Νέα αρχή για το πάρκο στο Γουδί

Νέα αρχή για το πάρκο στο Γουδί

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «προίκα» το κτίριο του Μπάντμιντον και αναξιοποίητα κτίρια του στρατού και υπεύθυνο έναν μόνο φορέα για όλη την περιοχή, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, θα οργανωθεί η λειτουργία του πάρκου Γουδί – Ιλισίων. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πάρκο θα ενταχθούν και εκτάσεις πρασίνου της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης, καθώς και άλλων φορέων που λειτουργούν στην περιοχή, ενώ θα εκπονηθεί και ένα ειδικό χωρικό σχέδιο για την αναδιοργάνωση των χρήσεων γης σε ενάμιση έτος. Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί (4.500 στρεμμάτων) και στα Ιλίσια (1.600 στρεμμάτων) προβλέφθηκε το 2011 από το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Οκτώ χρόνια αργότερα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση (έως τις 22 Απριλίου) η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα για τα δύο πάρκα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο:

• Η έκταση θα διοικείται από έναν ενιαίο 11μελή φορέα (εποπτευόμενο από το υπουργείο Περιβάλλοντος), στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφορετικών ιδιοκτητών του χώρου.

• Ο πυρήνας του πάρκου στο Γουδί θα περιλαμβάνει, εκτός από τις εκτάσεις που είναι ήδη παραχωρημένες σε κοινή χρήση (Αλσος Στρατού), και εκείνες που έχουν παραχωρηθεί στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου (περίπου 965 στρέμματα), τις υπόλοιπες εκτάσεις της ΕΤΑΔ στην περιοχή, πλην του στρατοπέδου Ζορμπά και του τμήματος του στρατοπέδου Φακίνου που έχει χτισθεί. Επίσης, μια ζώνη από τις εκτάσεις του ΕΜΠ κατά μήκος της λεωφόρου Κατεχάκη και ένα οικοδομικό τετράγωνο του υπουργείου Υποδομών.

• Ο πυρήνας του πάρκου Ιλισίων θα περιλαμβάνει τα πάρκα Συγγρού – Ιλισίων των δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου και όσα τμήματα της Πανεπιστημιούπολης μπορούν να δοθούν σε κοινή χρήση.

• Εκτός από τον πυρήνα, και τα δύο πάρκα θα έχουν μια περιφερειακή ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι υφιστάμενες χρήσεις (όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα νοσοκομεία κ.ά.).

• Ο φορέας «προικοδοτείται» με το Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί (Μπάντμιντον). Να σημειωθεί ότι στο Π.Δ. του 2011 προβλεπόταν ότι το κτίριο θα κατεδαφιστεί μόλις λήξει η παρούσα σύμβαση. Το κτίριο δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής διαφοράς της ΕΤΑΔ με τον μισθωτή του, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχει διακοπεί η σύμβαση. Επίσης, στον φορέα θα δοθεί η διαχείριση αξιόλογων υφιστάμενων κτιρίων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι αθλητισμού, πολιτισμού ή αναψυκτήρια.

• Ο φορέας θα επιδοτείται σταθερά και σε μηναία βάση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Οι δήμοι δεν αναμένεται να δεχθούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση θετικά. Ενδεικτικά, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προσέφυγε το 2017 στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση ανάλογης ρύθμισης για τη χρηματοδότηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτση, υποστηρίζοντας ότι οι ΚΑΠ προορίζονται μόνο για τα λειτουργικά έξοδα των δήμων.

• Ο φορέας διαχείρισης θα πρέπει σε ενάμιση έτος να έχει εκπονήσει «Ειδικό Χωρικό Σχέδιο» για την αναδιάταξη των χρήσεων γης και του πολεοδομικού πλαισίου στην έκταση του πάρκου.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή του μητροπολιτικού πάρκου ανήκει σε 16 φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κυριότερος ιδιοκτήτης παραμένει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρότι η περιοχή δεν χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για στρατιωτικούς σκοπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή