Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ζωγράφος της θάλασσας

Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ζωγράφος της θάλασσας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει ένας Ελληνας ζωγράφος που το όνομά του είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τη θαλασσογραφία, αυτός είναι ο Κωνσταντίνος Βολανάκης. Αλλωστε, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της νεοελληνικής ζωγραφικής, και το έργο του εξακολουθεί να ενδιαφέρει τους συλλέκτες και τους φιλότεχνους διεθνώς, όπως αποδεικνύεται από τις πωλήσεις των δημοπρασιών. Από αύριο, όλοι όσοι θέλουμε να ξαναδούμε τις υπέροχες θάλασσες του Βολανάκη –τα ήρεμα λιμάνια, τα πλοία που αρμενίζουν στο πέλαγος, τα καΐκια και τα ιστιοφόρα που ετοιμάζονται να ανοίξουν πανιά–, μπορούμε να πάμε στην Υδρα. Εκεί το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας (ΙΑΜΥ) διοργανώνει μεγάλη έκθεση που περιλαμβάνει 29 πίνακες  του ζωγράφου από τη συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη με τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης. Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας». Κάποια από τα πολύτιμα εκθέματα που θα φιλοξενηθούν στον χώρο του Μουσείου Υδρας συμπεριλήφθηκαν στη μεγάλη έκθεση που είχε διοργανώσει το Ιδρυμα Θεοχαράκη τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Βολανάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Μονάχου, αγάπησε τη θάλασσα από παιδί. Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, πέρασε τα σχολικά του χρόνια στην Ερμούπολη της Σύρου και πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον σπουδαίο ζωγράφο Ανδρέα Κριεζή. Στη συνέχεια, ταξίδεψε και εργάστηκε στην Τεργέστη. Σε ηλικία 27 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στη ζωγραφική στη γερμανική Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών. «Το έργο του χαρακτηρίζεται από την αίσθηση της κίνησης, αλλά και της ακινησίας, την απόδοση του στιγμιαίου, αλλά και του φευγαλέου», σημείωνε ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης του Ιδρύματος Θεοχαράκη Τάκης Μαυρωτάς στον πολυσέλιδο κατάλογο που τη συνόδευε. «Η τέχνη του Βολανάκη εξακολουθεί να συγκλονίζει τους λάτρεις της κλασικής ζωγραφικής. Πιστός στην ακαδημαϊκή παράδοση, τονίζει τις επιμέρους λεπτομέρειες των θεμάτων, δίνοντας έμφαση στην πιστή αναπαράσταση της οπτικής πραγματικότητας.

Εκείνο που τον απασχόλησε κυρίως ήταν η απεραντοσύνη της φύσης, η σχέση της θάλασσας με τον ουρανό και η ζωή των αγαπημένων του πλοίων, που αποτελούν την ταυτότητα του ζωγραφικού του κόσμου.

Η ζωγραφική του έχει προσωπικό ύφος, δύναμη παραστατικής ενάργειας, εύρος και αυθεντικότητα που ορίζει το καλλιτεχνικό του μέγεθος, εδραιώνοντας τη φήμη του ως “ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας”».

Διάρκεια έως 31/10. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή