Ε65: Λαμία–Ξυνιάδα - Ένα μεγάλο έργο που αναμένεται μέσα στο 2019


Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα στο νότιο τμήμα του αυτοκινητοδόμου Ε65 το Λαμία - Ξυνιάδα, μετά και την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών.

Το νότιο τμήμα, από τη Λαμία ώς την Ξυνιάδα, έχει μήκος 32,5 χλμ. και προβλέπεται να παραδοθεί σε μια διετία, ενώ το κόστος του έργου ανέχεται στα 306 εκατ. ευρώ. 

Η σύμβαση για το νέο τμήμα πέρασε από από σαράντα κύματα, καθώς οι Βρυξέλλες ζήτησαν να υποβληθούν επικαιροποιημένες μελέτες και είχαν ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του έργου.

Τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, ενώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Υπουργείο Υποδομών θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση και για το βόρειο κομμάτι του Ε-65, που είχε μπλοκαριστεί το 2008 από το ΣτΕ, λόγω των επιπτώσεων προς το περιβάλλον και στον βιότοπο της αρκούδας. 

Σύμφωνα με το υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο οδικό άξονα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και γενικότερα της χώρας.

Η ολοκλήρωση του συνόλου του Ε65, θα συμβάλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κεντρικής Ελλάδος και θα αναβαθμίσει τη σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την προσπελασιμότητα προς την Αλβανία και την πΓΔΜ, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα ενίσχυσης του τουρισμού και της εμπορευματικής διακίνησης σε μια περιοχή με δυνατότητες περαιτέρω οικονομικής μεγέθυνσης.

Παράλληλα, θα συμβάλει στη μείωση του ποσοστού ανεργίας και στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Η ολοκλήρωσή του Ε65 θα επιφέρει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική καθώς θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη - με το λιμάνι του Βόλου.

Το δε ταξίδι από Λαμία έως την Εγνατία Οδό, θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ η διαδρομή Τρίκαλα - Αθήνα περίπου 3 ώρες.

www.insider.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη