Προειδοποίηση από ΠΟΕ για τους φραγμούς στο εμπόριο

Προειδοποίηση από ΠΟΕ για τους φραγμούς στο εμπόριο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει κατ’ επανάληψιν προειδοποιήσει πως ο εμπορικός πόλεμος θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, αναχαιτίζοντας δραματικά την ανάπτυξή της. Τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΕ ενισχύουν ακόμη περισσότερο τους φόβους του για τις επιπτώσεις των μέτρων προστατευτισμού, σε μια περίοδο που έχουν διατυπωθεί νέες απειλές από τον Λευκό Οίκο για την επιβολή πρόσθετων δασμών στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

 
Οπως αναφέρεται στην 21η έκθεση του ΠΟΕ, μέτρα προστατευτισμού, όπως είναι οι δασμοί και οι νέες διαδικασίες στους τελωνειακούς ελέγχους, επηρέασαν δυσμενώς εισαγωγές ύψους 336 δισ. δολ. στις οικονομίες του G20 από τα μέσα Οκτωβρίου του 2018 μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2019. 
 
Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην Ιστορία μετά το ρεκόρ των 481 δισ. δολαρίων που είχε υπολογιστεί από την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου του 2018. Τα 481 δισ. δολάρια ήδη αποτελούσαν εξαπλάσια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
 
Εάν συνυπολογιστούν οι εισαγωγές που πλήττονται από αυτά τα περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 12 μήνες, τότε συμπεραίνεται πως τα μέτρα προστατευτισμού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. 
 
Παραδόξως, τα μέτρα προστατευτισμού που επιβλήθηκαν το εξάμηνο που έληξε στα μέσα Μαΐου του 2019 αριθμούνται σε μόλις 20, αλλά η κλίμακά τους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν.   
 
Το μέλλον δεν προδιαγράφεται θετικό για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει πως θα φορολογήσει όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε μια εξομάλυνση του τεταμένου κλίματος με τους Κινέζους στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου κορυφής του G20 στην Ιαπωνία.

 
Είναι πια κοινώς αντιληπτό πως ο Τραμπ χρησιμοποιεί τα μέτρα προστατευτισμού ως μοχλό πίεσης όχι μόνον εις βάρος της Κίνας, της Ε.Ε. και του Μεξικού, αλλά και άλλων χωρών με τις οποίες η αντιπαράθεσή του είναι καθαρά πολιτική. Εάν υλοποιήσει τις απειλές του ιδιαίτερα εις βάρος της Κίνας και της Ε.Ε. –με τη φορολόγηση των εισαγωγών αυτοκινήτων–, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο θα είναι πολύ μεγάλες. Η αβεβαιότητα που επικρατεί για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου οδήγησε αυτόν τον μήνα τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, της οποίας η οικονομία εξαρτάται από τις εξαγωγές, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

 
Ο ΠΟΕ προβλέπει πως ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα αυξηθεί μόνο κατά 2,6% το 2019 από το 3% που καταγράφηκε το 2018. Αφήνει, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ανάκαμψη ξανά στο 3% το 2020, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέδο τονίζει στην έκθεση του ΠΟΕ πως «τα πορίσματα επιβεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να ασκούνται πιέσεις από το αρνητικό κλίμα στο παγκόσμιο εμπόριο, με τις ροές των αγαθών να συγκρατούνται από την επιβολή περιοριστικών μέτρων». «Οι συνθήκες αυτές θα επιφέρουν επιπτώσεις στο εμπόριο, εντείνοντας την αβεβαιότητα και οδηγώντας σε μείωση των επενδύσεων», συμπληρώνει ο ίδιος.  

 
Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόσφατα, η Giant Manufactoring, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ποδηλάτων, αποκάλυψε πως είχε ξεκινήσει τη μεταφορά μονάδων παραγωγής από την Κίνα στην Ταϊβάν όταν ακόμη η πολιτική προστατευτισμού του Τραμπ περιοριζόταν σε προφορικές απειλές. «Πήραμε πολύ σοβαρά υπόψη την πρώτη ανακοίνωση του Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο για την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων», δήλωσε η πρόεδρος της Giant, Μπόνι Του, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν πλέον κολοσσοί όπως η Apple.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή