Κομοτηνή: 6ο Αντάμωμα Γκαγκαβούζηδων με «χρώμα» Νέας Καλλίστης

Κομοτηνή: 6ο  Αντάμωμα Γκαγκαβούζηδων με «χρώμα»  Νέας Καλλίστης

Στο 6ο Αντάμωμα Γκαγκαβούζηδων, που διοργανώθηκε από την Ένωση Γκαγκαβούζηδων Νομού Έβρου συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης, καθώς, όπως η χοροδιδασκάλισσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Νέας Καλλίστης η κα Μαρία Ουρεϊλίδου λέει «το μισό και παραπάνω χωριό είναι Γκαγκαβούζηδες».

Η συνάντηση ήταν τριήμερη με πλούσιο πρόγραμμα: Ξεναγήσεις στην πόλη, ομιλίες από ιστορικούς, επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο και αντάμωμα στην Νέα Σαγήνη Ορεστιάδας, χωριό που κατοικείται από Γκαγκαβούζηδες.

«Οι Γκαγκαβούζηδες είναι Χριστιανοί τουρκόφωνοι που εκδιώχτηκαν από τα χωριά της Ανατολικής Θράκης, από την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Ένα μεγάλο μέρος αυτού έμεινε σε χωριά του Έβρου: Σαγήνη, Πύθιο, Ισαάκιο, Ρήγιο , δύο χωριά της Ροδόπης φιλοξενούν Γκαγκαβούζηδες, η Νέα Καλλίστη και τα Άμφια. Πολλοί έχουν πάει στα Χρυσοχώραφα, συγγενείς από τη Νέα Καλλιστη, όπως επίσης Γκαγκαβούζηδες υπάρχουν στη Νέα Ζίχνη, σε διάφορα χωριά του Κιλκίς και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ένα μεγάλο μέρος έφτασε μέχρι την Μολδαβία και ιδρύθηκε η Γκαγκαβουζία» εξηγεί η κα Ουρεϊλίδου.
Σύμφωνα με την έμπειρη χοροδιδασκάλισσα πριν δέκα χρόνια είχαν πάει τρεις σύλλογοι, της Νέας Καλλίστης, της Ινόης και των Χρυσοχωράφων στην Μολδαβία για να βρουν τους συγγενείς τους, όπως και έγινε. « Έκανα ήδη επαφές σ' αυτό το αντάμωμα και με το Σύλλογο Αθηνών Γκαγκαβούζηδων ο οποίος Σύλλογος έχει επαφές με Μολδαβία και θα τους καλέσουμε να έρθουν στην περιοχή μας» δηλώνει και μιλώντας για τους «συγγενείς» Γκαγκαβούζηδες Μολδαβούς τονίζει: « Είναι Τουρκόφωνοι, Χριστιανοί με Ελληνικά ονόματα. Έχουν κρατήσει τα χριστιανικά ελληνικά τους ονόματα αλλά είναι Τουρκόφωνοι».
Όπως τονίζει, αυτού του είδους οι συναντήσεις είναι μόνο κέρδος και τίποτα άλλο. «Δεν πήγαμε μόνο ως χορευτικό, αλλά συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου μεγαλύτερης ηλικίας που γνωρίζουν καλύτερα και τους συγγενείς, αλλά και τα ήθη, τα έθιμα των Γκαγκαβούζηδων τα οποία τα έφεραν και τα κράτησαν στο πέρασμα του χρόνου. Γνώρισαν πολλούς συγγενείς, συναντήθηκαν μαζί τους κι ανέπτυξαν πολλές επαφές με άλλους Συλλόγους για να διατηρήσουμε με τη βοήθεια τους και να διαφυλάξουμε για τη Νέα Γενιά τα ήθη και τα έθιμα των Γκαγκαβούζηδων».

Ήδη η 2η Γενιά, τα παιδιά εκείνων των προσφύγων είναι μεγάλης πια ηλικίας με παιδιά και εγγόνια. «Μέσα από τη θύμηση των γονειών τους προσφύγων μας διηγήθηκαν πολλές ιστορίες. Επειδή εκδιώχθηκαν με βάρβαρους τρόπους αναγκάστηκαν να φύγουν πολύ μακριά» δηλώνει η κα Ουρεϊλίδου και σημειώνει πως «είναι μια ράτσα πολύ ισχυρή στο να κρατούν, όσο μπορούν, τα ήθη και τα έθιμα τους χωρίς να αποκρύπτουν καθόλου ότι είναι χριστιανοί . Τουρκόφωνοι γιατί αυτή ήταν η μητρική τους γλώσσα, αλλά τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα τους δεν τα άλλαξαν ποτέ.»
Φώτο: Η κα Μαρία Ουρεϊλίδου ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2O5SXXj
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη