«Πανόραμα» για την Ελλάδα του μέλλοντος

«Πανόραμα» για την Ελλάδα του μέλλοντος

7' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έξω από το εντυπωσιακό κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συναντούσε κανείς ένα σπάνιο θέαμα. Ενα συνωστισμένο πλήθος νέων με επαγγελματική ένδυση και αστείρευτη ενέργεια κάλυπτε τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου, συμμετέχοντας σε παθιασμένες συζητήσεις και κρατώντας πληθώρα φυλλαδίων και σημειώσεων. Πρόκειται για τους νεαρούς συμμετέχοντες στο φετινό «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας» – το τριήμερο πολυσυνέδριο που εμπνεύστηκε ο καθηγητής Ιορδάνης Λαδόπουλος και το οποίο στοχεύει να μεταδώσει την επιχειρηματική σπίθα στη γενιά που θα διαμορφώσει την Ελλάδα του μέλλοντος.

Ακολουθώντας την παράδοση του θεσμού, το ένατο «Πανόραμα» έσπασε για μία ακόμη φορά τα ρεκόρ προσέλευσης. Πάνω από 6.000 άτομα, φοιτητές ή απόφοιτοι κάτω των 35 ετών, τίμησαν με την παρουσία τους τη φετινή εκδήλωση. Ο πόλος έλξης που τους τράβηξε το ενδιαφέρον, πέρα από την εξαιρετική παρακαταθήκη που έχει αφήσει το «Πανόραμα» στα εννέα χρόνια λειτουργίας του, ήταν οι 110 θεματικές που κάλυψε το φετινό συνέδριο, σε μορφή πάνελ, workshop ή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. Πάνω από 280 διακεκριμένοι ομιλητές μοιράστηκαν με τους νέους συμμετέχοντες επαγγελματικές γνώσεις και συμβουλές, είτε από τη σκηνή των αιθουσών του Μεγάρου είτε μέσω μιας σειράς ανοιχτών συζητήσεων, χαρίζοντας έτσι στο συνέδριο μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ επαγγελματισμού και αυθορμητισμού.

«Πανόραμα» για την Ελλάδα του μέλλοντος-1

Πάνω από 6.000 άτομα, φοιτητές ή απόφοιτοι κάτω των 35 ετών, παρευρέθησαν στη φετινή εκδήλωση.

Πιστό στο όραμά του για μια Ελλάδα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, το φετινό «Πανόραμα» ξεχώρισε την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες ως τιμώμενο κλάδο με πληθώρα πάνελ αφιερωμένα σε τομείς αιχμής όπως η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη. Σε μια κατάμεστη αίθουσα το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ηλίας Βυζάς, επικεφαλής του τμήματος Data & Analytics Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της EY, o Παναγιωταράς Βαγγέλης, CVM Manager της Vodafone και ο Χλουβεράκης Κωνσταντίνος, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης του Group Digital Banking της Eurobank επικεντρώθηκαν στην ανάλυση δεδομένων ως κλειδί για τη μεταμόρφωση μιας σειράς βιομηχανιών και κλάδων της οικονομίας. Το κοινό τούς άκουγε προσηλωμένο, απευθύνοντας ερωτήσεις μέσω μιας ψηφιακής εφαρμογής – ένα ακόμη παράδειγμα της καινοτομίας του «Πανοράματος». Την Κυριακή το απόγευμα, λίγο πριν από την επίσημη αυλαία του συνεδρίου, τέσσερις εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες ξεκίνησαν από την Ελλάδα προτού γίνουν παγκόσμιες επιτυχίες, μοιράστηκαν με τους νέους μαθήματα από το επιχειρηματικό τους ταξίδι, μεταδίδοντας ένα μήνυμα ελπίδας και δίνοντας έμφαση στις αλλεπάλληλες προσπάθειες και στις αποφάσεις που περιέχουν κινδύνους και ρίσκα.

Αλληλεπίδραση

Πέρα από τις συναρπαστικές συνεδρίες και τα διαφωτιστικά πάνελ, το «Πανόραμα» παρέμενε ζωντανό και συναρπαστικό ακόμα και έξω από τις αίθουσες που φιλοξένησαν τις κεντρικές του εκδηλώσεις. Στους διαδρόμους συναντούσε κανείς μια πανδαισία εκθεμάτων και περιπτέρων από δεκάδες εταιρείες, οι οποίες προσέφεραν στους νεαρούς συμμετέχοντες την ευκαιρία μιας πιο διαδραστικής αλληλεπίδρασης. Ξεχώρισε το περίπτερο του ομίλου ΤΙΤΑΝ, το οποίο έδινε στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να δουν από κοντά την τρισδιάστατη μοντελοποίηση ενός σύγχρονου εργοστασίου, αλλά και το έκθεμα της Siemens, με ένα φουτουριστικό εργαλείο που μετέφερε τους επισκέπτες σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Η αισιοδοξία και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική οικονομία ήταν ίσως το βασικότερο συστατικό του φετινού «Πανοράματος» – γεγονός που καθρεφτίστηκε και στην κορύφωση του πολυσυνεδρίου. Στην τελετή λήξης, την οποία οι διοργανωτές βάφτισαν χαϊδευτικά «πανηγυρικό κλείσιμο», ο CEO της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, συζήτησε με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα για την επόμενη μέρα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, τον λευκό καμβά που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία και τις δεκάδες ευκαιρίες που ανοίγονται για τη νέα γενιά.

«Πανόραμα» για την Ελλάδα του μέλλοντος-2

Ο Ιορδάνης Λαδόπουλος πρώην καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και εμπνευστής του εγχειρήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια ομιλία-πυροτέχνημα αισιοδοξίας του καθηγητή Ιορδάνη Λαδόπουλου, εμπνευστή του «Πανοράματος», ο οποίος μετράει πλέον τέσσερις δεκαετίες στην προσπάθειά του να γεφυρώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. «Οταν πήγα στην ΑΣΟΕΕ το 1973, η Σχολή έβγαζε μόνο λογιστές – εγώ είπα πως θα τα αλλάξω όλα», ανέφερε με χιούμορ ο κ. Λαδόπουλος, προσθέτοντας πως παρά τις αντιδράσεις αρκετών καθηγητών του, μερικές δεκαετίες μετά έχει οικοδομήσει το μεγάλο δίκτυο πρώην φοιτητών με εξαιρετικές επιτυχίες, που συνεχίζουν να συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό στο να γίνει το «Πανόραμα» πραγματικότητα. «Οι Ελληνες έχουμε μεγάλη παράδοση στην επιχειρηματικότητα, είμαστε ένας λαός της οικουμένης», πρόσθεσε ο κ. Λαδόπουλος, προτού κλείσει με μια νότα έμπνευσης προς το κοινό. «Πέρασαν χιλιάδες άτομα από εμένα», ανέφερε συγκινημένος. «Ωστόσο, αυτή η γενιά είναι η καλύτερη όλων. Μιλάει ξένες γλώσσες, πιστεύει στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα, διαθέτει δεξιότητες – αλλά κυριότερο όλων έχει προβληματιστεί από τα λάθη των προηγούμενων γενιών. Από αυτούς θα γίνει το άλμα για το μέλλον», κατέληξε – ενώ το νεαρό κοινό χειροκροτούσε ενθουσιασμένο και φανερά εμπνευσμένο.

Εμπνευση για τους φοιτητές

Ο Κωνσταντίνος Πυθαρούλιος, φοιτητής και συνδιοργανωτής του Job Fair Athens 2019, αναφέρει στην «Κ»: Στο «Πανόραμα» συμμετείχα για πρώτη φορά πέρυσι, όταν βρισκόμουν ακόμα στο δεύτερο έτος της σχολής μου. Ενθουσιάστηκα σε τέτοιο βαθμό, που υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως από εδώ κι εμπρός δεν θα ξαναχάσω καμία συνεδρίαση του πολυσυνεδρίου. Οι γνώσεις που λαμβάνει ο κάθε συμμετέχων είναι εξαιρετικά πολύτιμες, και η ευκαιρία να συναναστραφεί με εταιρείες μοναδική και σπάνια για τον Ελληνα φοιτητή. Αυτό που ξεχώρισα περισσότερο, ωστόσο, ήταν η αίσθηση της ελπίδας που μετέφεραν οι ομιλητές του συνεδρίου. Oπως ανακάλυψα στο περυσινό «Πανόραμα», οι ομιλητές «μιλούν με τα μάτια» – στο φετινό συνέδριο, συνάντησα δεκάδες επιχειρηματίες και στελέχη όπου τα μάτια τους γυάλιζαν με ελπίδα και πάθος για τη δουλειά τους. Αυτό ήταν για εμένα το μεγαλύτερο κίνητρο.

«Πανόραμα» για την Ελλάδα του μέλλοντος-3

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και ο CEO της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος συνομιλούν με νέους επιχειρηματίες.

Iσως η στιγμή που προσωπικά ξεχώρισα από το φετινό «Πανόραμα» ήταν το τελευταίο πάνελ της Παρασκευής, αφιερωμένο στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κρίση. Πέρα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματική, τόσο οι ομιλητές όσο και το κοινό στο πάνελ ήταν πρώην μαθητές του κ. Λαδόπουλου. Κυριαρχούσε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα θερμή, ένα κλίμα οικογενειακό, και ήταν μια εικόνα που σίγουρα θα κρατήσω από το ένατο «Πανόραμα». Ωστόσο, οφείλω να πω πως κάθε πάνελ που παρακολούθησα ξεχώρισε για το επίπεδο των ομιλητών του.

Σαφώς το χάσμα μεταξύ της αγοράς εργασίας και των πανεπιστημίων παραμένει τεράστιο. Τελειώνοντας το πτυχίο τους, οι φοιτητές μπορεί να γνωρίζουν ποια μαθήματα τους άρεσαν περισσότερο, ωστόσο έχουν ελάχιστη γνώση για το ποιο επάγγελμα τους ταιριάζει και ποια θέση θα συμβάλει στην εξέλιξη μιας επιτυχημένης καριέρας. Παράλληλα, ως απόφοιτοι είμαστε ημιτελείς. Μπορεί να έχουμε εξοπλιστεί με μία σειρά από πολύτιμες γνώσεις, λείπουν όμως τα soft skills που θα μας κάνουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, διατηρώ την αισιοδοξία μου – τόσο το συναρπαστικό «Πανόραμα» όσο και μία σειρά άλλων θεσμών έχουν αρχίσει να εμπνέουν τους νέους φοιτητές του σήμερα, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το χάσμα και αναζητούν οι ίδιοι ευκαιρίες για να το κλείσουν. Eνας από αυτούς τους θεσμούς είναι το Job Fair Athens, στη διοργάνωση του οποίου συμμετέχω ενεργά φέτος. Oραμά μας, αντίστοιχα με το ,«Πανόραμα», είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους φοιτητές να επιλέξουν συνειδητά τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.

Μετάβαση στον πραγματικό κόσμο

Ο Γιώργος Νικολετάκης, ιδρυτής και CEO της επιχείρησης 100mentors συνομιλεί με την «Κ» για την ενεργό συμμετοχή του ιδίου και της εταιρείας του στο φετινό συνέδριο: Το «Πανόραμα» είναι ένας θεσμός εξωστρεφής, που ανέκαθεν έδινε χώρο σε όσους κάνουν τη σύνδεση μεταξύ του ακαδημαϊκού και του επαγγελματικού χώρου να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση του οράματος του συνεδρίου. Η πλατφόρμα μας, η οποία δικτυώνει ψηφιακά νεαρούς μαθητές με επιτυχημένους μέντορες από όλο τον κόσμο ενθαρρύνοντάς τους να απευθύνουν αυθόρμητες ερωτήσεις, δένει εξαιρετικά με την προσπάθεια του κ. Λαδόπουλου. Με την πρόσκλησή του, μας έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουμε στον πραγματικό κόσμο αυτό που ήδη κάνουμε στον εικονικό χώρο.

«Πανόραμα» για την Ελλάδα του μέλλοντος-4

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ τίμησε με την παρουσία του το φετινό Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου, η 100mentors διοργάνωσε συνολικά δεκαπέντε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αγγίζοντας τομείς από την ενέργεια μέχρι τον ασφαλιστικό χώρο και από το ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι της συμβουλευτικές εταιρείες. Μερικοί από τους μαθητές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας διαδικτυακά είδαν για πρώτη φορά τους «εικονικούς» τους μέντορες από κοντά. Ετσι, το «Πανόραμα» ήταν για εμάς ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός – αποτελούσε την κορύφωση μιας διαδικασίας που γίνεται ήδη στον ψηφιακό κόσμο, η οποία ωστόσο πήρε «σάρκα και οστά» με τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις που έγιναν στα πλαίσια του «Πανοράματος».

Ως εταιρεία παρακολουθούμε εδώ και χρόνια τον θεσμό του «Πανοράματος», τόσο για την εξαιρετική δουλειά που κάνει όσο και για λόγους συναισθηματικούς. Προσωπικά, στο πρώτο μου έτος στην ΑΣΟΕΕ και τελευταίο έτος για τον κύριο καθηγητή, υπήρξα φοιτητής του κ. Λαδόπουλου. Εκτοτε, όπως κάνει με όλους τους φοιτητές του, παρακολουθούσε στενά τη δράση μας και κρατούσαμε σταθερή επικοινωνία. Η πρόσκληση που μας απηύθυνε ήταν επομένως αρκετά συγκινητική και μεγάλη μας τιμή.

Σαφώς το χάσμα μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και του χώρου της επιχειρηματικότητας επιμένει, ωστόσο χάρη στο «Πανόραμα» αλλά και το έργο ζωής του κ. Λαδόπουλου, έχει σφυρηλατηθεί μια γενιά με έμπνευση και όραμα για αλλαγή. Το χάσμα σταδιακά κλείνει, απλώς δεν έχει γίνει συστηματικά. Εκεί πιστεύω στοχεύει τόσο το «Πανόραμα» όσο και το έργο μας ως 100mentors: να χτίσουμε μια βιώσιμη και ανθεκτική γέφυρα μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή