Οι εκρηκτικοί μπαρουτόμυλοι του Μαυρίλου στη Φθιώτιδα - Δείτε φωτογραφίες και video


Το Μαυρίλο είναι ένα ορεινό χωριό (σε υψόμετρο 920 μέτρων) το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του Βελουχιού. Το χωριό βρίσκεται οδικώς 65 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας και 25 χιλιόμετρα ανατολικά του Καρπενησίου. Η αρχική ονομασία ήταν Κορυφές (λόγω θέσης κάτω από τις βουνοκορφές του Βελουχιού), αλλά επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετονομάστηκε σε Μαυρίλο (έχει αναφερθεί και ως Μαυρίλλο, Μαυρίλου, Μαβρήλον και Μαυρίλω). Υπάρχουν δύο υποθέσεις για την προέλευση του ονόματός του. Η μία λέει ότι ονομάστηκε έτσι επειδή κατασκευαζόταν η Μαύρη-ύλη, δηλαδή η μπαρούτη και η άλλη εκδοχή λέει ότι Μαυρίλο ονομάστηκε έτσι λόγω των σκουρόχρωμων δασών-λόγγων που περιβάλλουν το χωριό (κυρίως από δάση μελανής-σκούρας ελάτης).



Το χωριό είναι γεμάτο πηγές, αυλάκια και ρυάκια τα οποία χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν όχι μόνο για πότισμα αλλά και ως κινητήρια δύναμη των νερόμυλων για το άλεσμα αλευριού και την κατασκευή μπαρούτης. Η κύρια πηγή του χωριού ονομάζεται Γκούρα (η λέξη αυτή στα Σλαβικά σημαίνει μεγάλη πηγή) και αποτελεί μία από τις πηγές του Σπερχειού ποταμού.



Στο Μαυρίλο από το 1770 έως το 1914 λειτούργησαν 13 μπαρουτόμυλοι. Οι μύλοι κατασκευάστηκαν από τεχνίτες της μπαρούτης που ήλθαν από την Κωνσταντινούπολη ή από τεχνίτες της Δημητσάνας.





Από τις πρώτες ύλες η πλέον δυσεύρετη ήταν το νίτρο Χιλής που έφθανε στο Μαυρίλο από την Κωνσταντινούπολη μέσω Ευβοίας. Υπάρχουν επιστολές-παραγγελίες του Αθανάσιου Διάκου για την Μπαρούτι του Μαυρίλου.

Ήδη έχει αναπαλαιωθεί ένας παλαιός μπαρουτόμυλος που παρέχει τη δυνατότητα να κατασκευαστεί μπαρούτι και σήμερα.

Δείτε το βίντεο:



του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

πηγή: www.postmodern.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη