Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Αργολίδα

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Αργολίδα

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβιβαζόμαστε στο Citroën C3 Aircross για μια καλοκαιρινή οδική εξόρμηση, με κοσμοπολίτικο αέρα και γενναίες δόσεις πολιτισμού, στην ανατολική Πελοπόννησο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Συνδυάζοντας ιστορικά μνημεία με ατμοσφαιρικές πόλεις, διαχρονικούς και αγαπημένους προορισμούς διακοπών και στρωτό οδικό δίκτυο, η Αργολίδα προσφέρει ενδιαφέρουσες εναλλαγές, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (440 χλμ.)

Από την Αθήνα μέχρι τον Ισθμό της Κορίνθου θα διανύσετε εύκολα τα 75 χλμ. σε αυτοκινητόδρομο. Από εκεί θα χρειαστείτε άλλα 48 χλμ. μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Δείτε την ακρόπολη, περιστοιχισμένη από τα περίφημα κυκλώπεια τείχη, την Πύλη των Λεόντων, τα διάφορα κτίσματα και τους ταφικούς κύκλους (τηλ. 27510-76585, ανοιχτά καθημερινά 08.00-20.00, είσοδος 12 ευρώ). Από τις Μυκήνες θα φτάσετε στο Ναύπλιο μετά από 23 χλμ. σε ευθύ και εύκολο δρόμο. Θα ήταν καλύτερα να αφήσετε το αυτοκίνητο στο μεγάλο πάρκινγκ δίπλα στο λιμάνι, στον δρόμο προς Νέα Κίο, και να εξερευνήσετε την πόλη με τα πόδια. Ούτως ή άλλως, το κέντρο της είναι πεζοδρομημένο.

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Αργολίδα-1

 Η Πύλη των Λεόντων στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία Συντάγματος, περπατήστε κατά μήκος της Σταϊκοπούλου, του εμπορικού πεζόδρομου, και, αν αντέχουν τα πόδια σας, ανεβείτε τα 999 σκαλοπάτια (στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερα) μέχρι το φρούριο του Παλαμηδίου, για να απολαύσετε τη μοναδική θέα στην πόλη (καθημερινά 08.00-20.00, είσοδος 8 ευρώ). Μετά την ανάβαση, πάρτε μια ανάσα απολαμβάνοντας περιποιημένο καφέ στον «Μαύρο Γάτο» (Σοφρώνη και Μπουμπουλίνας 1, τηλ. 27520-26652), ενώ για φαγητό ακολουθήστε το παράδειγμα των ντόπιων και βγείτε εκτός κέντρου: η ταβέρνα «Στάβλος» (Προφήτη Ηλία 12, τηλ. 27523-06702) φημίζεται για την αυλή της και τα ψητά κρεατικά, το ίδιο και η ταβέρνα «Τ’ Αλώνια» στα Πυργιώτικα (8 χλμ. από το Ναύπλιο, τηλ. 27520-24610).

Από το Ναύπλιο θα οδηγήσετε 77 χλμ. μέχρι το Πόρτο Χέλι. Τα πρώτα 30 χλμ. πηγαίνουν παράλληλα με τη θάλασσα και θα βρείτε στον δρόμο σας την παραλία Καραθώνα, το Τολό, την Ασίνη, το Κονδύλι (ή Άγιο Νικόλαο), την Κάντια και τα Ίρια. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Κονδύλι είναι η καλύτερη παραλία της Αργολίδας – ρίξτε εδώ μια βουτιά, γιατί τα υπόλοιπα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι στην ενδοχώρα και με αρκετές στροφές. Το Πόρτο Χέλι προσφέρει πολλές εναλλακτικές για διαμονή, τόσο μέσα στον οικισμό όσο και στα διπλανά χωριά. Μια καλή επιλογή είναι το «Epavlis Resort» στον Άγιο Αιμιλιανό (6 χλμ. από το Πόρτο Χέλι, τηλ. 27540-57253, epavliseresort.gr, από 65 ευρώ το δίκλινο) ή το «Makis Inn Resort» στην Ερμιόνη (17 χλμ. από το Πόρτο Χέλι, τηλ. 27540-41510, makisinn.com, από 75 ευρώ το δίκλινο), δίπλα στην παραλία και μέσα σε ελαιώνα. Για φαγητό, δοκιμάστε το «The Drunken Clam» στην οδό Ευαγγελιστρίας (Πόρτο Χέλι, τηλ. 27540-53008), που σερβίρει από νωρίς καφέ και brunch.

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Αργολίδα-2

Ποδηλατάδα δίπλα στη θάλασσα, στην Ερμιόνη. (Φωτογραφία: Michael Amme/laif)

Το μενού περιλαμβάνει πιάτα με εποχικά προϊόντα και μεγάλη ποικιλία σε μπίρες. Στον ίδιο δρόμο λίγο πιο δίπλα θα βρείτε το εστιατόριο «Ιππόκαμπος» (τηλ. 27540-53206), που ειδικεύεται στο φρέσκο ψάρι και στα θαλασσινά, ενώ, για να συνδυάσετε μπάνιο και φαγητό, κατευθυνθείτε στην παραλία της Χηνίτσας (6 χλμ. από το Πόρτο Χέλι), όπου η «Ταβέρνα της Γιαγιάς» (τηλ. 27540-57245) σερβίρει φρέσκο ψάρι και χειροποίητα ορεκτικά.

Από το Πόρτο Χέλι πάρτε τον δρόμο προς Ερμιόνη και από εκεί προς Μετόχι, Γαλατά και Παλαιά Επίδαυρο. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά –περίπου 100–, αλλά σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι παραλιακός και το τοπίο αποζημιώνει. Λειτουργήστε αυθόρμητα και οργανώστε μια ημερήσια εκδρομή στο πλησιέστερο νησί του Αργοσαρωνικού: από την Ερμιόνη και το Μετόχι θα πάτε στην Ύδρα, από τον Γαλατά στον Πόρο, από το Πόρτο Χέλι στις Σπέτσες.

Αξίζει, τέλος, να έχετε προνοήσει για εισιτήρια για παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τηλ. 210-9282900, greekfestival.gr).

Από την Επίδαυρο, η Αθήνα απέχει 125 χλμ. και θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά για να φτάσετε, καθώς ο δρόμος μέχρι την Κόρινθο έχει λίγες στροφές και είναι στενός.


Ταξιδεύοντας με το Citroen C3 Aircross

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Για το ταξίδι μας από την Αθήνα στην Αργολίδα, επιλέξαμε το Citroën C3 Aircross. Ένα compact SUV με χαμηλή κατανάλωση καύσιμου και πολλές τεχνολογίες και ανέσεις, που κάνουν ευχάριστο, ξεκούραστο και ασφαλές το ταξίδι τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο όπου κινηθήκαμε.

Για τη διαδρομή Αθήνα-Ναύπλιο (138 χλμ.) χρειαστήκαμε περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Το οδικό δίκτυο, αρκετά καλό και με σωστή σήμανση, μας έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις ομορφιές της διαδρομής. Τα 77 χλμ. της διαδρομής Ναύπλιο-Πόρτο Χέλι  θέλουν μεγάλη προσοχή, λόγω των πολλών στροφών και των στενών δρόμων.

Το Citroën C3 Aircross μας έδειξε τον χαρακτήρα του στο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής, προσφέροντας παράλληλα άνεση και ασφάλεια μέσα από τις πολλαπλές τεχνολογίες με τις οποίες εξοπλίζεται το γαλλικό SUV.

Φτάνοντας στο Πόρτο Χέλι, απολαύσαμε το κοσμοπολίτικο λιμανάκι του, καθώς και την πόλη που προσελκύει –ειδικά– την καλοκαιρινή περίοδο πολλούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.


Citroen C3 Aircross: Στιλάτο και πρακτικό

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σχεδιαστικά, το νέο C3 Aircross υιοθετεί τη σύγχρονη άποψη των C3 και C4 Cactus, ενώ διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία, όπως είναι οι νέοι προβολείς και η απουσία των γνωστών air bumps. Το χαριτωμένο αμάξωμα, που προσφέρει πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης, συνδυάζεται με ένα εξίσου νεανικό σαλόνι με βελτιωμένα υλικά. Στο κέντρο της κονσόλας η οθόνη αφής 7΄΄ (με Android Auto και Apple Car Play) λειτουργεί ως το κέντρο του infotainment. Yπάρχει σύστημα head-up display, ενώ τα πίσω καθίσματα μετακινούνται κατά τον διαμήκη άξονα έως και 150 χλστ. Δίνοντας έμφαση και στην πρακτικότητα, η Citroën εξασφάλισε επίσης από 410 έως 520 λίτρα για το πορτμπαγκάζ.

Φυσικά, υπάρχουν όλα τα τελευταίας γενιάς συστήματα υποβοήθησης (από το Lane Departure και το αυτόνομο φρενάρισμα ανάγκης μέχρι το σύστημα αναγνώρισης της κόπωσης του οδηγού). Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει τον τρικύλινδρο 1.2 PureTech 82, 110 και 130 ίππων (οι δύο τελευταίες είναι turbo), και έκδοση diesel 1.6 ΒlueHDi, με 100 και 120 ίππους. H κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς, ενώ υπάρχει το σύστημα βελτιστοποίησης της πρόσφυσης Grip Control με 4 προγράμματα, μαζί με σύστημα υποβοήθησης στις ανηφόρες Hill Descent. Διατίθεται σε ιδιαίτερα δελεαστική τιμή, από 15.450 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή