Παιδεία των φτωχών και αριστεία

Παιδεία των φτωχών και αριστεία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αριστεία είναι ρετσινιά» ήταν η πρώτη φράση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά τον Φεβρουάριο του 2015. Επικρίθηκε έντονα, αλλά είναι θεσμικά δεκτή η πολιτική κατεύθυνση της εκλεγμένης κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πράξεις του υποστήριξε τη μέση οικογένεια, που μοχθεί να σπουδάσει τα παιδιά της.

Τα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία, για τα οποία ο κ. Μπαλτάς είπε τα περί αριστείας, χαρακτηρίστηκαν «τα Κολέγια των φτωχών». To 2014, 13.017 παιδιά (30% περισσότερα από το 2013) διεκδίκησαν τις 3.350 θέσεις των 60 ΠΠΣ. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ τα αποδυνάμωσε, αφού κατήργησε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών· έκανε το χατίρι των συνδικαλιστών, έχοντας αντίθετους τους γονείς. Το 2015, οι αιτήσεις ήταν τετραπλάσιες των θέσεων. Φέτος πληροφορίες λένε (το υπουργείο δεν δίνει στοιχεία) ότι μειώθηκαν δραματικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 κατεγράφη το πρωτοφανές. Συνολικά 72 σχολεία δεν είχαν ούτε έναν εκπαιδευτικό να κάνει τον αγιασμό της έναρξης! Οι ελλείψεις βέβαια ήταν τεράστιες καθ’ όλη τη σχολική χρονιά. Ο Τάσος Κουράκης (αναπληρωτής του κ. Μπαλτά) τα θαλάσσωσε. Ποιον βοήθησε η ανεπάρκειά του; Τα παιδιά των πλουσίων που έχουν δυνατότητα για ένα ιδιωτικό σχολείο ή των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων που ψάχνουν καλό σχολείο για το παιδί;

Ο επόμενος υπουργός Νίκος Φίλης έδειξε την αποτελεσματικότητά του οργανώνοντας το σύστημα. Και μαζί με αυτό, τα έβαλε με την Εκκλησία! Ο αποκεφαλισμός του – παρότι βαθμολογήθηκε με άριστα από τον κ. Τσίπρα– είναι από τις πλέον μαύρες σελίδες της κυβέρνησης που έκτοτε άρχισε να υποκύπτει στη μικροπολιτική στον χώρο της Παιδείας.

Ο επόμενος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου πέταξε στα σκουπίδια τα πόρισμα του εθνικού διαλόγου επί Φίλη, και άρχισε να μιλά περί ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ μέσω ενός νέου εξεταστικού συστήματος. Δύο χρόνια μιλούσε γι’ αυτό, στο παρά πέντε των εκλογών το θέσπισε, καθιερώνοντας τις διπλές  (σε ενδοσχολικό και πανελλαδικό επίπεδο) εξετάσεις –ποιος αγνοεί ότι οι γονείς όταν ακούν… εξετάσεις τρέχουν στο φροντιστήριο;– και τις fake θέσεις για όλους. Μετέτρεψε σε ΑΕΙ μέχρι και απαξιωμένα ΤΕΙ, ενώ ίδρυσε τμήματα χωρίς προσωπικό και πρόγραμμα σπουδών. Ποιος θα πληγεί από τον λαϊκισμό Γαβρόγλου; Τα παιδιά των πλουσίων που έχουν δυνατότητα για φροντιστήριο (και άρα μεγαλύτερες πιθανότητες για να εισαχθούν σε περιζήτητη σχολή) ή των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων που «ματώνουν» οικονομικά για ένα καλό πτυχίο για το παιδί; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή