ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λάρνακα: Μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στο Βασιλικό

Τόσο οι εταιρείες όσο και το Κράτος προβαίνουν σε συγκεκριμένες ενέργειες και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιτευχθούν οι στόχοι

ΚΥΠΕ

Έκκληση στους αρμόδιους Υπουργούς να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με τις επηρεαζόμενες Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό του μέτωπο, απευθύνει ο Δήμος Λάρνακας.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «την Πέμπτη 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Καθοδηγητικής Επιτροπής για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό. Στη συνεδρία έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών στις οποίες έχουν προβεί τόσο τα Κυβερνητικά Τμήματα όσον και οι εταιρείες, καθώς και για τα θέματα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης που έχει υπογραφεί».

Στην συνεδρία «διαπιστώνεται ότι τόσο οι εταιρείες όσο και το Κράτος προβαίνουν σε συγκεκριμένες ενέργειες και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

Προστίθεται ότι «για τα υγρά καύσιμα, ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες οι οποίες έχουν επιλέξει να μην προχωρήσουν άμεσα με κατασκευή δικών τους εγκαταστάσεων στην περιοχή Βασιλικού, αλλά να φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις άλλων Εταιρειών που διαθέτουν ήδη ή κατασκευάζουν νέες. Οι άλλες δύο εταιρείες, αφού εξασφάλισαν τις σχετικές άδειες, εκτελούν αυτή την περίοδο με γοργούς ρυθμούς κατασκευαστικά έργα, τα οποία φαίνεται ότι είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν μέσα στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα».

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υγραερίου, η Επιτροπή ενημερώθηκε «για τις ενέργειες της Κοινοπραξίας τριών εταιρειών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για εξασφάλιση της άδειας οικοδομής. Ο Δήμος Λάρνακας έχει ενημερωθεί ότι η Κοινοπραξία προχώρησε ήδη σε παραγγελία του κυρίως εξοπλισμού, ενώ η τέταρτη εταιρεία παρουσιάζει μια μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με την εξασφάλιση των σχετικών αδειών, ωστόσο θεωρεί ότι η εγκατάσταση θα είναι έτοιμη εντός χρονοδιαγραμμάτων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «καθυστέρηση στους αρχικούς χρόνους παρουσιάζουν και ενέργειες τόσον εκ μέρους των εταιρειών όσον και της Κυβερνητικής πλευράς στο θέμα της κατασκευής του αγκυροβολίου και των αγωγών μεταφοράς των προϊόντων και αγωγών πυρόσβεσης».

Ο Δήμος Λάρνακας «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται θα απορροφηθούν εντός των τελικών συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Λάρνακας θα καλέσει σε ξεχωριστές συναντήσεις εκπροσώπους των εταιρειών για συζήτηση του θέματος».

Ταυτόχρονα ο Δήμος «καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με τις επηρεαζόμενες Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού και να παρέμβουν προληπτικά για να αποτραπούν τυχόν ενέργειες που θα ανατρέψουν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων. Ο Δήμος Λάρνακας θα συνεχίσει να παρακολουθεί με πολλή προσοχή άλλες εξελίξεις και θα προβεί σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες κριθούν απαραίτητες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση