Ξεκινάει η κτηματογράφηση σε Λέσβο – Λήμνο

Ξεκινάει η κτηματογράφηση σε Λέσβο – Λήμνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από αρκετές αναβολές, εξαιτίας της δυσκολίας εξεύρεσης των κατάλληλων χώρων για τα κτηματολογικά γραφεία και του εξοπλισμού τους, ξεκινάει μεθαύριο η κτηματογράφηση και στις περιφερειακές ενότητες Λέσβου και Λήμνου. Ετσι κλείνει ο κύκλος των περιοχών η κτηματογράφηση των οποίων ανατέθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν και στην Αθήνα, όχι στο Γαλάτσι αλλά σε κτηματολογικό γραφείο στη Νίκαια. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η προθεσμία για τις δύο αυτές περιφερειακές ενότητες ξεκινάει την 1η Ιουλίου και λήγει την 1η Οκτωβρίου για τους κατοίκους εσωτερικού και την 1η Ιανουαρίου 2020 για τους κατοίκους εξωτερικού. Το κτηματολογικό γραφείο της Λέσβου βρίσκεται στην Καλλονή (συνοικία Μαλτέδαινα), για τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο στη Μύρινα (Ρωμαίικος Γιαλός). Επίσης, και οι δύο περιοχές εξυπηρετούνται στην Αθήνα, σε γραφείο κτηματογράφησης στη Νίκαια (Μπελογιάννη 134), επειδή το μεγαλύτερο μέρος των καταγόμενων από το νησί εκτιμάται ότι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Η περίπτωση της Λέσβου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πόλη της Μυτιλήνης και 12 χωριά (ανάμεσα στα οποία τα Λουτρά, η Μόρια, η Αγία Μαρίνα, οι Ταξιάρχες) είχαν κτηματογραφηθεί προ δεκαπενταετίας, στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του κτηματολογίου. Αυτές οι περιοχές εξυπηρετούνται σήμερα από κτηματολογικό γραφείο στη Μυτιλήνη. Ομως στην πορεία προέκυψε ότι για ορισμένα από τα χωριά είχαν γίνει πολύ σοβαρά λάθη στη χωρική πληροφορία του κτηματολογίου, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ανακαλύπτουν κάποια στιγμή ότι σύμφωνα με το κτηματολόγιο το ακίνητο βρίσκεται… σε άλλη θέση. Το πρόβλημα είχε δύο αιτίες: τα τεχνικά λάθη που έκανε ο ανάδοχος του έργου και το ότι οι πολίτες δήλωσαν μεν τις περιουσίες τους, δεν προσήλθαν όμως στην ανάρτηση να ελέγξουν τι έχει καταγραφεί.

Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε χωριά της Χίου και της Λευκάδας. Ετσι η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προκήρυξε το 2013 πέντε μικρούς διαγωνισμούς για «χωρικές διορθώσεις» στα τρία νησιά. Το πρόβλημα όμως είναι πως η προσέλευση είναι και πάλι μειωμένη και οι υπεύθυνοι της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» εκφράζουν τον φόβο ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί εύκολα χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή