Ατέλειωτα τσιγάρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικώς, απαντάω πάντα στις δημοσκοπήσεις με ειλικρίνεια, αλλά όταν πριν από λίγες ημέρες χτύπησε το τηλέφωνο και μια ευγενική κυρία από το κέντρο διακοπής του καπνίσματος, στο οποίο είχα απευθυνθεί το… 2010, με ρώτησε αν τελικά είχα καταφέρει να κόψω το τσιγάρο, απάντησα «ναι». Δεν ήταν ψέμα, δεν ήταν κι εντελώς αλήθεια. Αλλά πώς εξηγείς με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» τον δυσκολότερο αγώνα που έχεις δώσει στη ζωή σου; 

Η πρώτη φορά που είχα προσπαθήσει σοβαρά να κόψω το κάπνισμα ήταν το 2001, στα 25. Για την ακρίβεια, ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001. Αν ήξερα τι θα συμβεί, θα το είχα καθυστερήσει λίγες ημέρες. Γιατί όταν την επόμενη ημέρα, στην αίθουσα σύνταξης της «Κ», στην οδό Σωκράτους τότε, οι οθόνες έδειχναν τους Δίδυμους Πύργους να καταρρέουν και τον κόσμο να αλλάζει για πάντα, ένα τσιγάρο το ήθελες όσο να ’ναι. Αντεξα άκαπνη τέσσερα χρόνια. Κατόπιν, ξαναπαραδόθηκα στη μέγγενη των δύο πακέτων ημερησίως.

Η δεύτερη φορά ήταν το 2010, με αφορμή ένα άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη στο Protagon με τίτλο «Πώς έκοψα το τσιγάρο». Είχε ακολουθήσει τη μέθοδο του Allen Carr, στη μορφή ενός επτάωρου σεμιναρίου στο οποίο ο καπνιστής υποτίθεται ότι συνειδητοποιεί το γιατί, γνωρίζει τους κινδύνους, αλλά συνεχίζει να καπνίζει. Τότε ήμουν 34, όταν γέλαγα με έπιανε βήχας, δεν μπορούσα να ανέβω σκάλα ή να τρέξω, πονούσα περίπου παντού. Δεν είχα κάτι να χάσω. Πράγματι, ξέπνοη στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίας (στη διάρκεια της οποίας κάναμε διαλείμματα για τσιγάρο), πέταξα το πακέτο μου και δεν ξανα-αγόρασα άλλο. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τελευταία απόπειρα ήταν τον Απρίλιο του 2016, μια εποχή που δεν είχα τη δύναμη να το κόψω «μαχαίρι». Ετσι ένα Σάββατο παίρνω βαθιά ανάσα και μπαίνω σε ένα κατάστημα με ηλεκτρονικά τσιγάρα. Εμεινα εκεί μέσα μία ολόκληρη ώρα, μέχρι να καταλήξουμε στο μηχάνημα, το υγρό, τα ωμ, τα βατ και τις νικοτίνες που μου ταίριαζαν.

Εφυγα ατμίζοντας και αναθεματίζοντας τον 17χρονο εαυτό μου και την πρώτη τζούρα που μου θόλωσε το μυαλό. Δεν ξανακάπνισα από τότε και έχω πια σταματήσει το ηλεκτρονικό. Και μπράβο μου.

Δεν ξέρω τι σκεφτόταν η Ρένα Δούρου όταν ανέφελα ανήρτησε στο Instagram φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη με τσιγάρο, με λεζάντα «σχόλιο περί αντικαπνιστικού» (σχετικά με τη συζήτηση για εφαρμογή του σχετικού νόμου). «Εκείνη» η 17χρονη θύμωσε, αλλά δεν άναψε τσιγάρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή