Το ελαιόλαδο Λέσβου έχει τη δική του ερευνητική ομάδα

Το ελαιόλαδο Λέσβου έχει τη δική του ερευνητική ομάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελαιόδεντρα της Λέσβου υπολογίζονται σε 11 εκατομμύρια και καταλαμβάνουν περίπου 450.000 στρέμματα. Το 2015, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, από τη Γέρα της Λέσβου, κλήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να παρουσιάσει στο 1ο Εργαστήριο Επιχειρηματικής Ανακάλυψης για το ελαιόλαδο, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα. Το σχέδιό του είχε μεγάλη αποδοχή και το 2017 χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια.

Η ερευνητική ομάδα του, από τις πρωτοπόρους στον κόσμο, ανέπτυξε μεθόδους που πραγματοποιούν ενδελεχή μοριακό χαρακτηρισμό, δηλαδή μπορεί να διαπιστώσει λεπτομερώς τι ακριβώς περιέχει ένα τρόφιμο, και εν προκειμένω το λεσβιακό ελαιόλαδο. «Ανακαλύψαμε μια σειρά από ωφέλιμες ουσίες στο λεσβιακό ελαιόλαδο», εξηγεί. Με βάση αυτό το προφίλ των ενώσεων μπορεί να γίνει ταυτοποίηση ποικιλίας, να διαπιστωθεί αν το λάδι είναι βιολογικής ή συμβατικής καλλιέργειας, αν αρδεύεται ή όχι, αν είναι από ορεινά, ημιορεινά ή πεδινά εδάφη, αν είναι από διφασικό ή τριφασικό ελαιοτριβείο, «να ταυτοποιήσουμε δηλαδή το προϊόν και να το συνδέσουμε με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, όπως τα οργανοληπτικά». Ετσι, μπορεί να δημιουργηθεί η ισχυρή ταυτότητα ενός ανταγωνιστικού προϊόντος με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, πρόσφατα παρουσιάστηκε από την ερευνητική ομάδα, σε ημερίδα ενημέρωσης στη Μυτιλήνη, το «λάδι ημέρας», το οποίο προέρχεται από ελιές που συγκεντρώθηκαν, αλέστηκαν και εμφιαλώθηκαν την ίδια ημέρα.

Στην Ευρώπη, οι ερευνητικές ομάδες που καταπιάνονται με το ίδιο αντικείμενο του μοριακού χαρακτηρισμού τροφίμων είναι ελάχιστες, κυρίως στην Ελλάδα (ΕΚΠΑ) και στην Ισπανία. Εξελίσσεται, δε, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία από το 2017 για τη δημιουργία ευρωπαϊκού εργαστηρίου αναφοράς με έδρα το Βέλγιο, το οποίο θα μετατραπεί σε ελεγκτικό μηχανισμό: «Δηλαδή θα μας ελέγξουν οι Ευρωπαίοι γι’ αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα του ελαιολάδου ή άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως το κρασί και το μέλι».

Μέσα από την εφαρμοσμένη έρευνα, το εργαστήριο δίνει οδηγίες στους ντόπιους ελαιοπαραγωγούς αναφορικά με την καλλιέργεια ελιάς, τη διατήρηση και προστασία των μοναδικών ποικιλιών και την ένταξή τους σε προγράμματα επιμόρφωσης σε σχέση με συγκεκριμένο τρόπο ελαιοσυγκομιδής. Πρόκειται για πολύ χρήσιμες πληροφορίες, ανάμεσα στις οποίες επισημαίνεται η συμβουλή προς τους ελαιοπαραγωγούς να αλέθουν τις ελιές το πολύ μέσα σε τρεις ημέρες από τη συγκομιδή τους. Επίσης, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας προτείνει το ελαιόλαδο που παράγεται σε ορεινές περιοχές από τις μοναδικές ποικιλίες του νησιού να αποτελεί ξεχωριστό προϊόν, με διαφορετικό business plan, μετασχηματίζοντας την εν λόγω οικονομία και παράγοντας νέα προϊόντα: «Δεν είναι μόνον το ελαιόλαδο, είναι και η “επιτραπέζια ελιά”, είναι η πάστα ελιάς, αλλά και η αξιοποίηση των παραπροϊόντων».

Τα φύλλα ελιάς, ο κατσίγαρος και ο πυρήνας μπορούν να μετατραπούν σε καλλυντικά, αφεψήματα, κάψουλες με βιοδραστικό περιεχόμενο, συμπληρώματα διατροφής κ.ά. Παράλληλα, το εργαστήριο υποστηρίζει έρευνα με πρωτότυπα διφασικά συστήματα, ώστε να παράγεται το λάδι μέσα στο χωράφι την ώρα της συλλογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή