να επιφορτίζονταν οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας με την μελέτη στατικής επάρκειας του «Διόνυσου» και παράλληλα με την μελέτη στατικής επάρκειας της γέφυρας στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, για την αποκατάσταση της ζημιάς στο τμήμα του καταστρώματος που υποχώρησε.
  • Ούτε, φυσικά, περισσεύουν τα χρήματα για τις μελέτες αυτές. Οι υπάλληλοι του Ε.Ο.Τ., όμως, γνωρίζουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον τομέα τουρισμού και θα κατευθύνουν τους υπαλλήλους του Δήμου Καβάλας. Είναι καιρός να τελειώσει το ζήτημα του «Διόνυσου», το οποίο είναι πολύ λιγότερο περίπλοκο, σε σύγκριση με την αξιοποίηση των καπναποθηκών και των διατηρητέων κτιρίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ