Τίτλοι τέλους για το ντιμπέιτ

Τίτλοι τέλους για το ντιμπέιτ

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία πράξη του ναυαγίου της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών γράφτηκε χθες, κατά τη σύσκεψη της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής, από την οποία ουδέποτε βγήκε λευκός καπνός. Το ότι τα κόμματα δύσκολα θα κατάφερναν να βρουν κοινή γραμμή είχε διαφανεί από τις προηγούμενες ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε αβεβαιότητα για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας, όταν την υποβάθμιζε, έστω χαριτολογώντας, λέγοντας πως μπορεί να βγει μέσω skype από τις Βρυξέλλες, αφού έτσι και αλλιώς πρόκειται για «παράλληλους μονολόγους», δείχνοντας πως διάκειται αρνητικά. Η αλήθεια είναι, όμως, πως κατά τη διάρκεια των πολυήμερων διαπραγματεύσεων είχαν υπάρξει οι προϋποθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος, οι οποίες όμως στην πορεία κάηκαν. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τα κόμματα είχαν καταλήξει από την περασμένη εβδομάδα στην ημερομηνία της 1ης Ιουλίου, παρά το γεγονός πως υπήρξαν διαφορές κυρίως ως προς τους κανόνες διεξαγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Νάσου Ηλιόπουλου, είχε βάλει στο τραπέζι θέμα για το ποιοι δημοσιογράφοι θα κάνουν τις ερωτήσεις, συζητώντας ακόμα και για την επιλογή των προσώπων από τα κόμματα, κάτι που προσέκρουσε στην αντίδραση της Ν.Δ. Οι αποστάσεις, πάντως, που υπήρχαν μέχρι την τελική συμφωνία ήταν αμελητέες και πιθανότατα θα γεφυρώνονταν, ώσπου προέκυψε το θέμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, 21 Ιουνίου, έθεσε για πρώτη φορά δημοσίως από τις Βρυξέλλες το θέμα της διεξαγωγής του ντιμπέιτ, λέγοντας πως η έκτακτη Σύνοδος της 30ής Ιουνίου, που είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει, τίναζε στον αέρα την τηλεμαχία. Οι συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων πήραν αμέσως φωτιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως εναλλακτική ημερομηνία την 27η Ιουνίου ή την 2α Ιουλίου με τη Ν.Δ. να συμφωνεί για τις 27 Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, για δεύτερη φορά έβαζε αστερίσκους, όταν αιφνιδιαστικά μέσω της εκπροσώπου του, κ. Εφης Αχτσιόγλου, επανέφερε το θέμα της διεξαγωγής του ντιμπέιτ μεταξύ των 2 αρχηγών, με τη Ν.Δ. να απαντά άμεσα με βίντεο που έδειχνε τον κ. Τσίπρα να χαρακτηρίζει μη δημοκρατική διαδικασία το ντιμπέιτ χωρίς τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Η συνέχεια προσέκρουσε πάνω στο ΚΚΕ και στο ΚΙΝΑΛ. Την 27η Ιουνίου δεν την αποδέχθηκε το ΚΚΕ, καθώς είχε προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Πάτρα, με τη Ν.Δ. να προτείνει την επομένη 28η, που όμως δεν έγινε δεκτή από το ΚΙΝΑΛ, καθώς υπάρχει προγραμματισμένη περιοδεία της κ. Γεννηματά στη Δυτική Ελλάδα. Ετσι φτάσαμε στη χθεσινή συζήτηση, όταν έγινε νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα. Η 1η Ιουλίου επανήλθε στο τραπέζι, με τον πρωθυπουργό να λέει πως θα πάει κατευθείαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Η Ν.Δ. αποδέχθηκε την πρόταση, αλλά όχι το ΚΚΕ, το οποίο έχει κανονισμένη δική του εκδήλωση.

Τούτων δοθέντων, άρχισε ένα blame game για το ποιος ευθύνεται για την ακύρωση της τηλεμαχίας. Η Ν.Δ., διά του διευθυντή του γραφείου Τύπου, Κωνσταντίνου Ζούλα, κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει την τηλεμαχία. «Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22.00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται».

Για το θέμα παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη –παραδόξως– και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε. Ακόμη και όταν αποδέχθηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημείωνε πως έδειξε «έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ». Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως θέλει μία μονομαχία «Ελ Πάσο με τη Ν.Δ., με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν έναν διπολισμό, ο οποίος δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα των πολιτών», προσθέτοντας πως αφού ο κ. Τσίπρας μπορούσε την 1η Ιουλίου γιατί δεν το είπε εξαρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή