Στο βουνό με μαγιό…

9' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Χωρίς αλάτι στην πλάτη και άμμο στα παπούτσια: λίμνες, ποτάμια και βάθρες γίνονται οι εναλλακτικές παραλίες του καλοκαιριού.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1: ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Από το Καρπενήσι μέχρι το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό και από τον Προυσό μέχρι τη Ροσκά, αξίζει να ανακαλύψετε ήπιες περιπατητικές διαδρομές της μιας ώρας δίπλα στο νερό.

Από το Κλαυσί στο Κεφαλόβρυσο

Ο παρόχθιος περίπατος κατά μήκος του Καρπενησιώτη είναι απολαυστικός. Ακολουθήστε τον κεντρικό δρόμο που ενώνει το Καρπενήσι με τον Προυσό και σε 6 χλμ. στρίψτε αριστερά στην πινακίδα προς Κλαυσί. Αμέσως μετά την τσιμεντένια γέφυρα, αφήστε το αυτοκίνητό σας. Το μονοπάτι ξεκινά από ένα ξύλινο γεφυράκι στο αριστερό σας χέρι, με μέτωπο στο Κλαυσί. Κρατήστε πάντα πορεία παράλληλη με τον Καρπενησιώτη –αγνοώντας τις διακλαδώσεις που οδηγούν ψηλότερα στην πλαγιά– και σύντομα θα βρεθείτε στο όμορφο, πέτρινο τοξωτό γεφύρι των Κορυσχάδων. Το τοπίο εναλλάσσεται κατά την πορεία σας ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση με πλατάνια και ψηλά πουρνάρια και σε ανοιχτά ξέφωτα δίπλα στην όχθη. Αφού περάσετε δύο ξύλινες καλύβες, μπαίνετε πλέον για τα καλά μέσα στην κατάφυτη πλαγιά, πάντα παράλληλα με το ποτάμι, μέχρι να συναντήσετε την τσιμεντένια σκάλα που θα σας οδηγήσει στο ιστορικό Κεφαλόβρυσο, εκεί όπου δόθηκε η γνωστή ελληνοτουρκική μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης.

Στο βουνό με μαγιό…-1

Πολλά είναι τα σημεία όπου μπορείς να κολυμπήσεις στην Ευρυτανία, αρκετά από τα οποία είναι προσβάσιμα και από τον κεντρικό δρόμο Καρπενησίου-Προυσού. (Φωτογραφία: iStock Photos/Ideal Image)

Η Μαύρη Σπηλιά

Το μονοπάτι ξεκινά από τον δρόμο Προυσού-Καστανιάς, ακριβώς πριν από τη γέφυρα τύπου Belay. Η πινακίδα υποδεικνύει πως εδώ βρισκόταν το Μαντείο του Οδυσσέα, το σημείο όπου ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης έδωσε τη σωστή απάντηση ότι το κουπί που κρατούσε δεν ήταν λιχνιστήρι και έτσι μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Περπατώντας στο δεξιό πρανές του φαραγγιού, σε ύψος περίπου 30 μ. πάνω από τον Προυσιώτη ποταμό, φτάνετε σε ένα ξύλινο γεφυράκι που θα σας οδηγήσει μέχρι τον πρώτο εντυπωσιακό καταρράκτη, που πέφτει από ύψος 10 μ. και σχηματίζει μια βαθυπράσινη βάθρα, ιδανική για βουτιά. Το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορικό μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πλατάνια, έλατα και ρυάκια. Εκεί όπου το φαράγγι στενεύει και το τοπίο γίνεται «πιο άγριο», με βάθρες και μικρούς καταρράκτες, θα δείτε ψηλότερα στα δεξιά σας και την περίφημη Μαύρη Σπηλιά.

Μικρό Πάντα Βρέχει

Στο βουνό με μαγιό…-2

Χτισμένο στις παρυφές της Καλιακούδας, το Μεγάλο Χωριό είναι μια απαραίτητη στάση  στη διαδρομή Καρπενήσι-Προυσός. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Ο Τόρνος απέχει 35 χλμ. από το Καρπενήσι και 6 χλμ. από τον Προυσό. Στον ελατόφυτο οικισμό που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. υπάρχει ένα δίκτυο μονοπατιών που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Μία από τις διαδρομές οδηγεί στο Μικρό Πάντα Βρέχει, μια μικρογραφία του διάσημου, αλλά πιο απαιτητικού σε προσέγγιση, Πάντα Βρέχει του Κρικελλοπόταμου. Ένα υδάτινο παραπέτασμα δημιουργείται από τα δισεκατομμύρια σταγόνες που στάζουν από τα σμιλεμένα από το νερό βράχια, δίνοντας την ευκαιρία στους περιπατητές να απολαύσουν μια μικρογραφία των θεαματικών εικόνων που κρύβονται μέσα στα διάσημα, αλλά δυσπρόσιτα φαράγγια της περιοχής. Ξεκινήστε από την πλατεία του Τόρνου και, ακολουθώντας τη σήμανση προς το Μικρό Πάντα Βρέχει, κατηφορίστε με θέα τα βουνά της Χελιδόνας και της Καλιακούδας. Περίπου σε 20 λεπτά συναντάτε τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στον Τόρνο. Στρίβετε αριστερά και, περνώντας από τον συνοικισμό Διάσελο, φτάνετε σε χαρακτηριστικό σημείο με πέτρινο εικονοστάσι. Σε λίγο θα βρείτε σημάδι στη δεξιά πλευρά του δρόμου, από όπου ξεκινά το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο Μικρό Πάντα Βρέχει. Κατηφορίζετε μέσα σε πυκνή βλάστηση και αιωνόβιες βελανιδιές, για να καταλήξετε σε 10 λεπτά στο ποτάμι, το ρέμα του Προυσού.

TIP: Φορέστε κατάλληλα παπούτσια, γιατί το έδαφος στα παρόχθια μονοπάτια είναι ολισθηρό. Πάρτε ένα σακιδιάκι πλάτης και βάλτε μέσα νερό, καπέλα, σνακ, πετσέτα και μαγιό. Συμβουλευτείτε τον ορειβατικό χάρτη «Ευρυτανικά Βουνά» από τις εκδόσεις Ανάβαση.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2: ΠΗΛΙΟ

Απολαύστε περιπατητικές διαδρομές της μιάμισης ώρας σε έναν ιδανικό προορισμό, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Τσαγκαράδα-Νταμούχαρη

Στο βουνό με μαγιό…-3

Η θέα στο Αιγαίο από το καταπράσινο μονοπάτι που ενώνει την Τσαγκαράδα με την Νταμούχαρη είναι το τελευταίο δώρο της διαδρομής πριν από την τελική κατάβαση. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Περπατώντας ανάμεσα στις ψηλές αγριοκαστανιές, τυλιγμένες με κισσούς, θα κατηφορίσετε το περίτεχνο καλντερίμι για να φτάσετε μέχρι τη διάσημη παραλία του «Mamma Mia». Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Κατηφορίζετε ανάμεσα στα σπίτια και κρατάτε στον νου σας ότι, κάθε φορά που το καλντερίμι διακόπτεται από τον ασφαλτόδρομο, συνεχίζει στην απέναντι πλευρά του δρόμου μέχρι να φτάσετε στο ξωκλήσι του Αγίου Ευσταθίου. Η διαδρομή περνά από τη γειτονιά της Αγίας Κυριακής και στη συνέχεια μπαίνει σε μια πυκνόφυτη ρεματιά, στην οποία θα βρείτε μια παλιά βρύση και ένα τσιμεντένιο γεφύρι. Κάντε στάση στη θέση «Αγνάντι», μια ευκαιρία να ξεκουραστείτε, μια και είστε στο μέσον της διαδρομής. Μια απότομη κατηφόρα με θέα στη θάλασσα θα σας οδηγήσει στο πιο περίτεχνο σημείο του λιθόκτιστου μονοπατιού, τα λεγόμενα «καγκιόλια», κι από εκεί σε λίγα λεπτά θα βρεθείτε στην εντυπωσιακή παραλία της Νταμούχαρης.

Από τον Κισσό στο Μούρεσι

Λίγοι είναι οι διαβάτες που χρησιμοποιούν για συγκεκριμένο λόγο, πέραν της αναψυχής, το μονοπάτι που κάποτε εξυπηρετούσε όλες τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωριών: ένας βοσκός και λίγοι καλλιεργητές. Παραμένει όμως ένας ευχάριστος περίπατος ανάμεσα στις μηλιές, στις καστανιές και στα πλατάνια, που περνά από το ομορφότερο σημείο της περιοχής, το κατάφυτο Κισσιώτικο ρέμα. Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του Κισσού και τη διάσημη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Ακολουθείτε τη σήμανση προς Άγιο Κωνσταντίνο και κατηφορίζετε τον τσιμεντόδρομο, που γρήγορα εξελίσσεται σε χωματόδρομο και στη συνέχεια σε καλντερίμι. Για να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο, αγνοήστε όλες τις αριστερές διασταυρώσεις μέχρι να εντοπίσετε την αρχή του καλντεριμιού, πλάι σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Η κατηφορική πορεία θα σας οδηγήσει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο και στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Ένα κιόσκι στο τέλος του δρόμου θα σας φέρει στον χωματόδρομο, που θα ακολουθήσετε για να εντοπίσετε και πάλι το μονοπάτι. Αυτό είναι και το ομορφότερο κομμάτι της διαδρομής. Τα χωράφια και τα πουρνάρια δίνουν τη θέση τους σε ευμεγέθη πλατάνια και καστανιές, μέχρι να φτάσετε στο σιδερένιο γεφύρι που περνά πάνω από το Κισσιώτικο ρέμα και είναι η ιδανική στάση για μπάνιο και πικνίκ. Από εδώ ξεκινάει η δύσκολη συνεχής ανηφόρα μέχρι το Μούρεσι. Περνάτε μία ακόμα ρεματιά, για να δείτε στη συνέχεια τον ανήφορο να εξελίσσεται σε ένα φροντισμένο καλντερίμι. Σε άλλα 15 λεπτά από το τέλος του καλντεριμιού και ακολουθώντας τον χωματόδρομο, θα βρεθείτε στο Μούρεσι.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3: ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Τρεις λίμνες, τρεις ιστορίες. Αξίζει να τις περπατήσετε και να απολαύσετε τη θέα στα όμορφα βουνά της Κορινθίας και της Αχαΐας, που επιβάλλονται με την παρουσία τους στο τοπίο.

Λίμνη Δόξα

Στο βουνό με μαγιό…-4

Μπορείτε να κάνετε τον γύρο της λίμνης Δόξα ακόμα και με άλογα. (Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Παρόλο που με την πρώτη ματιά η λίμνη φαίνεται πως είναι ένα αριστούργημα της φύσης, στην πραγματικότητα είναι ανθρώπων έργο. Δημιουργήθηκε το 1996 από το φράγμα που χώρισε τα δύο ποτάμια, τον Δόξα και τον Όλβιο, και στόχος του ήταν να προστατεύσει τις καλλιέργειες της πεδιάδας του Φενεού, διάσημης για την παραγωγή οσπρίων. Με τα πόδια, με ποδήλατο ή άλογο, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της λίμνης ξεκινώντας από το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, μια διαδρομή χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές διακυμάνσεις, που δεν ξεπερνά τα 4 χλμ. Στο βάθος φαίνεται ο ορεινός όγκος της Ντουρντουβάνας με τις δασωμένες πλαγιές της. Εντοπίστε το καλύτερο σημείο για να βάλετε την πετσέτα σας και, αν είστε από αυτούς που δεν τους πειράζει η ιδέα να μη βλέπουν τα πόδια τους όταν κολυμπάνε –τα λιμναία νερά είναι θολά–, βουτήξτε.

Λίμνη Στυμφαλία

Πνιγμένος μέσα στις καλαμιές, ο μυθικός τόπος δεν είναι πλέον τόσο διάσημος για τα πλούσια νερά του, αφού τις χρονιές ανομβρίας ξεραίνεται εντελώς, αλλά για την αξία του ως ορεινός υγροβιότοπος: είναι ο νοτιότερος των Βαλκανίων, με 160 είδη αποδημητικών πουλιών να περνούν από τις όχθες του κάθε χρόνο. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Μουσείο Περιβάλλοντος (τηλ. 27470-22296, piop.gr), για να μάθετε τα πάντα για τη λίμνη: τους μύθους, την ιστορία, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τη χλωρίδα και την πανίδα, το ψάρεμα. Στη συνέχεια κάντε έναν σύντομο περίπατο (περίπου 40 λεπτά) ξεκινώντας από το παρατηρητήριο που βρίσκεται ψηλά, πάνω από το Μουσείο. Αφού απολαύσετε μερικές από τις ομορφότερες απόψεις της λίμνης, κατηφορίστε προς τον κεντρικό δρόμο Στυμφαλίας-Καστανιάς, διασχίστε τον με προσοχή και εντοπίστε την αρχή του μονοπατιού. Ιδιαίτερα σαφές, θα σας οδηγήσει μέσα από ένα τοπίο με χαμηλή βλάστηση στα ερείπια που ανήκουν στην Αρχαία Στύμφαλο και στη λίμνη. Μπάνιο εδώ, όμως, δεν προτείνεται.

Λίμνη Τσιβλού

Κάντε πεζοπορία ή ποδηλατήστε στον περιφερειακό χωματόδρομο της λίμνης. Το μαγευτικό τοπίο σε υψόμετρο 800 μ. είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας κατολίσθησης που συνέβη το 1913. Το χωριό Συλίβαινα και μέρος του χωριού Τσιβλού χάθηκαν για πάντα μέσα στα νερά του διερχόμενου ποταμού Κράθι, τα οποία σχημάτισαν τη λίμνη, που σήμερα φιλοξενεί κυπρίνους και κεφαλόπουλα και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για μια βουτιά με θέα στο ελατόδασος.


ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Το Καρπενήσι απέχει από την Αθήνα περίπου 290 χλμ. (περίπου 4 ώρες).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στο Μεγάλο Χωριό, το Ανεράδα Inn (Μεγάλο Χωριό, τηλ. 22370-41479) είναι ένας English country style ξενώνας με ρομαντικά διακοσμημένα δωμάτια και καταπληκτικό πρωινό. Το Αγρόκτημα Αρμονία (7 χλμ. από το Καρπενήσι, τηλ. 22370-22716) έχει ξύλινα δίπατα σπιτάκια και προσφέρει δραστηριότητες για παιδιά. Για πολυτέλεια σε καλή τιμή, το The View Village (τηλ. 22370-80600), λίγο έξω από το Καρπενήσι, έχει καταπληκτική θέα, πισίνες και spa.

ΦΑΓΗΤΟ

Στο Παλιό Μικρό Χωριό επιλέξτε το εστιατόριο του ξενώνα Χελιδόνα (τηλ. 22370-41221). Στο Νέο Μικρό Χωριό, για σουβλιστά και πίτες θα πάτε στο Χωριάτικο (τηλ. 22370-41257). Στο Νέο Δερμάτι επισκεφθείτε το ΜΕΣΟΣΤΡΑΤΙ (τηλ. 22370- 41118) για ψητά της ώρας και μαγειρευτά φτιαγμένα με μεράκι και στο Βουτύρο, την ταβέρνα Ο Σπίθας (τηλ. 22370-22610). Δοκιμάσετε γαλακτομπούρεκο και εκμέκ ή απλώς κάντε διάλειμμα για τσιπουρομεζέ στο Καφενείο της κυρα-Παρασκευής (τηλ. 22370-41339) στο Μεγάλο Χωριό.

ΠΗΛΙΟ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η Τσαγκαράδα απέχει από την Αθήνα 370 χλμ. (περίπου 5 ώρες μέσω Βόλου).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στην Τσαγκαράδα, ο Φιλάρετος Ψημμένος θα σας κακομάθει με τα πλούσια πρωινά του στον ξενώνα Αμανίτα (τηλ. 24260-49707), ενώ στη σάλα του Lost Unicorn (τηλ. 24260-49930) θα αισθανθείτε σαν πρωταγωνιστής θεατρικού που διαδραματίζεται στη βικτωριανή εποχή. Στο Μούρεσι, τα προσεγμένα δωμάτια του Αντίς Ονείρου (τηλ. 24260-49948) έχουν θέα στο Αιγαίο.

ΦΑΓΗΤΟ

Στην Τσαγκαράδα επισκεφτείτε το Αγνάντι (τηλ. 24260-49210) για παραδοσιακά πιάτα ή το γνωστό wine bar Δειπνοσοφιστής (τηλ. 24260-49825) για κουζίνα απαιτήσεων. Στο Μούρεσι, η ταβέρνα του Βόντζου (τηλ. 24260-49416) προσφέρει ντόπιες λιχουδιές, ενώ το Σχολαρχείο στην πλατεία του Κισσού είναι ο ιδανικός προορισμός για τσίπουρα και καφέδες.

ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η Στυμφαλία απέχει από την Αθήνα 153 χλμ. (περίπου 2 ώρες από την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, κόμβος Κιάτου). Η λίμνη Δόξα βρίσκεται στα επόμενα 33 χλμ. από τη Στυμφαλία (40 λεπτά, ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Φενεό). Στην Τσιβλού θα φτάσετε σε 180 χλμ. από την Αθήνα (κόμβος Ακράτας).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στην Γκούρα θα μείνετε στη Σεμέλη (τηλ. 27470-51319), με καταπληκτική θέα στην πεδιάδα του Φενεού και καλό πρωινό. Στον Φενεό επιλέξτε το Φενεάτις (τηλ. 27470-41456), με πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Στην Τσιβλού, το Aithra Boutique (τηλ. 6976-498703) έχει την καλύτερη θέα στη λίμνη.

ΦΑΓΗΤΟ

Κοντά στη Στυμφαλία θα βρείτε την ταβέρνα των Αδελφών Γκοβάτσου (τηλ. 27470-22072) για κρεατικά. Στην Γκούρα δοκιμάστε το Τρίκρινο (τηλ. 27470-41033), διάσημο για τις μοσχαρίσιες μπριζόλες και τα μπιφτέκια του. Στη λίμνη Τσιβλού επιλέξτε το ταβερνάκι Παράδεισος (τηλ. 6974-630908) για θέα στη λίμνη ή το Πέτρινο (τηλ. 26960-34190, 6973-620237), που μειονεκτεί σε θέα, υπερέχει όμως ως προς το σπιτικό φαγητό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή