Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Επερώτηση Γόντικα για τα μέτρα στήριξης των πατατοπαραγωγών στη Μεσσηνία

Ανέβηκε

στις

πατατοπαραγωγοί
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Επερώτηση Γόντικα – Στήριξη πατατοπαραγωγών

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας στη Μεσσηνία,  καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων που δίνουν εξευτελιστικές τιμές για να απορροφήσουν την παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα η τιμή που πουλούν σε μεγαλεμπόρους προμηνύει άλλη μια χρονιά με χαμένο το εισόδημά τους. Από 0,25 ευρώ το κιλό που είναι στο όριο του κόστους παραγωγής, κατρακύλησε στα 0,15 ευρώ  ενώ αυτήν τη στιγμή φεύγει η πατάτα από το χωράφι χωρίς να δίνεται συγκεκριμένη τιμή.

Από την άλλη, ενώ οι παραγωγοί πουλούν κάτω από το κόστος παραγωγής, η τιμή στη λαϊκή κατανάλωση είναι εξαιρετικά υψηλή φτάνοντας μέχρι και τα 1,25 ευρώ το κιλό. Μάλιστα όπως διαμαρτύρονται αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής, την ίδια στιγμή που η ντόπια πατάτα δίνεται κάτω από το κόστος ή σαπίζει στο χωράφι, συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη εισαγωγή χιλιάδων τόνων και η κερδοσκοπία.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τα ίδια έγιναν και τα προηγούμενα χρόνια με την πατάτα, πριν λίγους μήνες με το λάδι, το γάλα, με τα αρνοκάτσικα κ.ο.κ. , ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και συνθηκών. Όλοι μαζί αρνούνται να υλοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών που ζητούν στήριξη των εισοδημάτων τους και των οικογενειών τους.

Ιδιαίτερα όμως σήμερα που η κυβέρνηση ενισχύει με δισεκατομμύρια βιομήχανους και χονδρέμπορους τροφίμων (μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, με φθηνά δάνεια, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και του μεροκάματου του εργαζόμενου κλπ) δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν πληγεί.

Χορτάσανε χρόνια τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι για «πάταξη της αισχροκέρδειας» και άλλα τέτοια. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι «νόμος και κανόνες» είναι οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Πόσοι έλεγχοι και με ποια αποτελέσματα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στη Πελοπόννησο σε εσαγωγείς πατάτας;
  • Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει στην αγορά για ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας και με ποια αποτελέσματα;
  • Πως στέκεστε απέναντι στα αιτήματα των μικρομεσαίων πατατοπαραγωγών για κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις του χαμένου εισοδήματος και για απαγόρευση της εισαγωγής πατάτας από τρίτες χώρες ώστε να διοχετευθεί πρώτα στην αγορά η εγχώρια παραγωγή;

Ο Επικεφαλής

της   Λαϊκής Συσπείρωσης

Γόντικας Νίκος

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ