Το Propeller Club του Πειραιά έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε κλίμα εορταστικό

Το Propeller Club του Πειραιά έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε κλίμα εορταστικό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι εμφανής σε πολλά πεδία, με τη ναυτιλία να κεντρίζει το ενδιαφέρον καθώς αποτελεί δικαίως έναν ισχυρό πυλώνα για τη χώρα μας. Πριν από λίγες ημέρες, το  Propeller Club του Πειραιά έκοψε την ετήσια πίτα του και μια σειρά από προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση. Πρόκειται για έναν θεσμό που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1922 από επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι συγκεντρώνονταν τακτικά για να συζητήσουν διάφορα θέματα.

Το Propeller Club του Πειραιά έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε κλίμα εορταστικό-1

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Ντέιβιντ Χόρνερ και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ.

Το ελληνικό παράρτημα του Πειραιά πήρε σάρκα και οστά το 1935, με στόχο να  συμβάλει στη δικτύωση των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας και στη διασύνδεσή τους με το εξωτερικό. Επικεφαλής του είναι σήμερα ο Γιώργος Ξηραδάκης.

Η βραδιά έγινε σε κλίμα θερμό και εγκάρδιο  παρουσία εκπροσώπων φορέων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς επίσης της  επιχειρηματικής και  εκπαιδευτικής  κοινότητας. «Καλώς ήλθατε στη γιορτή “του Δίνω”, τη γιορτή του “Προσφέρω”», είπε ο πρόεδρος Καπετάν  Γιώργος Ξηραδάκης,  μιλώντας  με  υπερηφάνεια  για το έργο του σωματείου και  ευχαριστώντας  τους συγκυβερνήτες του Propeller Club και τα μέλη για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια προσφοράς προς την κοινωνία.  O επίτιμος πρόεδρος του Club,  πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, έκανε μία  αναδρομή στη χρονιά που πέρασε για  να υπογραμμίσει στην ομιλία του πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ διανύουν μια εξαιρετικά αρμονική περίοδο στη διπλωματική ιστορία των δύο χωρών, όπως φάνηκε και από την περυσινή Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία η Αμερική ήταν η τιμώμενη χώρα. Μάλιστα, τότε ανακοινώθηκε και η  επανασύσταση του παραρτήματος του  Propeller Club στη Θεσσαλονίκη.

Το Propeller Club του Πειραιά έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε κλίμα εορταστικό-2

Από τις πιο ωραίες στιγμές της βραδιάς ήταν τα παιδιά που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν. Ηταν μαθητές του Deree και του Pierce.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως τα ιστορικά ναυπηγεία της Σύρου  επανεκκίνησαν τις εργασίες τους με νέες αμερικανικές επενδύσεις και αξιόλογους στόχους,  διασφαλίζοντας ένα ακμαίο μέλλον για την επιχείρηση. Ο Αμερικανός  διπλωμάτης προσέθεσε ακόμη ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος ενισχύοντας τους δεσμούς στη ναυτιλία μέσα από συνεργασίες.

Πριν από την κοπή της πίτας, ανακοινώθηκαν οι χορηγίες που δίνει το  Propeller  Club  του Πειραιά σε φορείς όπως το «Χαμόγελο  του Παιδιού» και η ΕΛΕΠΑΠ. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές δημοσίων πανεπιστημίων, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, όπως και ότι η Υποτροφία «Μαρία Τσάκου» δόθηκε σε αριστούχο  του Λιβάνειου  Λυκείου Καρδαμύλων.  Το  Propeller  στηρίζει επίσης ιδρύματα που παρέχουν  υποτροφίες, όπως το «Ιδρυμα  Fulbright» και η «Αμερικανική Γεωργική Σχολή» στη Θεσσαλονίκη και το Κολλέγιο ΑLBΑ. Η βραδιά έκλεισε με μουσική και παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά που Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree  και  Pierce),  ενώ ακολούθησε κοκτέιλ, με τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κόσμου να ανταλλάσσουν ευχές για τη νέα χρονιά. Παραφράζοντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κάποιος θα μπορούσε να πει: «Στη θάλασσα πάμε καλά».

Το Propeller Club του Πειραιά έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε κλίμα εορταστικό-3

Η Κέλλυ Μαργαρίτη και ο Κωστής Φραγκούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή