Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Η Μεγάλη Παρασκευή και τα έθιμα που συνδέονται με την ιερή ημέρα

Ανέβηκε

στις

Η Μεγάλη Παρασκευή και τα έθιμα που συνδέονται με την ιερή ημέρα 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Τη Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνεται η πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τον θάνατο, την ταφή του και την Ανάσταση Αυτού. Τη μέρα εκείνη γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, με τους ιερωμένους και τους πιστούς να ψέλνουν θλιβερούς ύμνους.

Γνωρίζουμε ότι το σεπτό θείο πάθος λειτούργησε λυτρωτικά για μας. Λυπούμαστε για τα αμαρτήματά μας, για την κατάπτωσή μας και προπαντός για την θεοκτονία.

Η τελετή της Αποκαθήλωσης, γίνεται στις εκκλησίες μας, το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής μαζί με την αναπαράσταση της ταφής. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη τη διάρκεια της ημέρας. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο.

Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού, όταν ζήτησε νερό τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής Του. Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Αντιθέτως, συνηθίζεται οι πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων, προσδοκώντας, μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου και την δικό τους.

Ο λαός κρατά τη Μεγάλη Παρασκευή, αυστηρότατο πένθος. Χαρακτηριστική είναι κι η αποχή από το χαρτοπαίγνιο στα καφενεία. Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, ως το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι χαρτοπαίκτες «κρεμάνε τον φάντη».

Τέλος σε πολλές περιοχές την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, ανάβουν φωτιές στις οποίες καίγονται θυμιατά, ενώ σε άλλες καίγεται ο Ιούδας.

Γεωργία Ρήγα

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ