Νέα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Νέα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους τέσσερις ανέρχονται οι θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί έως σήμερα. Ολοι αφορούν σε ασθενείς άνω των 80 ετών, ενώ οι δύο εκ των τεσσάρων θανάτων καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα. Συνολικά από την αρχή της φετινής καλοκαιρινής περιόδου έως και χθες είχαν διαγνωστεί και διερευνηθεί εργαστηριακά 35 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, τα δέκα την τελευταία εβδομάδα. Από τους ασθενείς που νόσησαν λόγω του ιού οι 21 εμφάνισαν πιο σοβαρή μορφή λοίμωξης με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εως και χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν λόγω της νόσου δέκα ασθενείς, εκ των οποίων τέσσερις σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι επηρεαζόμενες περιφερειακές ενότητες, με βάση τον εκτιμώμενο τόπο έκθεσης των ασθενών στον ιό, είναι οι Πιερία (Δήμος Κατερίνης), Πέλλα (Δήμος Πέλλας), Ξάνθη (Δήμοι Τοπείρου, Αβδηρών, Ξάνθης), Καβάλα (Δήμοι Νέστου, Θάσου), Λάρισας (Δήμοι Λαρισαίων, Τυρνάβου, Κιλελέρ), Καρδίτσας (Σοφάδων) και Ανατολικής Αττικής (Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδος και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας). Σημειώνεται ότι σε επίπεδο Ε.Ε. εκτός από την Ελλάδα κρούσματα της νόσου σε άνθρωπο έχουν αναφερθεί και σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Γαλλία και Ιταλία.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), τονίζουν την ανάγκη λήψης των μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια, μεταξύ των οποίων είναι η χρήση εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, κατάλληλων ρούχων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών, τα συχνά λουτρά καθαριότητας, η τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων σε παράθυρα και πόρτες και κουνουπιέρας σε κούνιες παιδιών και καρότσια. Το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης του ΕΟΔΥ συστήνει στις υπηρεσίες αιμοδοσίας να παρέχουν οδηγίες στους αιμοδότες σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας ίωσης, ή συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (δυσκαμψία αυχένα, αστάθεια, τρέμουλο, παραλύσεις κ.ά.), εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την υπηρεσία.

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει και οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα και οι οποίες αναμένεται να αποδειχθούν απόλυτα χρήσιμες τις επόμενες ημέρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η λήψη άφθονων υγρών –εκτός του καφέ και αλκοολούχων ποτών–, η αποφυγή της απευθείας έκθεσης στον ήλιο, ο περιορισμός των μετακινήσεων και η παραμονή σε δροσερά μέρη και τα πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.ά.) συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβετε. Εάν έχετε νεογέννητο στο σπίτι, φροντίστε να είναι ντυμένο ελαφρά και ζητήστε οδηγίες από τον παιδίατρο για τη λήψη υγρών. Και ποτέ μην αφήνετε σε κλειστό αυτοκίνητο, νήπια, ηλικιωμένους και κατοικίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή