ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα έργα που θα αλλάξουν την Λευκωσία (βίντεο)

Στόχος ο εκσυγχρονισμός και η ευκολότερη λειτουργία της πρωτεύουσας

Η πόλη της Λευκωσίας έχει αρχίσει εδώ και χρόνια την υλοποίηση των προγραμματισμένων σχεδίων της για δημόσια έργα τα οποία έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της πόλης και την ευκολότερη λειτουργία του οδικού δικτύου.

Τα προγραμματισμένα σχέδια αφορούν έργα που βρίσκονται ήδη υπό εξέλιξη και αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν (τα πλείστα μέχρι το τέλος του έτους) καθώς και κάποια άλλα τα οποία αναμένεται να αρχίσουν σε μελλοντικό στάδιο. 

Πλατεία Ελευθερίας

Η Πλατεία Ελευθερίας της οποίας ο σχεδιασμός της έχει ολοκληρωθεί από το 2007, έχει αρχίσει τις εργασίες της (εργασίες που χωρίζονται σε διαφορετικές φάσεις) με την ανάπλασή της να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει: την ανάπλαση της πλατείας, του περιβάλλοντα χώρου, την κατασκευή γέφυρας-πλατείας, την τοπιοτέχνηση της Τάφρου (διορθωτικές εργασίες στα Ενετικά Τείχη), εγκαταστάσεις ανελκυστήρων, εργασίες φωτισμού, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, αστικό εξοπλισμό, κατασκευή καταστημάτων και χώρων υγιεινής.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση: Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.

 

Υπόγειος χώρος στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου

Στην Λεωφόρο Ομήρου (στο τμήμα μεταξύ της Πλατείας Σολωμού και της λεωφόρου Ευαγόρου) από το 2014 άρχισε η δημιουργία ενός νέου διώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης ο οποίος σύμφωνα με τον Δήμο θα έχει χωρητικότητα για 157 οχήματα (εκ των οποίων οι 7 θέσεις θα αφορούν οχήματα ΑΜΕΑ).

Ο χώρος στάθμευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2019 και θα περιλαμβάνει δημόσια αποχωρητήρια, κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες που θα συνδέουν τον χώρο στάθμευσης με την τάφρο και τη λεωφόρο.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση: Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας.

 

Αναβάθμιση Λεωφόρου Καλλιπόλεως

Η αναβάθμιση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως θα αφορά την κατασκευή πεζοδρομίων, κόλπων για παρεμπόδιση της παράνομης στάθμευσης καθώς και μονοδρόμηση της τροχαίας κίνησης.

Οι εργασίες στη Λεωφόρο αναμένεται να λάβουν τέλος σύντομα (πριν από τον Δεκέμβριο του 2019). 

Όσον αφορά την χρηματοδότηση: Έχει εξασφαλιστεί το ποσό ύψους 5.250.000€ από τον άξονα των μεταφορών του ΥΜΕΕ, της νέας χρηματοδοτικής περιόδου των Διαρθρωτικών Ταμείων 2014 – 2020, αποτελεί τμήμα του έργου «Μονοδρόμηση των Λεωφόρων Μακαρίου – Καλλιπόλεως».

Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους – Ευαγόρου

Tο εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Λευκωσίας, περιλαμβάνει την περιοχή της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’, Ευαγόρου και Στασικράτους, με συμπλοκή επίσης των οδών Λεωνίδου, Μνασιάδου (τμήμα), Θεοφάνους – Θεοδότου και Ζήνας Κάνθερ.

Κύριος στόχος, σύμφωνα με τον Δήμο, είναι η ενίσχυση της κινητικότητας κυρίως στο κέντρο της πόλης. Η ανάπλαση περιλαμβάνει τρεις φάσεις κατασκευαστικών εργασιών και αναμένεται να ετοιμαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση: Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

 

Ανάπλαση Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία και τον Στρόβολο

Το έργο αφορά την πλήρη ανάπλαση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, από το ύψος της οδού Σάμου - Σπύρου Λάμπρου στα βόρεια, μέχρι τον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού Μεγάρου στα νότια, μήκους 850μ. και συνολικού εμβαδού ανάπλασης 13500τμ.

Θα χαρακτηρίζεται από το πράσινο αφού θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα κυπαρίσσια ενώ θα προχωρήσουν με την επιπλέον δενδροφύτευση. Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα και φάσεις.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν συνολικά, περίπου 15 μήνες. Εβδομάδα έναρξης των εργασιών: 2 Σεπτεβρίου 2019. 

Όσον αφορά την χρηματοδότηση: Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €2.600.000 πλέον ΦΠΑ.

 

Όλα τα πιο πάνω έργα, σύμφωνα με τον Δήμο Λευκωσίας, έχουν ως κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό της πόλης, την ευκολότερη λειτουργία του οδικού δικτύου, την καλύτερη εξυπηρέτηση πεζών και ατόμων με αναπηρικά προβλήματα.

Επιπλέον έργα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα έργα στο Δήμο Λευκωσία δεν περιορίζονται μόνο στην αναβάθμιση του οδικού αλλά αποσκοπούν και στην κατασκευή νέων κτιρίων τα οποία θα στεγάζουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Νέα κτίρια θα δούμε στην οδό Ηρακλέους, ενώ σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, υπάρχουν σχέδια συντήρησης και κατασκευής σε άλλες τρεις οικοδομές που βρίσκονται στις Λεωφόρους Τρικούπη και Περικλέους.

Για τα πιο πάνω κτίρια, οι εργασίες συντήρησης και κατασκευής τους έχουν ξεκινήσει ήδη, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών.

Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή στη «Κ», το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία (RISE) πρόκειται να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός σημείου στο κτίριο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς το οποίο θα εξυπηρετήσει την τεχνολογική πρόοδο, της επιχειρηματική καινοτομία αλλά και την δημιουργικότητα.

Για το συγκεκριμένο κτίριο, οι εργασίες ανάπτυξης και συντήρησής του δεν έχουν αρχίσει μέχρι στιγμής, λόγω του ότι ο Δήμος Λευκωσίας βρίσκεται στα αρχικά στάδια, όπως είναι η διακήρυξη προσφοράς. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X