Αχαϊα: Μόνο φύση

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπήλαια, φαράγγια, ποτάμια, λίμνες και ένα πανέμορφο δάσος κουκουναριάς συνθέτουν έναν άκρως δροσιστικό προορισμό.

Η ορεινή Αχαΐα, με την πλούσια και γεμάτη εναλλαγές φύση της, είναι ένα δροσερό καταφύγιο από τη ζέστη του καλοκαιριού. Θα μπορέσετε να την εξερευνήσετε ακόμα κι αν αποφασίσετε ένα ταξιδάκι της τελευταίας στιγμής και στα καταλύματά της θα βρείτε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα από ό,τι σε κατεξοχήν καλοκαιρινούς προορισμούς. Επιπλέον, θα κινηθείτε ανάμεσα σε σπήλαια και ποταμούς, θα διασχίσετε το φαράγγι του Βουραϊκού κάνοντας πεζοπορία ή ταξιδεύοντας με τον θρυλικό οδοντωτό, θα περιηγηθείτε σε όμορφες λίμνες και, κατηφορίζοντας προς τα παράλιά της, θα ανακαλύψετε ένα από τα ωραιότερα δάση κουκουναριάς της Ελλάδας.

Ο Χελμός (2.355 μ.), ο Ερύμανθος (2.224 μ.) και το Παναχαϊκό (1.926 μ.) είναι τα ψηλότερα βουνά του νομού, με το πρώτο, γνωστό και ως Αροάνια όρη, να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον. Σημείο αναφοράς είναι πάντα τα Καλάβρυτα, δημοφιλής τουριστικός προορισμός τον χειμώνα, με αρκετά αξιόλογα ξενοδοχεία, τα οποία την καλοκαιρινή περίοδο δίνουν καλύτερες τιμές, καφέ-μπαρ, ταβέρνες και παντοπωλεία με τοπικά προϊόντα. Την ιστορία των Καλαβρύτων θα γνωρίσετε καλύτερα με μια επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (τηλ. 26920-23646, dmko.gr, Τρίτη έως Κυριακή 09.00-16.00, είσοδος 3 ευρώ). Δείτε ακόμα το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Καλαβρύτων (τηλ. 6945-579985), μια πρωτοβουλία του δασκάλου Λεωνίδα Πετρόπουλου.    

Αχαϊα: Μόνο φύση-1

Ο νέος συρμός του οδοντωτού, όπως είναι γνωστή η γραμμή Καλαβρύτων-Διακοφτού. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Εκπαιδευτικό χαρακτήρα έχει και το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά (τηλ. 26920-31001, kastriacave.gr, Δευτέρα-Παρασκευή 09.30-16.30, Σάββατο-Κυριακή 09.30-17.30, είσοδος 9 ευρώ). Σε αυτό πραγματικά θα αποδράσετε από την καθημερινότητα, ακόμα και από έναν πιθανό καύσωνα. Η ιστορία του φτάνει στην αρχαιότητα, όταν ήταν εκεί το θεραπευτήριο του μάντη Μελάμποδα. Έχει εξερευνηθεί σε μήκος 1.980 μέτρων και αποτελείται από 13 λίμνες. Στις περισσότερες οι ερευνητές πηγαίνουν άλλοτε με μικρές βάρκες κι άλλοτε βουτώντας στα υπόγεια κανάλια με καταδυτικό εξοπλισμό. Ανοιχτές για το κοινό είναι οι τρεις πρώτες. Θα περπατήσετε σε μικρά ξύλινα γεφύρια, περιτριγυρισμένοι από σταλακτίτες χιλιάδων ετών που καθρεφτίζονται πάνω στα γαλήνια νερά των λιμνών. Η στάθμη τους μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή, αλλά η σαγήνη τους επιμένει σε κάθε συνθήκη.

Γενικά, έχει ωραία σπήλαια η περιοχή, πολλά από τα οποία μάλιστα έχουν μετατραπεί σε ιερά εκκλησιών. Όπως αυτό στο Σπήλαιο της Ανάληψης, ένα ξωκλήσι με έναν ιδιαίτερο κυματοειδή τρούλο, το οποίο επίσης βρίσκεται στα Καστριά. Και φυσικά η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, χτισμένη σε έναν κυριολεκτικά κάθετο βράχο πάνω από τη Ζαχλωρού.

Η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό χωριό των Καλαβρύτων, στις όχθες του Βουραϊκού ποταμού. Αποτελεί τη μοναδική στάση του οδοντωτού, που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού συνδέοντας τα Καλάβρυτα με το Διακοφτό. Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας, το τρένο περνάει άλλοτε ανάμεσα σε κάθετους βράχους κι άλλες φορές ανάμεσα σε ιδιαίτερους κυκλικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, πλάι σε θεόρατα πλατάνια και στον ποταμό. Τμήμα του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, το φαράγγι προσφέρεται και για πεζοπορικές εξορμήσεις, που είναι ίσως και ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσετε.

Κατευθυνθείτε στο Πλανητέρο, για να δείτε τις πηγές του Λάδωνα να αναβλύζουν δίπλα στο πλατανοδάσος και να δοκιμάσετε πέστροφα ιχθυοτροφείου στις ταβέρνες της περιοχής. Μια μοναδική εμπειρία στον Χελμό είναι φυσικά και μια ανάβαση με τετρακίνητο όχημα στην κορυφή Νεραϊδόραχη, όπου βρίσκεται ο «Αρίσταρχος», το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων. Σημειώστε, ωστόσο, πως οι εγκαταστάσεις δεν είναι επισκέψιμες για το κοινό.

Προορισμό από μόνη της αποτελεί και η λίμνη Τσιβλού, κοντά στην Ακράτα, γνωστή και ως «μικρή Ελβετία». Είναι τόσο όμορφη έτσι όπως ξεπροβάλλει μέσα στο κατάφυτο από πεύκα τοπίο, που μοιάζει παράταιρη με αυτήν η θλιβερή ιστορία που σχετίζεται με τη δημιουργία της. Σχηματίστηκε το 1913, έπειτα από κατολισθήσεις που προκάλεσαν την εξαφάνιση δύο χωριών, της Συλίβαινας και του Τσιβλού. Για πεζοπορίες και άλλες δράσεις στα βουνά της Αχαΐας συμβουλευτείτε τον ΕΟΣ Πάτρας (τηλ. 2610-273912, eospatras.gr, Τρίτη-Παρασκευή 20.30-22.00).

Αχαϊα: Μόνο φύση-2

Το πανέμορφο δάσος Στροφυλιάς ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Υγρότοπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Πριν αναχωρήσετε από τα βουνά της Αχαΐας, μπορείτε πάντα να επισκεφτείτε άλλο ένα μοναδικό τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, το δάσος της Στροφυλιάς. Μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι –που απλώνεται στον γειτονικό νομό Ηλείας–, μικρότερες λιμνοθάλασσες, λιβάδια, καλαμιώνες, αλυκές και αμμώδεις παραλίες, συναποτελούν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Τμήμα του έχει χαρακτηριστεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής, όπου και απαγορεύεται το κυνήγι. Στους παραλιακούς αμμόλοφους φτιάχνουν τις φωλιές τους και γεννούν οι χελώνες Caretta caretta (strofylianationalpark.gr). Πυκνά δάση κουκουναριάς θα σας ξεκουράσουν με τη σκιά τους, ενώ οι ατέλειωτες αμμουδιές της Στροφυλιάς προσφέρονται για μια βουτιά πριν από την αναχώρησή σας. Αν προτιμάτε πιο οργανωμένες καταστάσεις, στα παράλια του νομού Αχαΐας θα βρείτε αρκετά beach bars με ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υποδομές.

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

• Τα Καλάβρυτα απέχουν οδικώς από την Αθήνα 188 χλμ. Υπολογίστε περί τα 60 ευρώ με επιστροφή για καύσιμα και διόδια.

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Ενδεικτικά, δύο καλές επιλογές είναι το Filoxenia Hotel & Spa (τηλ. 26920-22422, hotelfiloxenia.gr, από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και ειδικές τιμές για πολυήμερη διαμονή), κεντρικά στο χωριό, και τα στούντιο του Azanias Chalet Kalavryta (τηλ. 26920-29100, azanias.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), σε κοντινή πλαγιά με θέα στα Καλάβρυτα.

ΦΑΓΗΤΟ

• Δοκιμάστε μερακλίδικες ορεινές γεύσεις στην κλασική ταβέρνα Βαρβιτσιώτης (τηλ. 26920-22049, μόνο μεσημέρι, Κυριακή κλειστά) ή εποχικές σαλάτες και άλλα πιάτα βασισμένα στα τοπικά προϊόντα λίγο έξω από το χωριό, στο Σπίτι της Μαριώς (τηλ. 26920-22264, 6977-706876).

 

 

Αχαϊα: Μόνο φύση-3

• Για σπιτική κουζίνα με θέα στη λίμνη Τσιβλού, πιάστε τραπέζι στην οικογενειακή ταβέρνα Παράδεισος (τηλ. 6974-630908).

• Στο εστιατόριο του θεματικού πάρκου ΑREA SYNEST (τηλ. 6980-085090, ανοιχτά Σάββατο-Κυριακή)  θα απολαύσετε πιάτα αρμένικης κουζίνας –λόγω της καταγωγής του ιδιοκτήτη– μέσα σε ένα παραμυθένιο φυσικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή