5 Οκτωβρίου 1955: Εντολή για κυβέρνηση στον Καραμανλή

5 Οκτωβρίου 1955: Εντολή για κυβέρνηση στον Καραμανλή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 Οκτωβρίου 1955 αφήνει την τελευταία του πνοή ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος. Ο Παπάγος, ηγέτης του Ελληνικού Συναγερμού, είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στις 19 Νοεμβρίου 1952. Στην κυβέρνηση που σχημάτισε, υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Στ. Στεφανόπουλος, Εθνικής Αμύνης ο Παν. Κανελλόπουλος και Δημοσίων Εργων ο Κων/νος Καραμανλής. Στον κυβερνητικό ανασχηματισμό της 15ης Δεκεμβρίου 1954, οι Στεφανόπουλος και Κανελλόπουλος ορίστηκαν αντιπρόεδροι του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο Καραμανλής υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Εργων.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 1955, το πολιτικό τοπίο ήταν αρκετά σύνθετο: από τη μια, τα δραματικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών της Κωνσταντινούπολης και η περιπλοκή του Κυπριακού και, από την άλλη, η βαριά ασθένεια του Παπάγου, η οποία δεν του επέτρεπε να διαχειριστεί την κατάσταση. Η συζήτηση για τη διάδοχη λύση βρισκόταν στο προσκήνιο, ενώ ορατή ήταν η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δυνατότητες παρέμβασης των Ανακτόρων στα πολιτικά πράγματα ήταν αυξημένες.

5 Οκτωβρίου 1955: Εντολή για κυβέρνηση στον Καραμανλή-1
«Η δοθείσα, πρωτοβουλία του Βασιλέως, εις το κυβερνητικόν πρόβλημα λύσις έχει ένα μέγα αποφασιστικόν διά τας ώρας αυτάς προσόν: την ραγδαιότητα. (…) Δεν έπρεπε να χαθή ούτε λεπτόν».

Το πρωί της 4ης Οκτωβρίου ο Παπάγος όρισε αναπληρωτή πρωθυπουργό τον Στ. Στεφανόπουλο. Οταν, λοιπόν, πέθανε το βράδυ της ίδιας ημέρας, πολλοί θεώρησαν αυτονόητο ότι διάδοχός του στην πρωθυπουργία θα ήταν ο Στεφανόπουλος. Ο βασιλιάς Παύλος, ωστόσο, είχε άλλη άποψη – και δεν έδωσε τη δυνατότητα στην ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του Ελληνικού Συναγερμού να τη συζητήσει: την επομένη του θανάτου του Παπάγου, αιφνιδιάζοντας, ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Καραμανλή. Η κίνησή του ήταν τολμηρή, όμως «υποστηριζόταν» από την πολιτική παρουσία του σαρανταοκτάχρονου Σερραίου πολιτικού: ο Καραμανλής δεν είχε εμπλακεί στις διαμάχες για τη διαδοχή του στρατάρχη, θεωρούνταν ο πλέον επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης Παπάγου και ήταν ένας νέος πολιτικός που είχε συνδέσει τη δράση του με τις προσπάθειες ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας.

Ο Στεφανόπουλος αμφισβήτησε την επιλογή του Παλατιού, συγκεντρώνοντας υπογραφές βουλευτών του Συναγερμού, ωστόσο η δυναμική υπέρ του μέχρι πρότινος υπουργού Δημοσίων Εργων ήταν πολύ πιο ισχυρή. Στις 6 Οκτωβρίου ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή και την επομένη η κοινοβουλευτική ομάδα του Συναγερμού εξέλεξε διοικούσα επιτροπή στην οποία μετείχαν και οι Στεφανόπουλος – Κανελλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή