ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη Τ/κ δημοσιογράφων στην Αμμόχωστο

Για πρώτη φορά μετά το 1974 - Τους δημοσιογράφους συνόδευσε ο «υπεξ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ομάδα Τ/κ δημοσιογράφων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε οργανώσεις στα Κατεχόμενα, εισήλθε την Πέμπτη το πρωί εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, για πρώτη φορά μετά το 1974.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από το γραφείο του κ. Οζερσάι, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, που μετέβησαν οργανωμένα στην περιοχή από την Λευκωσία, για τις εργασίες καταγραφής της κατάστασης στα Βαρώσια με βάση την απόφαση που έλαβε το «υπουργικό συμβούλιο» τον περασμένο Ιούνιο. Η επίσκεψη είχε ανακοινωθεί χθες, συμμετέχουν περίπου 40 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές ενώ υπήρξαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Ντεταί, αντιδράσεις από την συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο, Basın Sen, για τον τρόπο που έγινε η επιλογή των δημοσιογράφων.

Όπως γράφει η Ντεταί, ο πρόεδρος της συντεχνίας, Αλί Κισμίρ διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτοί δημοσιογράφοι – μέλη της Basın Sen,που έχουν την «κίτρινη (δημοσιογραφική) κάρτα», με την οποία γίνονται – όπως ανέφερε σε ανάρτησή του – δεκτοί σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι στην περίκλειστη πόλη. Στην ανάρτησή του ο κ. Κισμίρ αναφέρει ότι όταν ρώτησε γιατί γίνονται αποδεκτοί μόνο οι δημοσιογράφοι των τ/κ ΜΜΕ και μέλη της «ένωσης ξένου Τύπου», η απάντηση που έλαβε ήταν ότι «αυτό θέλει ο στρατός» με τον ίδιο να γράφει ότι θα ήταν καλύτερα να έλεγαν ότι μια ομάδα δημοσιογράφων μπαίνει στα Βαρώσια με την άδεια του τουρκικού στρατού.

Τ/κ δημοσιογράφοι ανήρτησαν και βίντεο σε ζωντανή μετάδοση από την περιοχή όπου τους είχαν μεταφέρει εντός της περίκλειστης πόλης, με την δημοσιογράφο σε ένα από τα βίντεο να διευκρινίζει ότι οι λήψεις επιτρέπονταν σε συγκεκριμένα σημεία μόνο με άδεια του τουρκικού στρατού, ενώ της ζητήθηκε να σταματήσει την ζωντανή λήψη στην ιστοσελίδα του μέσου ενημέρωσης που εκπροσωπούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους η Γενί Ντουζέν, η Κίπρις ποστασί, η Χαμπέρ κίπρις και άλλες, φαίνονται οι χορταριασμένοι δρόμοι, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, σπασμένα τζάμια σε βιτρίνες καταστημάτων, καφέ και εστιατόρια, ξενοδοχειακές μονάδες και ένα μεγάλο ξενοδοχείο, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το κτίριο της Αρχής Ηλεκτρισμού με το ταχυδρομείο, η Λεωφόρος Ευαγόρου που πήγαινε προς το λιμάνι και ήταν μεγάλος εμπορικός δρόμος.

Η επίσκεψη αναμενόταν να κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι.

Συρματομπλέγματα, ερειπωμένα σπίτια, σπασμένα τζάμια, εγκαταλελειμμένες επιχειρήσεις αποτυπώνουν την εγκατάλειψη και την φθορά που άφησε πίσω του ο πόλεμος.

O Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη την Τετάρτη στα Κατεχόμενα δήλωσε πως « η απόφαση της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ για το ζήτημα του Βαρωσιού είναι ορθή. Την υποστηρίζουμε διότι το Βαρώσι είναι περιοχή της ΤΔΒΚ».

Ο Αμντουλχαμίντ Γκιουλ πρόσθεσε το εξής: «Σε αυτό το ζήτημα (στο ζήτημα του Βαρωσιού), υποστηρίζουμε την διαφύλαξη των δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και την πρωτοβουλία που είναι υπέρ του Τουρκοκυπριακού λαού». Βίντεο από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πρακτορείου Ανατολία.

Δυσαρέσκεια Δήμου Αμμοχώστου

Έντονη δυσαρέσκεια για τα συνεχιζόμενα επικοινωνιακά παιχνίδια του «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι εκφράζουν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, με αφορμή την επίσκεψη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου Τ/κ δημοσιογράφων και δημοσιογράφων διαπιστευμένων στο ψευδοκράτος.

«Ο Δήμος Αμμοχώστου βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τα Ηνωμένα Έθνη, παρακολουθεί στενά το θέμα και αξιοποιεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του με στόχο την αποτροπή νέων τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσης ότι η προ ημερών είσοδος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για απογραφή των περιουσιών, αλλά και οι δηλώσεις Τ/κ αξιωματούχων περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής και ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΕΒΚΑΦ «είναι απαράδεκτες και δεν συμβάλουν στην καλλιέργεια καλού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τελικά την επίλυση του προβλήματος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979 και τα δεσμευτικά ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) των Ηνωμένων Εθνών ως επίσης και οι αποφάσεις της Επιτροπής Αναφορών που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Αμμόχωστος μπορεί να αναγεννήσει την ελπίδα για οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και το σημερινό status quo οδηγεί στη διχοτόμηση με καταστροφικές συνέπειες και για τις δυο κοινότητες. Μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που καθόρισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X