Εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου

Εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρελθόν πλέον και επισήμως είναι για την Επιτροπή Ανταγωνισμού η μέχρι πρόσφατα πρόεδρός της Βασιλική Θάνου, η αντιπρόεδρος Αννα Νάκου, καθώς και δύο εισηγητές, οι κ. Ι. Παύλοβιτς και Ν. Ζευγώλης. Χθες, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι εκδόθηκαν οι απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή και προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Οι αντικαταστάτες των παραπάνω αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα με φήμες να αναφέρουν πως για το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξετάζεται η περίπτωση τεχνοκράτη με πλούσια θητεία στις Βρυξέλλες.

Η αυτοδίκαιη έκπτωση των τεσσάρων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την οποία εκδόθηκαν οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις, ισχύει από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου (4623/2019) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από τις 9 Αυγούστου 2019.

Το άρθρο 101 του εν λόγω νόμου, με το οποίο εισήχθησαν ασυμβίβαστα για τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καταλαμβάνει και τη σημερινή γενική διευθύντρια της ανεξάρτητης αρχής, Σύλβιας Καμπαλούρη. Για την απόλυσή της, ωστόσο, από τη θέση αυτή απαιτείται σχετική απόφαση από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία πρώτα πρέπει να συγκροτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 101 του νόμου 4623/2019, υπάρχει ασυμβίβαστο για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τον γενικό διευθυντή που έχουν απασχοληθεί σε γραφείο πρωθυπουργού, γραφείο υπουργού ή γενικού ή ειδικού γραμματέα της κυβέρνησης. Η κυρία Θάνου, ως γνωστόν, είχε τοποθετηθεί ως προϊσταμένη του νομικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η αντιπρόεδρος της Αρχής Αννα Νάκου διορίστηκε στην Ε.Α. με την απόφαση 41343/6-4-2017, νωρίτερα όμως είχε εργαστεί ως νομικός σύμβουλος του τέως υπουργού Νίκου Παππά.

Ο κ. Παύλοβιτς, πριν γίνει εισηγητής στην Ε.Α., και συγκεκριμένα έως τις 4 Ιανουαρίου 2019, ήταν προϊστάμενος του Γραφείου Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Ο έτερος εισηγητής, ο κ. Νίκος Ζευγώλης, είχε αποσπασθεί στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρήστου Σταϊκούρα όταν ο τελευταίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Η απόσπαση διεκόπη στις 14 Απριλίου 2014.

Τέλος, η κυρία Καμπαλούρη από τις 2 Νοεμβρίου 2015 έως τις 15 Ιουλίου 2016 είχε αποσπαστεί στο γραφείο του τέως γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, ενώ στη συνέχεια, από τις 25 Ιουλίου 2016 έως τις 5 Νοεμβρίου 2016, είχε αποσπαστεί στο πολιτικό γραφείο του τέως αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή