Με τον φόβο της φωτιάς οι Θρακομακεδόνες

Με τον φόβο της φωτιάς οι Θρακομακεδόνες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον φόβο μιας πυρκαγιάς ζουν τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων, στις πλαγιές της Πάρνηθας. Αιτία η συσσώρευση κλαδεμάτων και ξερών χόρτων στους δρόμους του οικισμού, εξαιτίας της αδυναμίας του Δήμου Αχαρνών να τα συλλέξει εδώ και μήνες. Στην υπόθεση παρενέβη τρεις φορές ο Συνήγορος του Πολίτη χωρίς αποτέλεσμα, ενώ οι κάτοικοι κατέθεσαν εξώδικο στον δήμο με κοινοποίηση στον εισαγγελέα. Από την πλευρά του, ο δήμος απαντά ότι βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση και καλεί τους κατοίκους να βοηθήσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το πρόβλημα ξεκίνησε να παρατηρείται τον Αύγουστο του 2018. Σε αρκετά σημεία του οικισμού, όπως στην οδό Δημητρίου Πολιορκητή και στην οδό Δημοκρίτου, άρχισε σταδιακά η συσσώρευση κλαδεμάτων από τους κήπους των κατοικιών και τα οικόπεδα του οικισμού, καθώς ο δήμος έπαψε να τα συλλέγει. Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στον δήμο, που δήλωσε αδυναμία να επέμβει. Στη συνέχεια, απευθύνθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος παρενέβη τρεις φορές προς τον Δήμο Αχαρνών (στον οποίο υπάγονται οι Θρακομακεδόνες).

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συσσώρευση μεγάλου όγκου στερεών αποβλήτων στην εν λόγω περιοχή κατά παράβαση των διατάξεων που επιβάλλουν την ολοκληρωμένη διαχείριση αυτών αποτελεί εστία ανάπτυξης τρωκτικών με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και κίνδυνο πυρκαγιάς, ζητούμε τις άμεσες ενέργειές σας για την απομάκρυνση των στερεών αποβλήτων και την αποκατάσταση του χώρου», ανέφερε στην πρώτη επιστολή, τον Δεκέμβριο του 2018. Ο δήμος (διεύθυνση Καθαριότητας) απάντησε ότι «η συχνότητα απόρριψης σύμμεικτων υλικών εκ μέρους των δημοτών σε διάφορα σημεία είναι μεγάλη και καθιστά την αποκομιδή δύσκολη για διάφορους λόγους που αδυνατούμε να ξεπεράσουμε, όπως περιορισμός διάθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, μη ικανός αριθμός ειδικών οχημάτων και μηχανημάτων, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού».

Ο Συνήγορος επανήλθε τον Φεβρουάριο, ζητώντας από τον δήμο να κινητοποιηθεί και να εφαρμόσει τον κανονισμό καθαριότητας, σύμφωνα με τον οποίο η αποκομιδή πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη ημέρα. Ο δήμος δεν απάντησε, και έτσι ο Συνήγορος επανήλθε για τρίτη φορά πριν από λίγες ημέρες, επισημαίνοντας ότι «οι σωροί των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν εν δυνάμει εστίες έναρξης πυρκαγιάς». Εν τω μεταξύ, φοβούμενοι τα χειρότερα, οι κάτοικοι κατέθεσαν και εξώδικο στον δήμο, το οποίο κοινοποίησαν και στον εισαγγελέα.

Απελπιστική κατάσταση

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Είμαστε σε αδιέξοδο, έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να πιέσουμε τον δήμο. Ο δήμος λέει ότι δεν έχει πόρους και προσωπικό, ότι “η μάχη με το κλαδί είναι άνιση”», λέει ο Παναγιώτης Ρεπούσης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοικος των Θρακομακεδόνων.

«Αν ο δήμος είναι σε κακή κατάσταση, τότε ας ζητηθεί η βοήθεια της Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση, να μη μείνει έτσι η κατάσταση. Αν συμβεί κάτι, ποιος θα φέρει την ευθύνη;».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Στους Θρακομακεδόνες οι πολίτες αφήνουν σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες κλαδεμάτων έξω από τις μάντρες τους. Ομως ο δήμος βρίσκεται υπό επιτήρηση λόγω της κακής οικονομικής του κατάστασης και αυτή τη στιγμή αδυνατεί να ανταποκριθεί. Θα πρέπει οι πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι για την περιοχή τους να βοηθήσουν και οι ίδιοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή