Με προσωρινή διαταγή «παγώνουν» οι αυξήσεις στα τιμολόγια της «Αργος»

Με προσωρινή διαταγή «παγώνουν» οι αυξήσεις στα τιμολόγια της «Αργος»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά του πρακτορείου διανομής Τύπου επιχειρεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) να παρατείνει την αναστολή εφαρμογής της νέας τιμολογιακής πολιτικής που είχε αυτό ανακοινώσει. Ειδικότερα, χθες το απόγευμα η ανεξάρτητη αρχή ανακοίνωσε ότι εξέδωσε αυτεπάγγελτα απόφαση για προσωρινή διαταγή κατά της εταιρείας «Αργος Α.Ε.» (συμφερόντων Β. Μαρινάκη) με την οποία αποφασίστηκε να ανασταλεί η εφαρμογή της αναγγελθείσας μονομερώς από την ελεγχόμενη εταιρεία νέας εμπορικής πολιτικής, η οποία κανονικά επρόκειτο να ισχύσει από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου 2019. Η αναστολή ισχύει μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης επί της εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, διαδικασία την οποία είχε αιτηθεί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και την οποία είχε «παγώσει» η Αρχή υπό την προηγούμενη σύνθεσή της, πριν από την ανάληψη δηλαδή της προεδρίας από την κυρία Βασιλική Θάνου.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση «διότι πιθανολογείται η παράβαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού (άρθρο 2 του νόμου 3959/2011 που αφορά την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης) και συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση, για την αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, λόγω και της εν τοις πράγμασι (de facto) μονοπωλιακής θέσης της ελεγχόμενης εταιρείας στην αγορά της διανομής Τύπου (εφημερίδων και περιοδικών) στην ελληνική επικράτεια».

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Νοεμβρίου 2018 και ενώ είχε προηγηθεί έντονη διαμαρτυρία από εκδότες και αίτημα του κ. Δραγασάκη για την εξέταση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας «Αργος», η Επιτροπή Ανταγωνισμού με επικεφαλής τότε τον κ. Δημήτρη Κυριτσάκη προέβη σε μια «πυροσβεστική» παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη της «Αργος» και συμφωνήθηκε η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της νέας τιμολογιακής πολιτικής για την 1η Φεβρουαρίου 2019 αντί της 1ης Δεκεμβρίου 2018. Η δίμηνη αυτή παράταση είχε δοθεί προκειμένου να μελετηθούν τα στοιχεία που καλούνταν να προσκομίσουν στην επιτροπή όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2019.

Από τη χθεσινή εξέλιξη προκύπτει ότι η Ε.Α. υπό τη νέα της σύνθεση –στα τέλη Δεκεμβρίου ορίστηκε νέα πρόεδρος και νέοι εισηγητές– προχωρεί τελικώς στην εξέταση του αιτήματος λήψης ασφαλιστικών μέτρων. Φαίνεται δε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των στοιχείων βάσει των οποίων θα μπορεί να τεκμηριώνεται η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, στη βάση κυρίως της υπερβολικής τιμολόγησης, και για αυτό κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί η προσωρινή διαταγή προκειμένου η ανεξάρτητη αρχή να είναι νομικά κατοχυρωμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή