Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΕΞΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1967 | Σε απέραντο στρατοδικείο μεταβάλλει την Ελλάδα το δικτατορικό καθεστώς, ενώ το κολαστήριο των εξόριστων της Γυάρου
αναβιώνει τις φρικτές αναμνήσεις του Εμφυλίου, καθώς χιλιάδες εξόριστοι, στην πλειονότητά τους αριστεροί, μεταφέρονται εκεί. Ταυτόχρονα αρχίζουν οι δολοφονίες των πολιτικών της αντιπάλων. Ο Π. Ελής είναι ο πρώτος πολιτικός κρατούμενος ο οποίος δολοφονείται από τη χούντα στον Ιππόδρομο, που έχει μετατραπεί σε προσωρινό στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων, λίγα 24ωρα μετά το πραξικόπημα. Η χούντα δεν συγχωρεί τη θαρραλέα στάση του δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ.
Τα όργανά της τον δολοφονούν και τον πετούν στη θάλασσα. Το πτώμα του, με βαριές κακώσεις, βρίσκεται σε ερημική ακτή της Ρόδου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Γεννάδι, στις 22 Μαΐου. Ο Γιάννης Χαλκίδης δολοφονείται από τα όργανα του καθεστώτος στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι 15χρονος Β. Πεσλής και η 25χρονη Μ. Καλαβρού είναι τα πρώτα θύματα των πραξικοπηματιών, καθώς δολοφονούνται το πρωί της 21ης Απριλίου. Στις 15 Νοεμβρίου 1967 αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών
η πρώτη μεγάλη δίκη μελών αντιστασιακής οργάνωσης. Πρόκειται για τους 31 του «Πατριωτικού Μετώπου» (ΠΑΜ), το οποίο έχει συγκροτήσει αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο ΠΑΜ συμμετέχουν κομμουνιστές και άλλοι αριστεροί. Ο πρόεδρος του Στρατοδικείου και ο βασιλικός επίτροπος έχουν επιλεγεί από το δικαστικό σώμα καθώς η Δικαιοσύνη είναι η μόνη από τις τρεις εξουσίες την οποία δεν έχει ανατρέψει η δικτατορία του στρατού. Αν και έχει συλληφθεί, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των δικαζόμενων επειδή η χούντα δεν επιθυμεί να έχει στο εδώλιο ένα πρόσωπο με τεράστια διεθνή προβολή. Κατά τη διαδικασία ο βασιλικός επίτροπος φροντίζει να εγκωμιάσει την επέμβαση του στρατού, πριν προτείνει βαριές καταδίκες των κατηγορουμένων.
Τελικά το Εκτακτο Στρατοδικείο στις 21 Νοεμβρίου καταδικάζει σε ισόβια δεσμά τους Κ. Φιλίνη και I. Λελούδα και επιβάλλει ποινές φυλάκισης από 1 έως 15 χρόνια σε άλλους 19 κατηγορούμενους, εκ των οποίων στους 13 με αναστολή, και αθωώνει δέκα. Στις 13 Νοεμβρίου το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών επιβάλλει πολύμηνες φυλακίσεις στους Λ. Κύρκο, Π. Παρασκευόπουλο και Αθ. Κ. Τσουπαρόπουλο για παλαιά δημοσιεύματα της «Αυγής», ενώ ο πρώην βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Τάλμποτ Κεφαλληνός καταδικάζεται για παλαιότερη περιύβριση εισαγγελικής αρχής.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1967
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΘΗΝΑ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


from ανεμουριον https://ift.tt/2OMh2Ts
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη