ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκωτία: Μεγάλη πορεία υπέρ της ανεξαρτησίας

Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Γλασκώβης υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας προχώρησαν σήμερα, 12 Ιανουαρίου,  στη Γλασκώβη, στη πρώτη από μια σειρά διαμαρτυριών που προγραμματίζονται για το νέο έτος.

Η πορεία της All Under One Banner (AUOB) από το δυτικό άκρο της πόλης μέχρι το Glasgow Green, πραγματοποιήθηκε κάτω από πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Η μαζική σύναξη που επρόκειτο να διεξαχθεί αργότερα ακυρώθηκε, μετά από βροχές και ισχυρούς ανέμους που είχαν προβλεφθεί.

Η ομάδα που το όνομα της μεταφράζεται στο σλόγκαν «Όλοι Κάτω Από Ένα Λάβαρο»,  πήρε την απόφαση για την πορεία μετά τις γενικές εκλογές του περασμένου μήνα. Σε αυτές το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, να κερδίζει 48 από τις 59 έδρες στη Σκωτία, ενώ οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για την πρώτη από τις οκτώ πορείες που η ομάδα AUOB σκοπεύει να διοργανώσει στη Σκωτία κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς οι ακτιβιστές στοχεύουν στην αύξηση της πίεσης για ανεξαρτησία.

Η AUOB αποφάσισε ότι η πορεία θα προχωρήσει παρά την ακύρωση της σύναξης, με τον επίσημο λογαριασμό να προχωρεί σε ανάρτηση στο Twitter, «Αν αφήσουμε τη σκωτσέζικη βροχή να μας σταματήσει να βαδίζουμε, τότε δεν έχουμε καμία πιθανότητα (στον σκοπό μας)».

Ο Γκάρι Κέλλυ της AUOB δήλωσε πως «Είναι μια άλλη εντολή στο τέλος της ημέρας, και δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει η επιθυμία στη Σκωτία για την ανεξαρτησία της. Δεν λαμβάνουμε πολλή δημοσιότητα από τα ΜΜΕ, και το καταλαβαίνουμε, αλλά τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης σήμερα βρίσκονται μαζί μας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλασκώβης τις προηγούμενες μέρες είχε υπολογίσει πως ο αριθμός των παρευρισκόμενων θα έφτανε τις 100 χιλιάδες, αλλά λόγω τον καιρικών συνθηκών πολλοί ήταν αυτοί που δεν έδωσαν το παρόν τους. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι περίπου 80 χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος στη πορεία.

 Το γεγονός σε 20 δευτερόλεπτα

Το κανάλι υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας στο Twitter, κάλυψε το γεγονός φτιάχνοντας ένα βίντεο από φωτογραφίες κάθε 30 δευτερολέπτων της πορείας των 80 χιλιάδων παρευρισκόμενων. Το βίντεο συμπυκνώνει 100 λεπτά σε μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Ένα νέο Δημοψήφισμα

Οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι υποστήριξαν την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55%, ενάντια 45% υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, σε δημοψήφισμα το 2014. Παρόλα αυτά, η κα Νίκολα Στέρτζιον, ηγέτης του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) και πρωθυπουργός της Σκωτίας, επιζητεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας αργότερα μέσα στο 2020.

Με το SNP την παρούσα στιγμή να κατέχει την πλειοψηφία των εδρών που αντιστοιχούν στη Σκωτία και τις διαδικασίες του Brexit να συνεχίζονται, πολλοί είναι αυτοί που προωθούν την ιδέα για ένα νέο δημοψήφισμα, αφού πολλά έχουν αλλάξει από το 2014.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται απίθανο το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος. καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέστησε σαφές ότι δεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες που η κα Στέρτζιον αναφέρει ότι θα χρειαζόταν για το δημοψήφισμα είναι νόμιμο.

Η πρώτη υπουργός αποκλείει τη διεξαγωγή ανεπίσημου δημοψηφίσματος, παρόμοιο με το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα της Καταλονίας το 2017, καθώς δεν πιστεύει ότι αυτό θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Γράφημα: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας (2014) στα αριστερά και αυτό των γενικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου 2019 στα δεξιά.

Επιστολή στο Λονδίνο

Η Νίκολα Στέρτζιον δεν παρευρέθηκε ποτέ σε πορεία AUOB, αν και μίλησε σε μαζική συνάντηση που διοργάνωσε η εθνική εφημερίδα υπέρ της ανεξαρτησίας, στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η πρωθυπουργός μίλησε σε μεγάλο πλήθος υπέρ της ανεξαρτησίας από το 2014.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας σε γράμμα της στον πρωθυπουργό της κεντρικής κυβέρνησης στο Λονδίνο, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε την υποστήριξη και συμφωνία της κυβέρνησης υπέρ νέου δημοψηφίσματος.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ άλλων επί του θέματος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απαντήσει σύντομα στην επιστολή, ενώ ερωτώμενος για την επίσημη θέση της κυβέρνησης ανέφερε πως, «Δεν υποστηρίζουμε δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν αποφασιστικά να παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα δημοψήφισμα μιας γενιάς το 2014».

Η οργάνωση έχει προγραμματίσει αρκετές παρόμοιες πορείες και συγκεντρώσεις στις πόλεις και τις πόλεις της Σκωτίας τα τελευταία πέντε χρόνια, με άλλη μία πορεία AUOB να είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Γλασκώβη το Μάιο, και παρόμοια γεγονότα προγραμματισμένα για Άρμπρόουθ, Πίμπελς, Έλγιν, Κιρκάλντυ, Στέρλινγκ και Εδιμβούργο. 

Πηγές: BBC, The Guardian, Sky News, New York Times, Daily Mail

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X