Connect with us
Επιμελητηρίο

Μεσσηνία

Σχόλιο και ερωτήσεις Κοσμόπουλου για την ανακύκλωση στην Καλαμάτα

Ανέβηκε

στις

Σχόλιο και ερωτήσεις Κοσμόπουλου για την ανακύκλωση στην Καλαμάτα 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Σχόλιο και ερωτήσεις Κοσμόπουλου για την ανακύκλωση στην Καλαμάτα

«Καλαμάτα μπροστά» Σχόλιο και ερωτήσεις Βασίλη Κοσμόπουλου από το δημοτικό συμβούλιο 18/11/2019

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν  το 81% των οικιακών αποβλήτων στη χώρα μας καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (παράνομους και νόμιμους), το 15% ανακυκλώνεται και το 4% λιπασματοποιείται. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ των 28μελών είναι 31%, 27% και 15% με το υπόλοιπο 27% να κατευθύνεται προφανώς στην καύση.

Είναι φανερό ότι με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ επιτυγχάνεται η σημαντικότερη μείωση των απορριμμάτων.

Το ταξίδι όμως της ανακύκλωσης για να στεφτεί με επιτυχία αρχίζει από το σχολείο.

Στο δήμο μας με την έναρξη της προσπάθειας αυτής, πριν από 15 χρόνια επί δημαρχοντίας κου Γεωργίου Κουτσούλη, επισκέφθηκαν όλα σχεδόν τα σχολεία δημοτικοί παράγοντες συνοδευόμενοι από υπαλλήλους του δήμου και καθηγητές από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν  τους μαθητές για την αξία της ανακύκλωσης. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν εξαιρετικό.

Σήμερα σε πολλούς δήμους της χώρας μας γίνονται ανάλογες περιβαλλοντικές δράσεις στα σχολεία κάθε χρόνο.   π.χ. :

  • Ο δήμος Παύλου Μελά διαφημίζει ότι πρόσθεσε στα ταμεία του 10.000,00 ευρώ ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος διαλογής στην πηγή που εφήρμοσε σε 50 σχολεία .
  • Στο δήμο Περιστερίου στο πλαίσιο του προγράμματός του « Δρω – Ανακυκλώνω – Ζω » μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλα τα δημοτικά σχολεία έκαναν ανακύκλωση στο Καινοτόμο Πράσινο Σημείο του δήμου το οποίο μεταφερόταν σε κάθε σχολείο για μια εβδομάδα. Στο τέλος μάλιστα βραβεύτηκαν όλα τα σχολεία για τη συμμετοχή τους και πήραν ειδικό βραβείο οι πρωτεύσαντες στην ανακύκλωση.

 

Παράλληλα η οικιακή κομποστοποίηση κερδίζει διαρκώς έδαφος σε όλους τους δήμους.  Μάλιστα ο δήμος Παπάγου – Χολαργού στο πλαίσιο της εφαρμογής Τοπικού Συστήματος Απορριμμάτων και μετά την επιτυχία του πρώτου προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, ξεκίνησε για δεύτερη φορά  τη δωρεάν διάθεση στους κατοίκους του  1.000,00 κομποστοποιητών κήπου.

 

Ερωτάται επομένως η Δημοτική Αρχή :

 

  • Ποιες Δράσεις σχεδιάζει για τους μαθητές τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και της αειφόρου ανάπτυξης ;

 

  • Σκέφτεται να ενισχύσει το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στις περιοχές που διαθέτουν κήπο ώστε να περιοριστεί και η διέλευση του απορριμματοφόρου από τις περιοχές αυτές ;

 

  • Σχεδιάζει να διερευνήσει την πιθανότητα συνεργασίας και με άλλα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ;

 

Σχόλιο και ερωτήσεις Κοσμόπουλου για την ανακύκλωση στην Καλαμάτα

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ