Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 17:55

Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη με 200.000.000 ευρώ μέσα στο 2019 “έταξε” ο Γιώργος Δέδες

Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη με 200.000.000 ευρώ μέσα στο 2019 “έταξε” ο Γιώργος Δέδες

ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ “ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ” 
Μέσα στους επόμενους 3,5 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του συνόλου του οδικού άξονα Καλαμάτα-Μεσσήνη-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη. Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του εξετάζεται κατά προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα γίνει η έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του έργου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η σύνδεση της Μεσσήνης με τη Μπούκα με μικρό τρένο. Αυτά ανακοίνωσε το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, που θα είναι και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία…

“Είναι νέος δρόμος που θα περιλαμβάνει τον παλαιό δρόμο αλλά με πολλές παραλλαγές και βελτιώσεις και αναβαθμίσεις ως μία κατεύθυνση και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένας καινούργιος, δεύτερος παράπλευρος δρόμος για την άλλη κατεύθυνση. Θα έχουμε στην ουσία ένα δρόμο από την Καλαμάτα μέχρι το Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με ενδιάμεση διαχωριστική νησίδα”, σημείωσε ο Γιώργος Δέδες, μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα στελέχη της δημοτικής αρχής του Δήμου Μεσσήνης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Αποστολόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών σημείωσε ότι πριν δύο ημέρες το υπουργείο Υποδομών κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαδικασία που εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί σε 3,5 μήνες περίπου. Ειδικότερα ανέφερε ότι η μελέτη από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αποστέλλεται για διαβούλευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους Δήμους και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η διαβούλευση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από 52 ημέρες, είπε ο κ. Δέδες που πρόσθεσε ότι όταν συμπληρωθεί η προθεσμία αυτή και το υπουργείο πάρει τις γνώμες των φορέων, θα τις μελετήσει και θα εκδώσει τους περιβαλλοντικούς όρους, “θεωρούμε ότι δεν θα είναι το σύνολο της διαδικασίας παραπάνω από 3,5 μήνες, αν ανταποκριθούν βέβαια και οι φορείς και απαντήσουν έγκαιρα και γρήγορα. Νομίζω ότι επειδή είναι ένα έργο που όλοι το θέλουν, θα κινήσουν τάχιστα τις διαδικασίες τους”.

Σε ερώτηση της Kalamatajournal για το πρόκειται για ανακοινώσεις με προεκλογική σκοπιμότητα ο κ. Δέδες απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί το υπουργείο και η κυβέρνηση παράλληλα με την ετοιμασία των μελετών έκανε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την οποία είπε ότι έχει βάλει στις προτεραιότητες της ατζέντας της το συγκεκριμένο έργο.

Επίσης σε ερώτησή μας για το αν θα έχει διόδια το έργο ο γενικός γραμματέας Υποδομών απάντησε “κατηγορηματικά όχι και με διπλή υπογράμμιση”.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, τόνισε ότι αυτό που ζητούσε και ζητάει η δημοτική αρχή είναι ένα δρόμο γρήγορο και ασφαλή, ανεξάρτητα από το που θα περνάει. Υπογράμμισε επίσης ότι ο Δήμος έχει ζητήσει από τον γενικό γραμματέα να περιληφθούν στο έργο κάθετοι άξονες σύνδεσης της Μεσσήνης με τη Μπούκα, της Ανάληψης με την παραλία και της Βελίκας με την παραλία και την ενδοχώρα, καθώς επίσης και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Μεσσήνης-Καλαμάτας με την κατασκευή μικρού σιδηροδρόμου για τη σύνδεση της Μεσσήνης με τη Μπούκα.

Σχετικά ο Γιώργος Δέδες δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι προτάσεις που έκανε ο Δήμος Μεσσήνης έχουν γίνει στο σύνολό τους αποδεκτές.

Σε παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, τόνισε ότι η παράταξή του ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ της παραλιακής χάραξης του άξονα από την Καλαμάτα μέχρι το Ριζόμυλο. Πρόσθεσε ότι το κόστος της συγκεκριμένης χάραξης θα έπρεπε να έχει προσδιοριστεί ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση με το κόστος της μελέτης που μπαίνει τώρα σε διαβούλευση. Εν τούτοις παρατήρησε ότι εάν είναι να μην γίνει κανένα από τα δύο έργα ας γίνει τουλάχιστον αυτό που τώρα προτείνεται, ζήτησε ωστόσο να υπάρχει επαρκής χρόνος και ολοκληρωμένη διαβούλευση.

Στ.Μ.