Connect with us
Επιμελητηρίο

Μεσσηνία

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του!!!

Ανέβηκε

στις

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του!!! 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του!!!

Το Καλαματιανό καρναβάλι ξεκίνησε φιλόδοξα το 2013. Μια χρονιά μέσα στην κρίση, αλλά όπως αποδείχθηκε το timing ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Η αποδοχή ήταν τεράστια. Από τότε έγιναν πολλά. Το Καλαματιανό καρναβάλι πλήγωσε τους εμπνευστές του και τους καρναβαλιστές που έσυραν την άμαξα για να ξεκινήσει μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Πέρασε στα χέρια υπηρεσιακών παραγόντων που απλά διεκπεραίωναν μια αποστολή που ίσως δεν ήθελαν και ήταν έξω από την ‘’αισθητική ‘’τους. Σε 7 διοργανώσεις το Καλαματιανό καρναβάλι άλλαξε 5 υπευθύνους επικεφαλής. Η ιστορία γράφτηκε αλλά πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα με ανοδική πορεία.

Γράφει ο Νίκος Κουρής
Φίλος του Καλαματιανού Καρναβαλιού

Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να κοιτάξει προς τα πίσω, όχι για να αποφύγει την κριτική (που έτσι κι εξ άλλου έχει γίνει από την ίδια την κοινωνία), αλλά γιατί ο υπογράφων πίστευε και πιστεύει ότι το Καλαματιανό καρναβάλι μπορεί να είναι ένας θεσμός με πολλαπλές διαστάσεις και αντίστοιχα οφέλη για τους Καλαματιανούς.Ας κοιτάξουμε το αύριο. Πέρα από το αυτονόητο και συνάμα ουσιαστικό περιεχόμενο της χαράς των συμμετεχόντων, το καρναβάλι είναι «μια αστεία υπόθεση η οποία απαιτεί σοβαρή διοργάνωση». Η επιτυχία του μπορεί να είναι ένα εργαλείο εξωστρέφειας και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας, που ψάχνει ακόμα ένα destination management. Με άλλα λόγια τι τουριστικός προορισμός θέλει (αν θέλει) να γίνει η Καλαμάτα. Το καρναβάλι προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αποτελώντας ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν στη νεκρή τουριστικά εποχή του χειμώνα. Παράλληλα να δείχνει και να αποδεικνύει ότι εκτός από λαϊκό και μαζικό, μπορεί να έχει πολιτιστικά στοιχεία που το διαφοροποιούν από άλλα αντίστοιχα που διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.

Η προσπάθεια της διοργάνωσης του 8ου Καλαματιανού καρναβαλιού ξεκίνησε. Το 2020 ίσως είναι η πιο κομβική χρονιά. Μικρή πόλη η Καλαμάτα όλοι γνωριζόμαστε. Ας δούμε όλοι μπροστά. Η διάθεση να αλλάξουν οι συνθήκες και το πλαίσιο διεξαγωγής φανερώνει τις όποιες αστοχίες, τις αρρυθμίες και βέβαια τα αποτελέσματα που ήταν κατώτερα του αναμενόμενου σε όλα τα επίπεδα: συμμετοχής καρναβαλιστών, εκδηλώσεων κλπ. Θα προσέθετε μάλιστα κάποιος, το δυσδιάκριτο οικονομικό αποτύπωμα τόσο στο ταμείο του Δήμου Καλαμάτας όσο και της τοπικής οικονομίας ευρύτερα.
Οι προθέσεις δείχνουν θετικές και προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάποια λάθη έγιναν και τώρα με το καλημέρα, αλλά ποιος είναι αλάνθαστος; Η κακή κληρονομιά, η πίεση του χρόνου και η αρνητική ψυχολογία έχουν παίξει τον ρόλο τους. Για αυτό ας είμαστε επιεικείς και ας δούμε την αναδιοργάνωση που επικαλούνται οι υπεύθυνοι με θετική διάθεση.

Η μεγαλύτερη δυνατόν συμμετοχή είναι ίσως το καλύτερο φάρμακο στο ‘’πληγωμένο’’ Καλαματιανό καρναβάλι. Η αποδοχή της αναγκαιότητας και τα οφέλη που προσφέρει ας είναι το εφαλτήριο ώστε το 8ο Καλαματιανό καρναβάλι να κοιτάξει μόνο το αύριο. Η πρόσκληση για συμμετοχή σε μια ανοιχτή διαβούλευση ( έστω με κενά και παραλείψεις που μπορούν άμεσα να διορθωθούν, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδια). Τώρα είναι η στιγμή να ακουστούν πολλές φωνές που μέσα από καλοπροαίρετη διάθεση, κουβέντα και νέες προτάσεις θα οδηγήσουν σε έναν πιο ασφαλή δρόμο για την επιτυχία του. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η αλλαγή της ψυχολογίας όλων: καρναβαλιστών, οργανωτών, επαγγελματιών, υποστηρικτών και απλών φίλων του καρναβαλιού.

Συμπέρασμα: Το Καλαματιανό καρναβάλι αξίζει να υπάρχει, να μεγαλώσει και να αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό που δίνει προστιθέμενη αξία στην Καλαμάτα μας. Πρέπει να έχει τουλάχιστον μια καλή ευκαιρία για να δείξει και να αποδείξει ότι βρίσκεται – επιτέλους –στη σωστή πορεία. Ας είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες με όποιον τρόπο επιλέξει ο καθένας από μας.

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του. Ας είμαστε εκεί !!!

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του!!!

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ