Προτεραιότητα η τριμερής με Κύπρο, Ισραήλ

Προτεραιότητα η τριμερής με Κύπρο, Ισραήλ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύει το γεγονός ότι τα δύο πρώτα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια θα γίνουν στο Ισραήλ (Κυριακή 28 Ιουλίου) και, αμέσως μετά στην Κύπρο, όπου θα μεταβεί επισήμως προκειμένου να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λευκωσία. Οι συγκεκριμένες επαφές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα επόμενα βήματα στο σχήμα 3+1, δηλαδή τον δρόμο που θα ακολουθήσει η συνεργασία της τριμερούς Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ με τις ΗΠΑ.

Χθες, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματά μας δεν είναι προς διαπραγμάτευση», ενώ υπογράμμισε πως το μήνυμα που έχει στείλει η Αθήνα προς την Αγκυρα αφορά την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. «Στο πλαίσιο αυτό απευθυνθήκαμε στον Ταγίπ Ερντογάν και θα δούμε με τι τρόπο θα προσλάβουν αυτή την πρόσκληση για συνάντηση», είπε ενδεικτικά (ΣΚΑΪ) ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), από όπου και επικοινώνησε με τα Φυλάκια στην Παναγιά και στο Φαρμακονήσι, καθώς και με τους διοικητές των οπτικών σχηματισμών. Σε ομιλία του προς τα στελέχη της ΑΣΔΕΝ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι στην Αγκυρα γνωρίζουν πολύ καλά τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος διηγήθηκε ένα στιγμιότυπο από το 2010, όταν ένας Ελληνοαμερικανός υποψήφιος γερουσιαστής στη Νέα Υόρκη τον ρώτησε τι θα γίνει με την Τουρκία και «αν θα μας πάρουν κάνα δύο νησιά». Οπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος του απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και ως κάποιος ο οποίος κατανοεί απολύτως τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ότι ο λόγος που δεν θα γίνει αυτό για το οποίο ανησυχείτε και ούτε καν θα τολμήσει κανείς να κάνει την προσπάθεια, είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν, αλλά ιδίως οι απέναντι καταλαβαίνουν, τι τους περιμένει αν θα το αποτολμήσουν». Επιπλέον, είπε, ότι «όταν οι κόκκινες γραμμές τείνουν να ξεπεραστούν, είμαστε και εμείς εδώ για να εκπέμψουμε ισχυρό στίγμα ψυχραιμίας αλλά και αποφασιστικότητας, περίσκεψης, αλλά και σθένους».

Στην Αθήνα καταγράφηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, οι οποίες έγιναν στο πρακτορείο Αναντολού την Τρίτη, με αφορμή την επέτειο 24 ετών από τον θάνατο του ιδρυτή του μειονοτικού κόμματος Αχμέτ Σαδίκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ παρέστησαν η αρχηγός του ακροδεξιού «Καλού» κόμματος Μεράλ Ακσενέρ και Τούρκοι βουλευτές. Ο κ. Οζουγκέργκιν άφησε αιχμές κατά της Ε.Ε., λέγοντας ότι με τη στάση της έχει αποκλείσει τον εαυτό της από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα η αλλαγή κυβέρνησης να μην επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία των ΜΟΕ.

Σημειώνεται, τέλος ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικές διώξεις» στο διπλωματικό σώμα, κυρίως με αφορμή την απομάκρυνση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία, 20 ημέρες μετά την παράδοση των διαπιστευτηρίων της στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατηγορεί, μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για «συνενοχή». Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών απέρριπταν κατηγορηματικά τα περί κομματικών διώξεων και υπογράμμιζαν ότι πρόκειται για κινήσεις που στοχεύουν στο να λυθούν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην εξωτερική πολιτική της χώρας από την τοποθέτηση προσώπων του στενού κύκλου του κ. Κοτζιά σε καίριες θέσεις, όπως στην περίπτωση της Μόσχας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή