Μία προσφορά μόνο για Μελίτη, στα αζήτητα η Μεγαλόπολη

Μία προσφορά μόνο για Μελίτη, στα αζήτητα η Μεγαλόπολη

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εκτιμήσεις περί μη ελκυστικότητας του λιγνίτη επιβεβαίωσαν τα χθεσινά αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Η ΔΕΗ παρά το «λίφτινγκ» των μονάδων με μια σειρά μέτρων βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας, κατάφερε τελικά να πάρει μία δεσμευτική προσφορά για τη Μελίτη από τη Μυτιληναίος Α.Ε., η οποία μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι τουλάχιστον πέντε φορές κάτω από το εύλογο τίμημα της μονάδας που προσδιόρισε ο ανεξάρτητος εκτιμητής.

Οι μονάδες της Μεγαλόπολης έμειναν ουσιαστικά στα αζήτητα, αφού η προσφορά που κατέθεσε το σχήμα Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιέχει όρους που είναι εκτός ΣΑΜ (Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών) που ενέκρινε η ΔΕΗ. Αυτό το γνωστοποίησε η ίδια η κοινοπραξία με επίσημη ανακοίνωσή της στην οποία αφού επισημαίνει ότι οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής όπως αυτοί έχουν αποτυπωθεί στη ΣΑΜ που ενέκρινε το Δ.Σ. της ΔΕΗ εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την κοινοπραξία, καταλήγει ότι «αποφάσισε να υποβάλει δεσμευτική προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του πωλητή και του αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής», σημειώνει η ελληνοτσεχική κοινοπραξία και εξηγεί ότι υπέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση «προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών».

Η ΔΕΗ αν και επισήμως έκανε λόγο για δύο προσφορές, ανεπίσημα ενημέρωσε χθες ότι βελτίωση προσφοράς ζήτησε μόνο από τη «Μυτιληναίος», κάτι που θεωρείται αυτονόητο αφού η προσφορά της ελληνοτσεχικής κοινοπραξίας είναι εκτός προδιαγραφών.

Η «Μυτιληναίος» κλήθηκε να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά μέχρι αύριο το πρωί, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για να εγκρίνει την αποδοχή της ή μη. Η αποδοχή θα κριθεί από το κατά πόσον θα γεφυρωθεί η σημαντική απόκλιση της προσφοράς από το εύλογο τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η προσφορά βελτιωθεί σε ύψος που να μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη ΔΕΗ, η υποχρέωση της χώρας έναντι της DG Comp για την αποεπένδυση στον λιγνίτη δεν εκπληρώνεται με τη μεταβίβαση της Μελίτης. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για την πώληση του 35,6% της συνολικής προβλεπόμενης λιγνιτικής δυναμικότητας της ΔΕΗ την περίοδο 2018-2035. Σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται εκτός των 330 MW της Μελίτης και των αδειοδοτούμενων 450 MW της Μελίτης 2 και τα 600 MW των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης. «Είναι προφανές ότι η υποχρέωση της χώρας δεν καλύπτεται με την πώληση της Μελίτης. Περιμένουμε τη ΔΕΗ να αποφασίσει την Παρασκευή και θα δούμε συνολικά το θέμα αμέσως μετά», δηλώνουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια. Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο για το πώς θα μειωθούν τα μερίδια της ΔΕΗ στη χονδρική και κυρίως στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, που αποτέλεσε και το βασικό ζητούμενο της αποεπένδυσης και των ΝΟΜΕ, τον έχει η DG Comp. Το εάν θα μπει σε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για την επαναπροσέγγιση του ζητήματος ή θα ενεργοποιήσει άμεσα το εναλλακτικό μέτρο της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, είναι το ερώτημα που απασχολεί από χθες τόσο το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ όσο και την αγορά ηλεκτρισμού συνολικά. Το πιθανότερο πάντως είναι, δεδομένης της μεσολάβησης των ευρωεκλογών, οι όποιες παρεμβάσεις της Επιτροπής να μετατεθούν για μετά τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή