Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/05/19)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η «θωρακισμένη οικονομία» τρομάζει

Αισιοδοξία και σιγουριά ήθελε χωρίς αμφιβολία να εκπέμψει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν έλεγε, προχθές, στη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό της Πρέβεζας Prisma 91.6 ότι «είμαστε θωρακισμένοι, έχουμε θωρακίσει τη χώρα για μια ενδεχόμενη κρίση, αυτό είναι αναμφισβήτητο». Ωστόσο, σε πολλούς είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς θυμήθηκαν ότι την προηγούμενη φορά που ένας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε πως η ελληνική οικονομία ήταν «θωρακισμένη», η χώρα οδηγήθηκε ολοταχώς στο μνημόνιο. Εκτοτε ο όρος είναι σχεδόν ανέκδοτο, ο κ. Τσακαλώτος θα έπρεπε να το ξέρει και να τον αποφεύγει.

Επί της ουσίας, ο κ. Τσακαλώτος στήριξε το επιχείρημά του στα 30 δισ. του «μαξιλαριού» για το χρέος, το οποίο θα μείνει στην «επόμενη κυβέρνηση» (ναι, το ξαναείπε). Ωστόσο, αν ανοίξει ο ασκός των παροχών, όπως όλα δείχνουν, η «επόμενη κυβέρνηση» θα υπονομευθεί με άλλους τρόπους.

Προϊόντα από κανναβιδιόλη σχεδιάζει και η Mondelez

Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακόμη εάν η Mondelez σκοπεύει να εξαγοράσει την Chipita, μάθαμε όμως ότι ο παγκόσμιος κολοσσός στον κλάδο των ζαχαρωδών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραγάγει προϊόντα με κανναβιδιόλη, μία από τις βασικές ουσίες που υπάρχουν στην κάνναβη. Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez, επισημαίνοντας βεβαίως ότι πρώτα αναμένει τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να αποσαφηνίσει το τοπίο. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι η κάνναβη πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της βιομηχανίας φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών.

Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί παρά τα υψηλά πρόστιμα

Οι ποινές φυλάκισης, τα πρόστιμα και τα λουκέτα δεν φαίνεται να φοβίζουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο συνεχίζει να αποκρύβει εισοδήματα από το κράτος, να υφαρπάζει τον ΦΠΑ ή να μην εκδίδει αποδείξεις.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο παρά το γεγονός ότι μπορεί να εντοπισθεί ευκολότερα από το παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του έτους τα ποσοστά παραβατικότητας στο σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων και ερευνών υπερβαίνουν το 60%.

Με πρόσχημα τoν ανταγωνισμό

«Δεν μπορεί να υπάρχει συσσώρευση του 80% των έργων σε πέντε-έξι εταιρείες. Μπορούμε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό με έργα μικρότερων προϋπολογισμών», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του να «τεμαχίσει» τον οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου σε οκτώ επιμέρους εργολαβίες, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν σχεδόν τέσσερα χρόνια έως ότου υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις. Βέβαια, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια άλλη κίνηση για την τόνωση του ανταγωνισμού στα δημόσια έργα, καθώς ανάλογη πρακτική δεν εφαρμόστηκε σε κανένα άλλο δημόσιο έργο…

120 δόσεις και άλλες ευνοϊκές διατάξεις

Σε μίνι «ρετούς» των διατάξεων του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων τη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία σε 120 δόσεις προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Στόχος είναι αφενός να βελτιωθούν νομοτεχνικά οι υπάρχουσες προβλέψεις, αφετέρου να προστεθούν και νέες διατάξεις. Ετσι, αναμένεται ορθότερη πρόβλεψη για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς στόχος είναι να ενταχθούν στη διάταξη που προβλέπει ευνοϊκότερους όρους και οι οικοδόμοι, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα. Και παράλληλα αναμένεται και προσθήκη της διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα προπληρωμής του 80% του εφάπαξ, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμών των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του τομέα πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ. Βέβαια, όσο καθυστερεί η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις, κυρίως αν τεθεί και υπό την κρίση των εκπροσώπων των δανειστών, που αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή