Athens Open Air: Ο Μπρους Λι στη Δραπετσώνα

Athens Open Air: Ο Μπρους Λι στη Δραπετσώνα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βραδιές του καλοκαιριού στην πόλη καμιά φορά γίνονται ανυπόφορες, όμως τα πάντα μπορούν να βελτιωθούν με μια καλή ταινία. Αυτό φαίνεται να το ξέρουν και οι χιλιάδες τουρίστες που γεμίζουν αυτές τις ημέρες το κέντρο της Αθήνας, προσθέτοντας όλο και πιο συχνά στο πρόγραμμά τους την επίσκεψη σε κάποιο θερινό σινεμά. Για τις βόρειες χώρες, άλλωστε, η συγκεκριμένη εμπειρία είναι μάλλον εξωτική, και οι επισκέπτες δεν χάνουν την ευκαιρία να τη ζήσουν. Την τελευταία δεκαετία, έχουν και ακόμη μία καλύτερη αφορμή να το κάνουν.

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ Athens Open Air, που απόψε εγκαινιάζει την ένατη έκδοσή του, είναι επί της ουσίας ένα κινητό θερινό σινεμά. Από γειτονιά σε γειτονιά και περιδιαβάζοντας στα πάρκα, στις πλατείες, στις παραλίες, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, δεν αποτελεί μόνον ευκαιρία να δούμε σπουδαίες ταινίες, αλλά βοηθάει και στο να ανακαλύψουμε –ή να δούμε με άλλο μάτι– γωνιές μιας Αθήνας που βάζει την ιδιαίτερη πάνω από την κλασική ομορφιά. Αθήνα στο… περίπου, μιας και φέτος το Open Air θα μας ταξιδέψει μέχρι και στην Επίδαυρο, για να δούμε τον αριστουργηματικό «Δεσμώτη του ιλίγγου» (22/6) του Χίτσκοκ, στο μικρό θέατρο, όπου μόλις για δεύτερη φορά θα γίνει κινηματογραφική προβολή.

Athens Open Air: Ο Μπρους Λι στη Δραπετσώνα-1

Κλασικά πολυσυλλεκτικό είναι και φέτος το Athens Open Air. Με τη φορά του ρολογιού: «Blow-Up», «Επικίνδυνες σχέσεις», «Brazil», «Το πνεύμα του κακού», είναι μερικές από τις ταινίες που θα δούμε.

Γενικώς, το φετινό πρόγραμμα είναι πλουσιότατο και εκτείνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου και την τελευταία προβολή (28/8), που θα είναι το πανέξυπνο «Brazil» του Τέρι Γκίλιαμ, στο Θεατράκι στο Δουργούτι στον Νέο Κόσμο. Στο μεταξύ –και για να μη χαθείτε– εμείς έχουμε τις δικές μας προτάσεις για όσα δεν πρέπει να χάσετε τους προσεχείς τρεις μήνες μπροστά από την οθόνη. Ξεκίνημα, όπως είπαμε, απόψε από τη Ρωμαϊκή Αγορά, με το «Αμαρκόρντ» του Φεντερίκο Φελίνι να προβάλλεται στη σκιά των αρχαίων κιόνων – με δελτία εισόδου. Για τη συνέχεια, μουσική και τα αρχετυπικά «Κόκκινα παπούτσια» των Μάικλ Πάουελ και Εμερικ Πρεσμπέργκερ, που θα δούμε στην Ακαδημία Πλάτωνος (19/6). Ο Λιουί Μπονιουέλ υπογράφει την πιο ειρωνική, βαθιά πολιτική ταινία του κι εμείς απολαμβάνουμε την «Κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας» στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (27/6)· ανέβασμα στον Λυκαβηττό για την ατμοσφαιρική «Χαμένη λεωφόρο», μία από τις ταινίες που έχτισαν τον κινηματογραφικό μύθο του Ντέιβιντ Λιντς (5/7).

Η συνέχεια πολύ διαφορετική, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα: «Ο Κίτρινος Πράκτορας του Χονγκ Κονγκ» είναι η απόλυτη καλτ ταινία πολεμικών τεχνών και ο Μπρους Λι θα ζωντανέψει για χάρη μας στο Πάρκο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας (10/7)· κινηματογραφικός εξπρεσιονισμός στα καλύτερά του με την κλασική «Αυγή» του Φρ. Β. Μουρνάου να συνοδεύει τη βωβή ομορφιά της με τις μελωδίες των Φώτη Σιώτα και Κώστα Παντέλη, στο Θέατρο Ρεματιάς (15/7)· και από τη βωβή στη σκέτη ομορφιά του «Blow-Up» (24/7), του απίθανου φιλμ του Μικελάντζελο Αντονιόνι που κατέκτησε (και) την ποπ κουλτούρα με τις εικόνες του. Θα το δούμε ξανά στην Τεχνόπολη. Κλείσιμο με τρόμο και τον μάστορα του είδους Τόμπι Χούπερ, του οποίου το εξαιρετικό «Το πνεύμα του κακού» θα προβληθεί στο Αλσος Πετραλώνων (26/7). Οπλιστείτε με μπίρες και απωθητικό κουνουπιών και πάρτε θέσεις.

Το Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με συνεργασία της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή