Όσπρια με κοινωνικό αντίκτυπο

Όσπρια με κοινωνικό αντίκτυπο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα προσέγγιση στην καλλιέργεια οσπρίων και ρυζιού εφαρμόζει η εταιρεία Agrifarm, ενώνοντας νέους αγρότες από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Η μικρή, μόλις δυόμισι ετών, τσιμπάει δύο κατακόκκινες φράουλες από τη φραουλιά στον κήπο. Στη διπλανή γλάστρα φύτεψε την προηγούμενη εβδομάδα την πρώτη καταδική της ρεβιθιά. Τέτοιου είδους στιγμές εκτιμούν ο Γιώργος Αποστολίδης και η Νάντια Μανίκα, οι οποίοι αποφάσισαν να αφήσουν την πόλη της Λάρισας και να μετακομίσουν μόνιμα στον τόπο καταγωγής του Γιώργου, το μικρό χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου κοντά στα Φάρσαλα. Ο οικισμός δεν μετράει πάνω από 70 κατοίκους, αλλά βρίσκεται εντός της ιστορικής καλλιεργητικής ζώνης οσπρίων της επαρχίας Φαρσάλων. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν από τη Μικρά Ασία έφεραν μαζί τους την καλλιέργεια οσπρίων και ειδικά φακής. Σήμερα το ζευγάρι καλλιεργεί φακές και ρεβίθια, εκμεταλλευόμενο το μικροκλίμα της ημιορεινής περιοχής και τα παραγωγικά εδάφη της.

Όσπρια με κοινωνικό αντίκτυπο-1

Με τέτοιους παραγωγούς, περίπου 55 τον αριθμό, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη, συνεργάζεται η εταιρεία Agrifarm για να διαθέσει στην αγορά περίπου 100 τόνους οσπρίων και ρυζιού τον χρόνο. Η ιδέα του δημιουργού της, Δημήτρη Γκρεμυλογιάννη, δεν περιλάμβανε μόνο το εμπορικό κομμάτι: «Ονομάσαμε την πρωτοβουλία μας Refarming Greece, και αυτό γιατί ο σκοπός μας ήταν να αναβιώσουμε την καλλιέργεια της γης στην ελληνική επαρχία, σε συνεργασία με νέους ανθρώπους και με στόχο ένα ελληνικό ποιοτικό προϊόν. Το Refarming Greece σημαίνει μελετημένη καλλιέργεια ανάλογα με το έδαφος, το κλίμα και άλλα καλλιεργητικά στοιχεία, αλλά σημαίνει και ανταπόδοση, συνέργεια, κοινωνικό αντίκτυπο στις μικρές κοινότητες». Ξεκινώντας το 2014 από την Ανθήλη, λίγο έξω από τη Λαμία, τόπο καταγωγής του Δημήτρη Γκρεμυλογιάννη, η εταιρεία αναζήτησε νέους ανθρώπους, πρόθυμους να δουλέψουν ορθολογικά και να παραγάγουν ελεγμένα και ποιοτικά προϊόντα: φασόλια και φάβα από το οροπέδιο Δομοκού, φακές από τα Φάρσαλα, γίγαντες από ορεινά χωριά της Καστοριάς, ρύζι από την κοιλάδα του Αξιού στη Θεσσαλονίκη. Μέσω των συνεργειών, τα κόστη μειώνονται, ευνοώντας τη δυνατότητα για ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση της παραγωγής. «Ειδικά η φακή είναι ένα πολύ ωφέλιμο φυτό για το χώμα, γι’ αυτό και κάνουμε αμειψισπορά, εναλλαγή δηλαδή των καλλιεργειών στο χωράφι. Eδώ στα Φάρσαλα, τα περισσότερα χωράφια είναι ξερικά (χωρίς δηλαδή τη δυνατότητα ποτισμάτων), οπότε εναλλάσσουμε την καλλιέργεια σιταριού με φακή, η οποία λειτουργεί ως λίπασμα για το έδαφος και μας δίνει ποιοτικότερα προϊόντα», μας εξηγεί ο Κώστας.

Όσπρια με κοινωνικό αντίκτυπο-2

Η Agrifarm καλλιεργεί μόνο ελληνικές ποικιλίες, όπως τις ψιλές φακές από τα Φάρσαλα, που βράζουν εύκολα και είναι ιδιαίτερα νόστιμες, ή τα μικρόσπερμα λεπτόφλουδα ρεβίθια, ιδανικά για σαλάτες και σούπες. Σχεδόν για όλες τις ανάγκες της, η Agrifarm συνεργάζεται με τοπικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας. Ακόμα και η κομψή και οικολογική συσκευασία των οσπρίων φτιάχνεται από 100% βαμβάκι από οικοτεχνία στην περιοχή της Λαμίας. Η έμπνευση για τη συσκευασία που ξεχωρίζει ήταν οι μαξιλαροθήκες, στις οποίες συνήθιζαν παλιά να φυλάσσουν τα όσπρια τα νοικοκυριά.


Τα προϊόντα Agrifarm τα βρίσκουμε στα: My Μarket, Yoleni’s, Degustation, Φάρμα Μπράλου, Bamboo Vegan, Περιβόλι, Benito, Ζωή κ Υγεία (Θεσσαλονίκη), Byzance Epicerie Fine (Θεσσαλονίκη)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή