Πέντε καλλιτέχνες εκθέτουν σε ιδιωτική οικία στην Τήνο

Πέντε καλλιτέχνες εκθέτουν σε ιδιωτική οικία στην Τήνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρχε εκείνη η στιγμή που ο ήλιος είχε πάρει να δύει και από την πλαγιά κατρακυλούσαν οι ψαλμωδίες από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, που γιόρταζε. «Σκεφτείτε πού βρισκόμαστε», είπε στο κοινό ο Μάνος Στεφανίδης. «Απέναντι απλώνεται το Αιγαίο, και η Δήλος, από το χωριό ακούγονται ψαλμοί και εμείς βρισκόμαστε σε ένα σπίτι σύγχρονης αρχιτεκτονικής που υποδέχεται νέα έργα τέχνης». Είναι ακριβώς εκείνες οι διασταυρώσεις χρόνου και τόπου που, όταν επισημανθούν, γεννούν το βίωμα.

Είχαμε μαζευτεί 100 και πλέον άνθρωποι στα εγκαίνια της έκθεσης «Allotria  (ή η πίσω πλευρά των πραγμάτων)» σε ένα ιδιωτικό σπίτι της Τήνου, που με τον τίτλο «Ασπάλαθος» διαφοροποιείται με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του (με πέτρα και μπετόν) που φέρει την υπογραφή του Αριστείδη Ντάλα.

Σε αυτό το σπίτι, στην είσοδο του Τριαντάρου, η έκθεση έχει εμμέσως τον χαρακτήρα εκείνων των pop up γεγονότων που παρασύρουν το κοινό σε μια ιδιαίτερη εμπειρία. Ο Φίλιππος Πιέρρος, στον οποίον ανήκει το σπίτι, είχε την ιδέα να θεσπίσει έναν ετήσιο θεσμό παρουσιάζοντας κάθε καλοκαίρι σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Πέρυσι, που ήταν η πρώτη χρονιά, το άνοιγμα έγινε με ατομική έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη και φέτος, με την εμπειρία του παρθενικού εγχειρήματος, παρουσιάζεται ομαδική έκθεση πέντε σημαντικών καλλιτεχνών: Χρήστος Αντωναρόπουλος, Χαράλαμπος Κατσατσίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας και Παναγιώτης Τανιμανίδης. Είναι μια ώσμωση με το τοπίο, την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα ενός σπιτιού, με το ψιθυριστό πνεύμα του νησιού.

Τα «Allotria», που, όπως είπε ο επιμελητής Μάνος Στεφανίδης, ήταν το όνομα του καλλιτεχνικού συλλόγου του Μονάχου στον οποίον συμμετείχε ο Νικόλαος Γύζης, «ο διαχρονικός άγιος της Τήνου», είναι παραγωγή της αίθουσας τέχνης Alma, με την προσωπική σφραγίδα της Μαρίας Αλμπάνη.

Η Alma, σταθερά προσανατολισμένη πλέον στον διεθνή διάλογο και στην προώθηση Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό, παρουσιάζει τώρα στην Τήνο και στο νέο αυτό ιδιωτικό εγχείρημα πέντε από τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεται.

Ο Παναγιώτης Τανιμανίδης έχει εγκαταστήσει ένα μεγάλο γλυπτό στην είσοδο του σπιτιού και συνεχίζει στο εσωτερικό του σπιτιού με ακόμη ένα, καθώς και μια σειρά από κοσμήματα. Ο Μιχάλης Μανουσάκης έχει τέσσερα ερωτικά, ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης, ένα μεγάλων διαστάσεων εξπρεσιονιστικό έργο μεγάλης δύναμης, ο Τάσος Μισούρας έχει έργα της οικείας αφηγηματικής του δεινότητας.

Ενα από αυτά, ζωγραφισμένο σε καμβά, είναι εκτός τελάρου και ακολουθεί το περίγραμμα του θέματος. Ο Χρήστος Αντωναρόπουλος έχει ένα έργο στον εξωτερικό χώρο, μια Καρυάτιδα που φωτίζεται με μπλε φως. Για το κοινό είναι ένα παιχνίδι χαμένου θησαυρού, μια υπαινικτική προτροπή γνωριμίας με τη σύγχρονη τέχνη.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη καθημερινά 18.00 – 21.00 έως και τις 16 Αυγούστου (στην είσοδο του χωριού Τριαντάρος στην Τήνο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή