Παραμύθια χωρίς δράκους

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι γκρινιάζουν για τη διείσδυση της Κίνας στην Ελλάδα. Θεωρούν πως το λιμάνι του Πειραιά είναι απλώς «το κεφάλι του τίγρη» και ότι από πίσω κρύβεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο απόκτησης και άλλων υποδομών. Δεν είμαστε βεβαίως η μόνη χώρα στην οποία το Πεκίνο δραστηριοποιείται έντονα. Ιταλία και Πορτογαλία είναι μερικά ακόμη παραδείγματα.

Οι διαμαρτυρίες μού θυμίζουν έναν ισχυρό ολιγάρχη, ο οποίος παραπονιόταν σε κάποιον υπουργό επειδή είχε δώσει μια δουλειά σε κάποιον αντίπαλό του. «Μα εγώ σε ρώτησα εάν θέλεις τη δουλειά και μου είπες όχι», απάντησε ο υπουργός, για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση: «Με ρώτησες αν τη θέλω εγώ, δεν με ρώτησες σε ποιον να τη δώσεις». Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι τον καιρό της κρίσης οι Κινέζοι ήλθαν και επένδυσαν στην Ελλάδα. Το έκαναν παρά τα τεράστια προβλήματα που συνάντησαν. Ηταν προφανώς μια πολιτική απόφαση που δεν κινδύνευε να ανατραπεί από τις αντιδράσεις των μετόχων επειδή το μέρισμα θα μειωνόταν εάν η επένδυση είχε ζημίες. Το Πεκίνο κινείται με στρατηγική υπομονή και πολλά κεφάλαια.

Η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο ή το Παρίσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Οταν ένας Ελληνας πρωθυπουργός τηλεφωνούσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του και τους ζητούσε να «στείλουν» επενδυτές για μεγάλα projects, η απάντηση ήταν: «Εμείς δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο».

Καθώς τα κεφάλαια φεύγουν από τη Γηραιά Ηπειρο και πάνε ανατολικά, ο κίνδυνος να «φύγουν» μαζί κρίσιμες υποδομές και περιουσιακά στοιχεία είναι ορατός. Καμία ευρωπαϊκή χώρα, ακόμη και αν είναι πιο μεγάλη από την Ελλάδα, δεν μπορεί να αντισταθεί μόνη της απέναντι στην Κίνα, εάν εκείνη επιλέξει να την «καταπιεί». Η συζήτηση έχει αρχίσει στην Ε.Ε. για το τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Η Ελλάδα, πάντως, έχει κάθε συμφέρον να προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές από παντού. Είναι μέλος της Ε.Ε., γεγονός που διασφαλίζει κανόνες διαφάνειας και ανταγωνισμού. Επίσης ανήκει οργανικά στη Δύση, γεγονός που αποκλείει να καταστεί κινεζικός ή άλλος δορυφόρος στο εγγύς μέλλον. Οσο γι’ αυτούς που γκρινιάζουν, το καλύτερο θα ήταν «να βάλουν τα χρήματα εκεί που είναι τα στόματά τους», όπως προβλέπει η γνωστή αμερικανική ρήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή