Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Κέρκυρα

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Κέρκυρα

7' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτάνουμε στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας με το XC40 της Volvo και εξερευνούμε κάθε σπιθαμή του νησιού.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Η Κέρκυρα δεν έχει εύκολους δρόμους, ούτε καλή οδική σήμανση και, ασφαλώς, είναι αδύνατο να κάνετε τον γύρο ολόκληρου του νησιού σε μία μέρα. Μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικά κομμάτια της προτεινόμενης διαδρομής. Μοιράστε τα σε ημέρες, ανάλογα με τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, και ανακαλύψτε εντυπωσιακές παραλίες, μυθικά τοπία και γραφικά χωριά.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (293 χλμ.)

Αποφύγετε την κίνηση της πόλης και πάρτε κατευθείαν τον δρόμο για τον βορρά. Αφού περάσετε το Κοντόκαλι και τη Γουβιά, η αριστερή διακλάδωση οδηγεί στην Παλαιοκαστρίτσα, ενώ η δεξιά –την οποία και θα ακολουθήσετε– κινείται σχεδόν παράλληλαα με τη θάλασσα προς Κασσιόπη. Μετά την τουριστική Δασσιά και τον γνωστό για την έντονη νυχτερινή ζωή του  Ύψο, θα συνεχίσετε βόρεια. Αναζητήστε, μετά το Πυργί, τις πινακίδες για το χωριό Σπαρτύλας. Στρίψτε αριστερά και, μετά από περίπου 5 φιδογυριστά χιλιόμετρα, θα φτάσετε στον αμφιθεατρικά χτισμένο οικισμό, σε υψόμετρο 370 μ., στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας. Προσφέρει θέα που φτάνει μέχρι και την πόλη της Κέρκυρας. Επιβλητική θέα θα απολαύσετε, όμως, και από τα χωριά Επίσκεψη (8 χλμ. βορειότερα) και Νυμφές (13 χλμ. βορειότερα του Σπαρτύλα). Το τελευταίο παλιά ονομαζόταν Νεραϊδοχώρι, αφού έχει καταρράκτες, τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση τριγύρω.

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Κέρκυρα-1

Βουτιές στην Παλαιοκαστρίτσα. (Φωτογραφία: ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ)

Μετά από τόση ανάβαση, έχει έρθει η ώρα για μια αναζωογονητική βουτιά. Πάρτε τον δρόμο της επιστροφής, μέχρι να βγείτε ξανά στον κεντρικό. Ακολουθήστε τη σήμανση για Κασσιόπη. Μετά από περίπου 15 χλμ. θα δείτε πινακίδα δεξιά προς τον Άγιο Στέφανο και την Κερασιά, μια ήσυχη παραλία με ψιλό βότσαλο και δροσερά, πεντακάθαρα νερά, που ακόμα και τον Αύγουστο δεν προσελκύει πολύ κόσμο.

Κάντε μια βόλτα στο χωριό της Κασσιόπης και στο λιμανάκι, από όπου διακρίνονται καθαρά οι ακτές της Αλβανίας. Δεκατρία χιλιόμετρα σας χωρίζουν από τη φημισμένη Παλιά Περίθεια (υψ. 440 μ.), που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της γύρω στη δεκαετία του 1950. Τα τελευταία χρόνια προσελκύει πλήθος επισκεπτών, λόγω της ενετικής αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με την οποία είναι χτισμένα τα περισσότερα πέτρινα σπίτια του οικισμού. Το χωριό, που έχει ανακηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, διαθέτει ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό, όπως ο «Φορός» (τηλ. 6955-950459) και η «Παλιά Περίθεια» (τηλ. 26630-98055). Θα κατεβείτε από το βουνό για να βρεθείτε πάλι δίπλα στη θάλασσα και στον οικισμό Αχαράβη. Στη μεγάλη αμμουδιά θα βρείτε το «Fuego Beach Bar» (τηλ. 26630-63242). Σερβίρει καλό καφέ, ωραία κοκτέιλ και σνακ, ενώ φιλοξενεί συχνά πάρτι με guest DJs.

Αν δεν θέλετε πολύ κόσμο και δυνατή μουσική, συνεχίστε για άλλα 15 χλμ., με προορισμό ένα από τα πιο ινσταγκραμικά σημεία του νησιού. Μετά το χωριό Περουλάδες, οδηγήστε με προορισμό το καφέ «7th Heaven» (τηλ. 26630-95035). Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία του Λογγά, την οποία αγκαλιάζουν απότομα, πανύψηλα βράχια. Υπάρχει μάλιστα ένα μικρό deck με γυάλινο δάπεδο για να βλέπετε την παραλία ακριβώς κάτω από τα πόδια σας.

Έχοντας περάσει πια στη δυτική πλευρά της Κέρκυρας, οι παραλίες είναι πολλές και μεγάλες σε μήκος. Κατευθυνθείτε νότια, όπου 12 χλμ. μετά τον Λογγά θα συναντήσετε την αμμουδιά του Αγίου Γεωργίου των Πάγων. Ο δρόμος φτάνει μέχρι την παραλία, όπου λειτουργούν καφέ και ταβέρνες. Το νότιο κομμάτι είναι ιδανικό για οικογένειες με παιδιά, καθότι εδώ η θάλασσα είναι αρκετά ρηχή, ενώ πιο βόρεια βαθαίνει. Τα νερά, αν και δροσερά, δεν ευθύνονται για το όνομα της παραλίας, το οποίο παραπέμπει στο χωριό της ενδοχώρας, Πάγοι.

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Κέρκυρα-2

Το χωριό Επίσκεψη, με θέα που φτάνει στη θάλασσα. (Φωτογραφία: ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ)

Περίπου 10 χλμ. νοτιότερα, θα συναντήσετε το Αγγελόκαστρο. Χτισμένο στην κορυφή ενός απότομου βράχου κοντά στη θάλασσα, το οχυρό συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα της βυζαντινής περιόδου. Η συγκλονιστική θέα θα σας κόψει την ανάσα, έχετε όμως υπόψη ότι, για να τη χαρείτε, θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε για περίπου 20 λεπτά σε αρκετά ανηφορικό μονοπάτι (τηλ. 26610-48310, καθημερινά 10.00-18.00 εκτός Τετάρτης, είσοδος 2 ευρώ).

Μόλις 10 χλμ. μετά, θα έχετε φτάσει στη φημισμένη Παλαιοκαστρίτσα. Κατευθυνθείτε στο ομώνυμο μοναστήρι, για να δείτε τα εκθέματα που φιλοξενεί στους χώρους του, όπως βυζαντινές εικόνες, ιερά άμφια, θρησκευτικά κειμήλια. Προσπεράστε τις πολυσύχναστες ακτές του οικισμού και οδηγήστε για άλλα 6 χλμ. προς το χωριό Λιαπάδες με προορισμό την παραλία Ροβινιά. Το τελευταίο 1,5 χλμ. της διαδρομής είναι χωματόδρομος, ο οποίος γενικά το καλοκαίρι είναι βατός, και ακολουθεί εύκολο μονοπάτι λίγων μέτρων. Αξίζει όμως τον κόπο, αφού πολλοί ντόπιοι θεωρούν ότι αυτή είναι η καλύτερη παραλία του νησιού. Λευκό βοτσαλάκι, λίγη άμμος, καταγάλανα κρύα νερά. Δεν έχει υποδομές, οπότε φροντίστε για τα απαραίτητα.

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Κέρκυρα-3

Το χωριό Νυμφές, με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. (Φωτογραφία: ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ)

 

Προχωρώντας νοτιότερα προς Πέλεκα, θα διαπιστώσετε ότι ο δρόμος έως εκεί είναι σχετικά ευθύς, σε σχέση με άλλους του νησιού. Από τη Ροβινιά έως τον οικισμό του Πέλεκα σας χωρίζουν 16 χλμ. και από εκεί άλλα 2 χλμ. για να επιστρέψετε στη θάλασσα, αυτή τη φορά στην παραλία Γυαλισκάρι και στην ομώνυμη ταβέρνα για γαριδομακαρονάδα, καλαμαράκια, χταπόδι και φρέσκα ψάρια, με ωραία θέα και εξαιρετικό σέρβις (τηλ. 6979-759148).

Από εκεί και κάτω, η δυτική πλευρά είναι γεμάτη εκπληκτικές παραλίες: Αϊ-Γόρδης (σημειώστε το «Sabbia Beach Bar», τηλ. 26610-59123), Χαλικούνας (δίπλα στη λίμνη Κορρισίων, έναν μοναδικό προστατευόμενο υδροβιότοπο), Γαρδένος (οργανωμένη, με ψιλή άμμο και ρηχά νερά), Αϊ-Γόρδης του Νότου (καθίστε την ώρα του ηλιοβασιλέματος στο «Mikro Nisi Beach Venue», τηλ. 6944-746.676), Αρκουδίλας (στη νότια μύτη του νησιού, με μεγάλο μήκος και καντίνα).

Κάντε μια διανυκτέρευση στη Λευκίμμη ή στον Κάβο (τα στούντιο και διαμερίσματα «Biscoutsis» δίπλα στη θάλασσα προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής, τηλ. 26620-61414, biscoutsis.com, από 45 ευρώ για 2 άτομα). Προμηθευτείτε νοστιμότατες τυρόπιτες, το πιο αφράτο τσουρέκι και χειροποίητα κέικ από τον φούρνο Λευκιμμιώτικες Αρτολιχουδιές (Αρχιμουσικού 2, απέναντι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο, Λευκίμμη, τηλ. 26620-22759) και πάρτε τον δρόμο της επιστροφής από την ανατολική πλευρά, που είναι πιο τουριστική (Λευκίμμη-Πόλη Κέρκυρας περίπου 43 χλμ.), αλλά οι αποστάσεις πιο σύντομες.


Ταξιδεύοντας με το XC40 της Volvo

AΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η διαδρομή των 470 χλμ. έως την Ηγουμενίτσα κυλά ευχάριστα, αφού το συγκεκριμένο μοντέλο, όπως και όλα τα μοντέλα της σουηδικής μάρκας, παρέχει σύγχρονες τεχνολογίες υποστήριξης στον οδηγό. Παράλληλα, η Ολυμπία Οδός προσφέρει σταθμούς εξυπηρέτησης (ΣΕΑ) σε όλο το δίκτυο από την Αθήνα μέχρι και την Πάτρα, τόσο για ανεφοδιασμό καυσίμων όσο και για μικρή ξεκούραση.

Διασχίζοντας τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, μπαίνουμε στην Ιονία Οδό, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας έως την Ηγουμενίτσα (270 χλμ., 2 ώρες και 40 λεπτά). Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών, με πολλούς χώρους στάθμευσης και ΣΕΑ, υπηρεσίες που κάνουν το ταξίδι ιδιαίτερα ξεκούραστο. Η διαδρομή με το Volvo XC40 έως την Ηγουμενίτσα είναι αληθινή οδηγική απόλαυση, αρκεί να τηρούμε τον ΚΟΚ και να μην παρασυρόμαστε στις μεγάλες ευθείες.

Τα δρομολόγια των πλοίων από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα (από 1 ώρα και 30 λεπτά έως 1 ώρα και 50 λεπτά) είναι συνεχή, ενημερωθείτε όμως εγκαίρως για τις ακριβείς ώρες αναχώρησης. Φτάνοντας στην Κέρκυρα, έχετε αρκετές οδηγικές επιλογές, χρειάζεται όμως προσοχή. Σε πολλά σημεία το επαρχιακό δίκτυο δεν έχει συντηρηθεί σωστά και εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών.

 


XC40: τόσο Volvo, τόσο διαφορετικό

AΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το XC40 γράφει ιστορία για τη Volvo, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που κατέκτησε τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς, το πρώτο Volvo στην κατηγορία των compact SUV και το αυτοκίνητο που απέδειξε ότι ένα ολοκληρωμένο SUV μπορεί να αισθάνεται την πόλη ως το φυσικό του περιβάλλον, χωρίς να χάσει τίποτε από τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του έξω από αυτήν.

Στο XC40 η Volvo παρουσίασε τεχνολογίες που αλλάζουν την αντίληψή μας για το αυτοκίνητο, την οδηγική συμπεριφορά αλλά και την ασφάλεια.

Φυσικά, παραμένει στον πυρήνα του ένα ατόφιο Volvo: κορυφαίο με όρους ασφαλείας, χάρη σε μια καινοτόμο ομπρέλα που περιλαμβάνει high-end συστήματα αποφυγής ατυχήματος ή μετριασμού των συνεπειών του, με επίκεντρο το πασίγνωστο πλέον City Safety – αλλά και χάρη στην κορυφαία προστασία των επιβατών ύστερα από μια σύγκρουση, όταν αυτή είναι αναπόφευκτη.

Ως γνήσιο Volvo, το XC40 δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα SUV της σουηδικής εταιρείας όσον αφορά τις εκτός δρόμου ικανότητές του, αλλά και τη δυνατότητα να «καταπίνει» αποστάσεις με άνεση και ασφάλεια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η έκδοση T3 με τον κινητήρα του 1,5 λίτρου αναβαθμίστηκε και αποδίδει πλέον 163 ίππους. Συνδυάζει δυναμικές επιδόσεις και εξαιρετική οικονομία, ενώ εξοπλίζεται και με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων Geartronic, που κάνει ακόμα πιο εύκολες τις διαδρομές στην πόλη και ακόμα πιο αθόρυβα τα ταξίδια, κρατώντας χαμηλά τις στροφές του κινητήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή