Ένα γευστικό οδοιπορικό στη Δυτική Ελλάδα

Ένα γευστικό οδοιπορικό στη Δυτική Ελλάδα

6' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδεύουμε από το Μεσολόγγι έως τα Γιάννενα και ανακαλύπτουμε γραφικές διαδρομές, νόστιμες διευθύνσεις και εκλεκτά ντόπια προϊόντα, από αυγοτάραχο μέχρι μπακλαβάδες.

Μόλις αφήσαμε πίσω τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και ο δρόμος μάς βγάζει καρφί στο Μεσολόγγι. Μικρό και γραφικό, με ωραία σημεία για βόλτα και γαστρονομικό ενδιαφέρον, αξίζει να το επισκεφτείτε. Θα βρείτε γοητευτικά παλιά μπακάλικα για να αγοράσετε αυγοτάραχο, την εκλεκτή ντελικατέτσα για την οποία φημίζεται η πόλη, ανθό αλατιού και άλλα ντόπια προϊόντα. Σημειωτέον ότι για την ώρα μόνο ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου Αναγέννηση έχει την άδεια να τυποποιεί αυγοτάραχο ΠΟΠ. Αν λοιπόν στη συσκευασία αναγράφεται η επισήμανση ΠΟΠ, είστε σίγουροι ότι οι μπάφες (τα ψάρια από τα οποία προέρχονται τα αυγά για το αυγοτάραχο) είναι γέννημα-θρέμμα Μεσολογγίτισσες. Για φαγητό, δύο πολύ καλές επιλογές είναι η ταβέρνα του Δημητρούκα (Ραζηκότσικα 11, Παλιά Πόλη, Μεσολόγγι, Τ/26310-23.237), αλλά και του Μονόματου (Βασιλέως Παύλου 34, Τ/26320-22.763) στο Αιτωλικό. Στην όμορφη διαδρομή μέχρι την Τουρλίδα ή από το Μεσολόγγι μέχρι το Αιτωλικό και τις αλυκές, σταματήστε για να χαζέψετε και να φωτογραφίσετε τα πουλιά (μεταξύ αυτών και φλαμίνγκο) και τις πελάδες – τις ξύλινες καλύβες των ψαράδων που είναι χτισμένες πάνω σε πασσάλους, μέσα στο νερό.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στη Δυτική Ελλάδα-1

Παίρνοντας ξανά τον δρόμο για Γιάννενα, θα συναντήσετε έναν άλλο ευλογημένο θαλασσινό τόπο. Ο Αμβρακικός κόλπος είναι διάσημος για τα αλιεύματά του και κυρίως για τις γλυκόσαρκες, αφράτες γαρίδες του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που εδώ κοντά υπάρχουν μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες. Στο Ψαθοτόπι της Άρτας, για παράδειγμα, βρίσκεται η εταιρεία Thesauri, που εκτρέφει οξύρρυγχους και παράγει ελληνικό χαβιάρι. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η ιχθυοκαλλιέργεια της εταιρείας «Γείτονας», η οποία έχει βραβευτεί από τον «Γαστρονόμο» για το εξαιρετικό καπνιστό χέλι που παράγει. Εξίσου νόστιμη η καπνιστή πέστροφα και το σκουμπρί της.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στη Δυτική Ελλάδα-2

Όλη η περιοχή γύρω από τον Αμβρακικό είναι γεμάτη ψαροταβέρνες. Στην παραλία της Μπούκας, πάνω από την Αμφιλοχία, στον Φάρο (Τ/26420-51.667) θα δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι, γαρίδες και οστρακοειδή, ανάλογα με την ημέρα και την εποχή, σε λογικές τιμές. Επίσης, στην καρδιά του κόλπου, στην Κορωνησία της Άρτας, μια νησίδα που κατοικείται από ψαράδες και συνδέεται οδικώς με τη στεριά, τα ταβερνάκια σερβίρουν ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που τους προμηθεύει ο ντόπιος αλιευτικός συνεταιρισμός. Το πιο διάσημο εξ αυτών, η Μυρταριά του Πατέντα (Τ/26810-41.698), φημίζεται για τις γαρίδες στα κάρβουνα και τον έξοχο κέφαλο πετάλι. Όπου και να σταματήσετε, ζητήστε να δοκιμάσετε, αν έχουν, το ούζο της Ποτοποιίας Γάτσιου από τον Ανθότοπο της Άρτας.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στη Δυτική Ελλάδα-3

Τυροκομική χάρτα Δυτικής Ελλάδας

Γιάννενα, Αγρίνιο, Αμφιλοχία και τα πέριξ ορεινά έχουν σπουδαία κτηνοτροφική παραγωγή με έμφαση στα αιγοπρόβατα, τα οποία εκτρέφονται τόσο για το κρέας όσο και για το γάλα τους. Η Αμφιλοχία είναι κυρίως γνωστή για τα αλμυρά τυριά της, το πεκορίνο, την κεφαλογραβιέρα και το κεφαλοτύρι, ενώ όσο πιο βόρεια ταξιδεύουμε τόσο πιο πολύ μαλακώνουν τα τυριά και γλυκαίνουν, κι εκεί οι γραβιέρες είναι στα φόρτε τους. Πολλά μικρά και μεγαλύτερα τυροκομεία υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα προϊόντα τους, αρκεί να προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση. Θα τα βρείτε επίσης σε τοπικά μπακάλικα και σούπερ μάρκετ. Τα πιο φημισμένα είναι του Μπουτσώλη (Τ/26420-51.321) στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας, του Μπάφα (Τ/26810-41.227) στο Πολύδροσο Άρτας, των αδερφών Παππά (Τ/26830-24.013) στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης (έχουν πρατήριο στα Γιάννενα: Λεωφ. Πανεπιστημίου, Τ/26510-67.355), της οικογένειας Μπούμπα από την Ελεούσα Ιωαννίνων (με κατάστημα στα Γιάννενα: Καλλάρη 37, Τ/26510-35.945) και του Βασίλη Πορίκη από την Κάτω Μερόπη Πωγωνίου (Τ/26570-31.002), που φτιάχνει ένα νόστιμο και δροσερό αλοιφώδες τυρί.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στη Δυτική Ελλάδα-4

Τα Γιάννενα των καλοφαγάδων

Από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, τα Γιάννενα είναι μαγικός προορισμός για όλες τις εποχές. Περπατήστε πλάι στη λίμνη Παμβώτιδα, στα νερά της οποίας καθρεφτίζεται το όρος Μιτσικέλι, και θα θυμηθείτε το δημοτικό τραγούδι «Χίλια καντάρια ζάχαρη θα ρίξω μες στη λίμνη, για να γλυκάνουν τα νερά να πιει η Κυρα-Φροσύνη». Ποιητική αδεία φυσικά ο στίχος, αφού τα νερά της λίμνης είναι έτσι κι αλλιώς γλυκά, όπως θεόγλυκος και ξακουστός είναι και ο γιαννιώτικος μπακλαβάς, που θα τον βρείτε σχεδόν σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της πόλης – τα πιο γνωστά είναι ο Νούσιας (Κ. Καραμανλή 1, Μώλος, Τ/26510-24.892) και το Διεθνές (Πλατεία Δημοκρατίας 20, Τ/26510-74.366), με καταστήματα σε όλη την πόλη. Το βράδυ, στη βόλτα σας στο γεμάτο ζωή κέντρο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα πρόβεια σουβλάκια του Πολύκαρπου (Ανεξαρτησίας 8, Τ/26513-09.100) ή να πάρετε μια γεύση από το ντόπιο τσίπουρο συνοδεία ωραίων μεζέδων σε ένα από τα τσιπουράδικα της πόλης. Στο Κουτσελιό, λίγο έξω από τα Γιάννενα, βρίσκεται το Ηπειρώτικο Κελάρι της οικογένειας Βαϊμάκη, το οποίο παράγει εκλεκτά ξίδια. Αυτή την περίοδο δεν είναι επισκέψιμο, όμως αξίζει να αναζητήσετε τα προϊόντα τους στα Γιάννενα.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στη Δυτική Ελλάδα-5

Τρία οινοποιεία που αξιζει να επισκεφτούμε

1. Κατώγι Αβέρωφ: Στην άκρη του Μετσόβου θα συναντήσετε το πετρόχτιστο ιστορικό οινοποιείο. Η ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και η γευστική δοκιμή είναι αληθινή εμπειρία. Στον πολύ μοντέρνο χώρο γευσιγνωσιών θα δοκιμάσετε Ξινόμαυρο, Pinot Νoir, Βλάχικο, αλλά και τις πειραματικές ετικέτες του κτήματος. Αξίζει να επιλέξετε για διαμονή τον ξενώνα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, με τα θεματικά δωμάτια, και οπωσδήποτε κλείστε τραπέζι για να δειπνήσετε στο μικρό εστιατόριό του, το μενού του οποίου επιμελείται ο σεφ Νίκος Καραθάνος. Μην παραλείψετε να περπατήσετε ανάμεσα στους ορεινότερους αμπελώνες της χώρας που φυτεύτηκαν με Cabernet το ’58 και το ’59 – για πρώτη φορά σε ελληνικά εδάφη. (Τ/26560-31.490. Επισκέψεις κατόπιν επικοινωνίας καθημερινά 10.00-16.00).

2. Κτήμα Γκλίναβος: Περίπου 27 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων, στο χωριό Ζίτσα, βρίσκεται το οινοποιείο του Γκλίναβου, το οποίο λειτουργεί από το 1978. Εδώ θα δοκιμάσετε την αυστηρή λευκή ποικιλία Ντεμπίνα και το ντελικάτο ερυθρό Βλάχικο, αλλά κυρίως θα γευτείτε τα υπέροχα ΠΟΠ αφρώδη από Ντεμπίνα που παράγει το κτήμα. Ένα εκλεκτό σουβενίρ που μπορείτε να πάρετε από εδώ είναι η Χρυσή Βίδρα, ένα κορυφαίο παλαιωμένο τσίπουρο, και το Παλιοκαιρίσιο, ένα παραδοσιακό ημιαφρώδες κρασί-έκπληξη. Η οικογένεια Γκλίναβου θα σας υποδεχτεί ζεστά και θα σας ξεναγήσει στους χώρους του οινοποιείου, στους αμπελώνες της, αλλά και στον χώρο γευσιγνωσιών, όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε οινοποσίες μετά τοπικών εδεσμάτων (Ζίτσα, Τ/26850-22.212, επισκέψιμο καθημερινά 10.00-14.00 και Σαββατοκύριακα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

3. Οινοποιείο Ζοίνος: Πολύ κοντά στο Κτήμα Γκλίναβος, δυτικά της Ζίτσας. Εδώ θα δοκιμάσετε την Ντεμπίνα σε διάφορες εκδοχές, ξηρή, αφρώδη και ημιαφρώδη, σε έναν πολύ ενδιαφέροντα φυσικό οίνο, το Dr. Debina Respect, με σταφύλια από ορεινά, επιλεγμένα αμπελοτόπια, αλλά και αποσταγμένη σε φρέσκο και παλαιωμένο τσίπουρο. Ζητήστε οπωσδήποτε να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες, ενώ και στο οινοποιείο, εκτός από μια φουλ περιήγηση στους χώρους παραγωγής και την πολυαναμενόμενη γευστική δοκιμή, μη χάσετε τον εκθεσιακό χώρο των 120 τ.μ., όπου θα μάθετε πολλά για την ιστορία του ζιτσιώτικου κρασιού και της μεγάλης αμπελουργικής παράδοσης της περιοχής γενικά και του οινοποιείου ειδικά (Ζίτσα, Τ/26850-22.297, επισκέψιμο καθημερινά 09.00-15.00 και Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης).

Και κάτι για τους φίλους της μπίρας: Τι θα λέγατε για μια κόκκινη Irish ale ονόματι Στάλα Ρούσα για τη συνέχεια; Γύρω στα 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, βρίσκεται η Ζυθοποιία Ηπείρου. Παράγουν απαστερίωτες, αφιλτράριστες, διπλής ζύμωσης μπίρες με συγκριτικό πλεονέκτημα τα γάργαρα νερά που κυλάνε από την Πίνδο. Εκεί θα μπορέσετε να δοκιμάσετε και κάποιους από τους τέσσερις τύπους που παράγουν (Ροδοτόπι, Τ/26515-54.933, καθημερινά 10.00-17.00 και Σαββατοκύριακα κατόπιν επικοινωνίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή