Απ’ το ένα άσυλο στο άλλο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμείνατε αναπαλαίωση κινητοποιήσεων για το ιερό σκήνωμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Λάβαρα, ύμνοι, λιβάνια με μολότοφ και με χημικά. Ομως η «σκληρή Δεξιά» κυβέρνηση δεν πτοείται. Θέλει να βάλει όρια παντού, ακόμη και στη θάλασσα. Είναι τέτοιο το μένος της, που μόλις τελείωσε με τον νόμο για το ένα άσυλο δηλώνει έτοιμη να ασχοληθεί με το άλλο άσυλο. Το προανήγγειλε χθες ο κ. Κουμουτσάκος, που επισκέφθηκε τη Μόρια, όπου συνωστίζονται σε απάνθρωπες συνθήκες 7.000 ψυχές. 2.000 νέες αφίξεις στη Λέσβο τις τελευταίες είκοσι ημέρες. Προχθές, έγραψα πως το σύνολο είναι 9.000 με ντόπιο πληθυσμό 90.000. Σήμερα άκουσα πως είναι πάνω από 10.000. Και οι ροές συνεχίζονται. Με τον σημερινό νόμο περί χορήγησης ή απόρριψης ασύλου, η διαδικασία φτάνει αισίως τα επτά χρόνια. Δικαίωμα ένστασης στην πρώτη απόρριψη, δικαίωμα δεύτερης ένστασης και ρυθμοί ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε αυτό οφείλεται ο συνωστισμός στη Μόρια. Οπως επίσης και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού των μεταναστών παραμένει αχαρτογράφητο. Οταν η αστυνομία τούς ψάχνει για να τους επιδώσει την απόρριψη της αίτησής τους, δεν τους βρίσκει.

Ο υπουργός είπε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων. Η Τουρκία απειλεί, η Ευρώπη πανικοβάλλεται και η Ελλάδα το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ως πρώτη κίνηση είναι να αλλάξει τον νόμο. Κοινώς, βαράτε βιολιτζήδες στην εμποροπανήγυρη του ανθρωπισμού και της προόδου. Αν δεν κάνω λάθος, και ο κ. Μουζάλας είχε αντιληφθεί το πρόβλημα και είχε επιχειρήσει την επίσπευση των διαδικασιών, όμως τον εμπόδισε η αριστερή εταιρεία του Τσακαλώτου. Μόνον που το 2019 δεν είναι το 2015. Το 2015 οι ντόπιοι πληθυσμοί αντιμετωπίστηκαν σαν ένοχοι ξενοφοβίας και έπρεπε να εκτίσουν την ποινή τους για να αποδείξουν μεταμέλεια. Πέρασαν τις εξετάσεις με επιτυχία, όμως δεν πήραν απολυτήριο. Η καταναγκαστική συνύπαρξη, με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες, παγιώθηκε.

Η Μόρια, όπως και τα λοιπά στρατόπεδα ανοικτού τύπου, είναι αποθήκη βίας. Την καλλιεργούν οι άθλιες συνθήκες, η απραξία, η αβεβαιότητα για το μέλλον. Οι πληθυσμοί τους όχι μόνον δεν ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη χώρα που τους έχει υποδεχθεί, αλλά την αντιμετωπίζουν όσο περνά ο χρόνος με εχθρότητα. Πέρυσι, ένα μέρος αυτών είχε καταλάβει την κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης. Η Μυτιλήνη είναι μια πόλη 27.000 κατοίκων. Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, στη Μόρια κατοικούν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ποια δυναμική προκύπτει; Αυτά για να μην απορούν οι καλοί μας σοσιαλδημοκράτες πώς η δημοτικότητα του Σαλβίνι ανεβαίνει, με αποτέλεσμα αυτός να προκαλεί πρόωρες εκλογές για να κυβερνήσει μόνος του. Και ο Σαλβίνι είναι σκληρός δεξιός. Δεν είναι κεντρώος σαν τον Μητσοτάκη, που ευτυχώς κέρδισε αυτοδυναμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή