Νίκος Αυλώνας: Πράσινη στροφή στην Ευρώπη

Νίκος Αυλώνας: Πράσινη στροφή στην Ευρώπη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωεκλογές του προηγούμενου μήνα ανέδειξαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα το οποίο αφορά τη σημαντική άνοδο των Πρασίνων στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης, με το ποσοστό αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να αγγίζουν διψήφιο αριθμό. Μία τέτοια ανοδική τάση υποδεικνύει την ευαισθητοποίηση των ψηφοφόρων για περιβαλλοντικά θέματα, την προάσπιση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και την ανάγκη για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς. Παρόλο που η Ευρώπη είναι μία από τις ηπείρους με τους πιο φιλόδοξους στόχους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, φαίνεται ότι για πολλούς Ευρωπαίους αυτοί δεν είναι αρκετοί.

Με τα υψίστης σημασίας θέματα που προκρίνουν, τα οικολογικά κόμματα φαίνεται να κινητοποιούν το εκλογικό σώμα, αγγίζοντας ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες των ψηφοφόρων, με χαρακτηριστικά δείγματα αυτά της Γερμανίας και της Γαλλίας, που εμφάνισαν επιδόσεις της τάξεως του 20,9% και 12% αντίστοιχα. Αντίστοιχες ανοδικές επιδόσεις εμφανίστηκαν και στην Ιρλανδία, στη Φινλανδία και στο Βέλγιο.

Οι στόχοι των Πρασίνων δεν επικεντρώνονται μόνο στο μείζον ζήτημα του περιορισμού και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην απαίτηση μιας κοινωνικά υπεύθυνης στρατηγικής. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως στο μανιφέστο τους μπορούν να διακριθούν οι βασικοί όροι της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, ενώ γίνεται και αναφορά στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs).

Ολα τα παραπάνω δεν παραμένουν μόνο σε επίπεδο κράτους, αλλά θα αγγίξουν σύντομα και πιο άμεσα τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και δημόσιους οργανισμούς. Παράλληλα, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ως οργανισμοί ζωτικής σημασίας σε κάθε χώρα, είναι απαραίτητο να συνεισφέρουν στην οικονομία και στην κοινωνία με πιο «βιώσιμες» προσεγγίσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί λαμβάνοντας σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με εφαρμογή στρατηγικών όπως η μέτρηση και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, καθώς και ενσωματώνοντας υπεύθυνες πρακτικές στην επιχειρηματική τους στρατηγική με έμφαση στην εφοδιαστική αλυσίδα και την κυκλική οικονομία. Νέες, πιο αυστηρές ευρωπαϊκές νομοθεσίες έρχονται και σύντομα θα αγγίξουν και τις ελληνικές επιχειρήσεις, που δυστυχώς η πλειονότητά τους δεν πληροί τα απαραίτητα standards και σε κάποιες περιπτώσεις δεν αντιλαμβάνεται την αξία της βιώσιμης ανάπτυξης. Αντίστοιχα, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα ήταν σημαντικό να δει το θέμα με τη σοβαρότητα που αρμόζει και να πάρει άμεσα μέτρα με νέες νομοθεσίες (π.χ. για βιώσιμο τουρισμό, χρήση ηλεκτρικών αυτοκίνητων) που μπορούν να ενισχύσουν τόσο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και να κάνουν καλό στην οικονομία της χώρας μας και στους πολίτες της.

Ηδη κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έθεσαν τον στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2050 και παρόλο που οι στόχοι αυτοί φαίνονται φιλόδοξοι, δείχνουν μια σημαντική στροφή στη χρήση ανανεώσιμων και άλλων πηγών ενέργειας, καθαρής από ρύπους.

Είναι καιρός και στην Ελλάδα, πέρα από το σημαντικό θέμα της οικονομίας, να δοθεί και στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης η προτεραιότητα που τους αρμόζει, για το καλό όλων μας, για το παρόν – μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για το μέλλον.

* Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE), επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (IMBA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή