Δεύτερη επιστολή Αναστασιάδη σε Γκουτέρες για την Αμμόχωστο

Δεύτερη επιστολή Αναστασιάδη σε Γκουτέρες για την Αμμόχωστο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη επιστολή για την Αμμόχωστο απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Είχε προηγηθεί στις 10 Ιουνίου επιστολή της επιτετραμμένης της μόνιμης αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πόλυς Ιωάννου, στην οποία κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάζεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου και στο FIR Λευκωσίας, καθώς και την παράνομη χρήση στους κλειστούς λιμένες κι αερολιμένες των κατεχομένων από την Τουρκία στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η επιστολή εστάλη στις 26 Ιουνίου, πριν από δύο ημέρες δηλαδή, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επαναλαμβάνει την πρόταση που είχε υποβληθεί για το θέμα της Αμμοχώστου και από τους προηγούμενους προέδρους, Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, στην επιστολή υπάρχει ειδική αναφορά στα 29 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης περιλαμβανομένου εκείνου της σύστασης Τεχνικής Επιτροπής με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενδεχομένως και ξένων, για εκπόνηση μελέτης για ανοικοδόμηση της πόλης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι «το 2014 φτάσαμε πολύ κοντά στην υλοποίηση ανάλογης πρότασης, αλλά την τελευταία στιγμή ο Κουτρέτ Οζερσάϊ, ως διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής πλευράς τότε, την απέρριψε».

Αντίγραφο της επιστολής εστάλη και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημερώνοντάς τα για τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις αναφορικά με τον εν λόγω θέμα.

Ο κ. Οζερσάι, κατέληξε, ως θιασώτης της λύσης των δύο κρατών προβαίνει σε συγκεκριμένες δηλώσεις για τα Βαρώσια και σε διάφορες κινήσεις, αποσκοπώντας ακριβώς σε αυτό.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, χαρακτήρισε την επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας «κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση» και τόνισε ότι «ενώ οι Τούρκοι, μας καθήλωσαν στη θάλασσα, ανοίγουν νέο μέτωπο στη ξηρά, με την προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου».

Παράλληλα, ανέφερε πως «όσο η Τουρκία βλέπει χαλάρωση στη δική μας πλευρά, ετοιμάζει και προωθεί τα σχέδιά της».

Πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιδράσει δυναμικά και να προβεί σε διαβήματα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Αντιπροσωπεία του Δήμου, με επικεφαλής τον Αλέξη Γαλανό, θα επιδώσει σχετικό υπόμνημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή