Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 07:14

Ο Περιφερειάρχης ετοιμάζει πάρκα αγαλμάτων ηρώων του ‘21 στις πόλεις της Πελοποννήσου

Ο Περιφερειάρχης ετοιμάζει πάρκα αγαλμάτων ηρώων του ‘21 στις πόλεις της Πελοποννήσου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ 
Ο κορονοϊός δεν έχει ανακόψει το σχεδιασμό του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, για το λαμπρό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στην Πελοπόννησο. Το σχέδιο έχει οριστικοποιηθεί και ξεκινά η διαδικασία της υλοποίησής του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Kalamata Journal  βασική πτυχή του σχεδιασμού είναι η φιλοτέχνηση δεκάδων αγαλμάτων ηρώων της Επανάστασης. Η Καλαμάτα, η Τρίπολη, η Σπάρτη, το Άργος, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, η Μεσσήνη, η Κυπαρισσία, το Γύθειο, η Αρεόπολη, ο Μυστράς θα μετατραπούν σε πάρκα αγαλμάτων ηρώων του Αγώνα της Παλιγγενεσίας…

Αυτό που δημιούργησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ως δήμαρχος Καλαμάτας, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με την παράταξη αγαλμάτων ηρώων είναι μια φτωχή εικόνα μπροστά σε αυτή που θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες. Οι ήρωες που θα αποκατασταθούν με τη φιλοτέχνηση του αγάλματος που θα τους αναπαριστά είναι πολλοί.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου πριν από την ανάθεση φιλοτέχνησης των μνημείων σε γλύπτες του Εικαστικού Επιμελητηρίου ήρθε σε συνεννόηση βέβαια με τους δημάρχους οι οποίοι με προθυμία συμφώνησαν να γίνει η παραχώρηση των εκτάσεων στις πόλεις τους ώστε να δημιουργηθούν τα πάρκα των ηρώων της Επανάστασης. 

Σε ό,τι αφορά το κόστος αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου, έχει βρεθεί πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που καλύπτει ένα μέρος των χρημάτων που απαιτούνται. Ο κ. Νίκας είχε εντοπίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την περίοδο που ήταν δήμαρχος Καλαμάτας και ετοίμαζε τον φάκελο για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. 

Θα χρειαστούν όμως και επιπλέον χρήματα, τα οποία με προθυμία έχουν δεχτεί να προσφέρουν ομογενειακοί φορείς από τους Νομούς της Πελοποννήσου όπως και μεγάλοι Πελοποννήσιοι επιχειρηματίες. 

Επίσης γενναιόδωρη χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί και από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, που κατάγεται από τη Μάνη, τον τόπο που γέννησε πλειάδα γενναίων καπεταναίων. 

Το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας θα κάνει αυτοψία στα σημεία που έχει επιλέξει για την τοποθέτηση των αγαλμάτων, μαζί βέβαια με τους γλύπτες, αλλά και τους μηχανικούς και αρχιτέκτονες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Καλή Πρωταπριλιά!

Στ.Μ.