Το Κονκλάβιο (20/12/18)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαίων η Πόλις…

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται επισήμως ενώπιον εκπροσώπων των μίντια στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο Ελληνες. Συνέβη χθες, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρ. Παυλόπουλο, στην οποία μετείχε και ο Δημ. Αβραμόπουλος. Το πρόγραμμα της επίσκεψης, εξάλλου, ήταν επιμελημένο και, όπως το έθεσε πηγή μου στις Βρυξέλλες, ικανοποίησε δεόντως το εκεί σύστημα, καθώς ήταν μια σπάνια ευκαιρία να φανεί θεσμικά η Ευρώπη στην Ελλάδα. Ισχύει και αντιστρόφως, αν κρίνω από το δώρο που έκανε ο Παυλόπουλος στον Γιούνκερ: ένα ενεπίγραφο βάθρο ανδριάντα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς, το οποίο έστησε η «Ευρωπαίων η Πόλις»  (η αρχαία Ευρωπός) προς τιμήν του Μάρκου Μινούκιου Ρούφου μεταξύ των ετών 110-108 π.Χ. Το δώρο προφανώς εκτιμήθηκε, καθώς θα παραμείνει στους χώρους του Μπερλεμόντ.

«Καρφί» για τον Ολάντ

Πάντως, δεν διέλαθε την προσοχή μου μια αποστροφή του Γιούνκερ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο Λουξεμβούργιος είπε κάτι του τύπου «διαβάζω τα απομνημονεύματα παλαίμαχων πολιτικών και βλέπω ότι υπήρξαν σωτήρες της Ελλάδας. Τότε που ήμασταν στη φωτιά της μάχης, δεν θυμάμαι να έπεσαν και τόσο μέσα στη φωτιά». Υποθέτω ότι αναφερόταν στον Φρανσουά Ολάντ. Δεν έχω καταλήξει αν είναι χειρότερο το ότι τον αποκάλεσε «παλαίμαχο» ή το ότι υπαινίχθηκε ότι η συνδρομή του Γάλλου στο σβήσιμο της ελληνικής «φωτιάς» δεν ήταν και τόσο σπουδαία όσο διατείνεται ο ίδιος.

«Λύγισε» το Μπερλεμόντ

Στέκομαι  όμως σε μια μεγάλη στιγμή που προηγήθηκε και ήταν η επίσκεψη του ΠτΔ στο αρχηγείο της Κομισιόν το βράδυ της Τρίτης για να μιλήσει με τους Ελληνες εργαζομένους. Εκεί ο Παυλόπουλος έπλεξε το εγκώμιο του Ελληνα επιτρόπου. Τον ευχαρίστησε για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, τιμώντας «την Ε.Ε., αλλά και την Ελλάδα». Οπως το έθεσε, «μας κάνει περήφανους γιατί δεν ξέχασε σε δύσκολες ώρες την πατρίδα του και θα έρθει ο καιρός να λεχθούν αυτά που πρέπει να λεχθούν για εκείνα που έπραξε όταν έπρεπε να τα πράξει στο πλαίσιο πέραν των αρμοδιοτήτων του»(!) Εκλεισε αναφερόμενος στην κοινή πολιτική τους διαδρομή: «Ηταν άνθρωπος με τον οποίο συνυπήρξα ακόμα και σε εκλογικές μάχες, ο οποίος εξέπεμπε έναν πολιτικό τον οποίο θα θυμάμαι πάντοτε και μακάρι και οι επόμενες γενιές πολιτικών να εμπνέονται». Πιστεύω ότι πρέπει να λύγισαν τα ψυχρά και άψυχα μέταλλα του Μπερλεμόντ με αυτή την επίσημη συμφιλίωση των δύο ανδρών.

Οπτικοακουστικά μέσα

Η οπτικοακουστική μέθοδος είναι ενίοτε ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανένας γρήγορα. Ας πούμε, την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Μπομπ Μακέιμπ που απεικονίζει τρία κορίτσια σε χωριό της Ηπείρου το 1961. Ε, λοιπόν, το μοτίβο επαναλήφθηκε χθες στη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου ο Κ. Τασούλας κατέθεσε δύο φωτογραφίες με αναφορές σε δύο άρθρα του Συντάγματος.

«Σας το δείχνω κιόλας»

Η μία απεικόνιζε πέντε εξαθλιωμένα αγοράκια στην Ηπειρο του ’50 να κοιτάζουν τον άνθρωπο της ΔΕΗ να συνδέει ηλεκτρισμό στο χωριό Κτίσματα. Ηταν η εποχή που η ΔΕΗ συνήψε ομολογιακό δάνειο –λόγω της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όπως επεσήμανε ο εισηγητής της Ν.Δ.– και κατάφερε να φτάσει το ρεύμα μέχρι την παραμεθόριο. Τη χρησιμοποίησε για να εξηγήσει το επιχείρημα υπέρ της συνταγματοποίησης της δημοσιονομικής σταθερότητας («νοικοκυροσύνη», όπως είπε στον Κ. Δουζίνα που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι αυτά είναι «θατσερικά»). Η δεύτερη φωτογραφία είχε άμεση συνάρτηση με την ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού, την οποία αρνείται η κυβέρνηση επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες. Απεικόνιζε μια λιθογραφία που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα του Λονδίνου το 1862 και δείχνει Ελληνες να ψηφίζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό προξενείο. «Ορίστε, είναι πανεύκολο. Σας το δείχνω κιόλας», είπε ο Τασούλας.

Οταν ακούς…

Και η Φώφη Γεννηματά ήταν ομιλήτρια στη χθεσινή ημερίδα του ΤΕΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μίλησε μάλιστα λίγο πριν από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, πληροφορούμαι ότι έφυγε χωρίς να ακούσει τον Κυριάκο, γεγονός που σχολιάστηκε. Ο Μητσοτάκης, πάντως, έμεινε και άκουσε ολόκληρη τη συζήτηση του πάνελ που ακολούθησε, σκεπτόμενος, φαντάζομαι, ότι είναι καλό να ακούει κανείς. Μπορεί να μάθει κάτι που δεν ξέρει. Σημειώνω ότι στο εν λόγω πάνελ ομιλητές ήταν ο Παν. Πικραμμένος, η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθ. Ράντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή