Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/07/19)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος πρόεδρος του ΣΟΕ ο Μιχάλης Αργυρού

Ο οικονομολόγος Μιχάλης Αργυρού είναι ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών. Διαδέχεται τον Γιώργο Χουλιαράκη, που διατηρούσε και αυτή τη θέση παράλληλα με τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού. Ο κ. Αργυρού ανέλαβε από χθες καθήκοντα και θα εκπροσωπεί –όπως και ο κ. Χουλιαράκης– την Ελλάδα στο Euroworking Group. Γεννημένος στη Λευκωσία, είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary). Είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff Business School, Cardiff University και πρόσφατα εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η διεθνής μακροοικονομία / διεθνείς νομισματικές σχέσεις.  Διετέλεσε πρόσφατα αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Η Trastor ΑΕΕΑΠ ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της

Ακόμα ένα κτίριο γραφείων προσέθεσε στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο η Trastor ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για κτίριο που βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στη συμβολή των οδών Γραβιάς 3 και Γρανικού, το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο σε εταιρείες όπως η PQH, ο ειδικός διαχειριστής των περιουσιακών στοιχείων 17 πιστωτικών ιδρυμάτων. Το τίμημα για το αυτοτελές κτίριο των 3.386 τ.μ. ανήλθε σε 4,45 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Trastor προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση ενός ομολογιακού δανείου αξίας 28 εκατ. ευρώ, με στόχο την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, αλλά και τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.

Οι συνήθεις καθυστερήσεις στο… ανοικτό Διαδίκτυο

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συλλέγει τις εκθέσεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με το «ανοικτό Διαδίκτυο» (open Internet). Πρόκειται για τις εκθέσεις βάσει των οποίων αξιολογείται η ελεύθερη πρόσβαση, η ουδετερότητα κ.λπ. στο Διαδίκτυο. Μόνιμα η Ελλάδα παρουσιάζει τη δική της μελέτη τελευταία και καταϊδρωμένη. Μέχρι σήμερα, 25 κράτη-μέλη έχουν παρουσιάσει την μελέτη του 2019, εκτός της Ελλάδας, της Εσθονίας και της Γερμανίας. Μάλιστα ορισμένες χώρες παρουσιάζουν τις σχετικές μελέτες σε δίγλωσση έκδοση (τοπική και αγγλική γλώσσα).

Οριστική απαλλαγή για τον Ευ. Μυτιληναίο

Απαλλάχθηκε οριστικά ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος (φωτ.) από το εφετείο, καθώς, όπως προέκυψε από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, δεν προκύπτει ζημία για το Δημόσιο από τις πράξεις που του είχαν αποδοθεί. Απαλλακτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούσαν υπόθεση από 15ετίας, σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία της ανάθεσης της μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο, στην τότε θυγατρική ΜΕΤΚΑ. Η ίδια υπόθεση είχε κριθεί και στο παρελθόν. Η πρώτη φορά ήταν με δικαστική απόφαση που δικαίωνε την εταιρεία του κ. Μυτιληναίου και η δεύτερη είχε καταλήξει με απαλλακτικό βούλευμα.

Πυρετός συσκέψεων ενόψει προγραμματικών

Φωτιά έχει πάρει το οικονομικό επιτελείο ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, στις οποίες φυσικά θα πρωταγωνιστήσει η οικονομική πολιτική. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη για τα θέματα αυτά και το φορολογικό νομοσχέδιο και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας  προετοιμάζεται εντατικά. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα έχει συσκέψεις με τους υφυπουργούς Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο και Θ. Σκυλακάκη.  Χθες, εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με αντικείμενο τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Aναταράξεις προβλέπονται την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί,  με τους εκπροσώπους των θεσμών και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, οι οποίοι θα έρθουν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο συνέδριο του Economist. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή