Τηλεοπτικό «γεφύρι της Αρτας»

Τηλεοπτικό «γεφύρι της Αρτας»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τηλεοπτικό σίριαλ της στέγασης του συνόλου των ομάδων της Σούπερ Λιγκ 1 παίζεται φέτος με παραλλαγές, για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, πέντε ημέρες πριν από τη σέντρα.

Από τη σύσταση της Σούπερ Λιγκ το 2006 και μέχρι και τη σεζόν 2017-2018 το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων δεν απασχολούσε με τέτοιον τρόπο τον συνεταιρισμό των ΠΑΕ, διότι είχε αποφασιστεί και λειτουργούσε η κεντρική διαχείριση. Ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ διαπραγματευόταν την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το σύνολο των ΠΑΕ και το ποσό που αποτελούσε το αντίτιμο της συμφωνίας κατανεμόταν με βάση κριτήρια όπως η εμπορικότητα και η βαθμολογική συγκομιδή.

Τα «σύννεφα» εμφανίστηκαν το καλοκαίρι του 2017, όταν η Nova, που είχε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του πρωταθλήματος, επικαλούμενη θέματα που «απαξιώνουν το άθλημα», όπως οι αναβολές προγραμματισμένων αγωνιστικών, οι διακοπές αγώνων και η περιορισμένη ανταγωνιστικότητα, ζήτησε αλλαγές με βασικότερη τη μείωση των ομάδων από 16 σε 14 και πρότεινε «κούρεμα» του συμβολαίου ύψους 18% επί ποσού περίπου 42 εκατομμυρίων ευρώ. Την παραμονή της έναρξης του πρωταθλήματος η Σούπερ Λιγκ αποδέχθηκε το «κούρεμα» μη έχοντας εναλλακτική λύση.

Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα για μείωση των ομάδων και αποφάσισε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια να διεξαχθεί χωρίς πλέι οφ.

Toν Ιανουάριο του 2018, η «ασφάλεια» της κεντρικής διαχείρισης έπαψε να υπάρχει. Η πρόταση της Nova για απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων του πρωταθλήματος, πλην του ΠΑΟΚ που είχε αποχωρήσει από την «κεντρική διαχείριση», έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ, έφερε την αντιπρόταση του συνεταιρισμού που ζήτησε επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Η Nova δεν δέχθηκε την αντιπρόταση και το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης έπαψε να υφίσταται. Το συνδρομητικό κανάλι κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εννέα από τις 16 ομάδες που πήραν μέρος στο πρωτάθλημα 2018-2019, μεταξύ των οποίων της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, αλλά και του ΠΑΟΚ.

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν δραματικό. Επτά ομάδες, ανάμεσα στις οποίες και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ήταν το πιο εμπορικό όνομα και μπορούσε να βρει τηλεοπτική στέγη, αλλά σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είχε συμφωνήσει να μην αφήσει μόνες τους τις υπόλοιπες ομάδες (Αρη, Παναιτωλικό, Ξάνθη, Ατρόμητο, Λαμία και ΠΑΣ Γιάννινα) επειδή είχαν στηρίξει την απόφαση για αλλαγή της ποινής των μη αδειοδοτούμενων από την ΕΠΟ ΠΑΕ, ήταν τηλεοπτικά άστεγες και χωρίς κάποιο ιδιωτικό κανάλι να ενδιαφέρεται για την απόκτησή τους, παρότι, όπως γράφτηκε, στο Open υπήρχαν σκέψεις για υποβολή πρότασης.

Τότε εμφανίστηκε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, που κλήθηκε να υλοποιήσει ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης. Το σχέδιο, που από την αρχή φάνηκε ότι ήταν πρόχειρο τόσο ως προς τον στόχο όσο και ως προς την εφαρμογή του, έβαζε την ΕΡΤ στο «παιχνίδι» της απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των επτά «άστεγων» ΠΑΕ με αντάλλαγμα τη μείωση των ομάδων του πρωταθλήματος από 16 σε 12, ενώ συνέδεε την εμπλοκή της ΕΡΤ με την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών. Οι ομάδες είδαν την πρόταση ως σανίδα σωτηρίας και συμφώνησαν στη μείωση των ομάδων από 16 σε 14. Οι επτά ΠΑΕ υπέγραψαν συμβόλαιο δύο ετών, που θα τους απέδιδε συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το «κούρεμα»

Η κυβερνητική αλλαγή του περασμένου Ιουλίου επηρέασε τη συμφωνία της ΕΡΤ με τις πέντε πλέον ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1, αφού ο Παναθηναϊκός πήγε στη Nova, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα υποβιβάστηκε στη Σούπερ Λιγκ 2. Η «δημόσια τηλεόραση» πρότεινε μείωση των συμβολαίων κατά 45%. «Η πρόταση της ΕΡΤ περί μειωμένου τιμήματος απορρίφθηκε ρητά και κατηγορηματικά από όλες τις ΠΑΕ», απάντησε η Σούπερ Λιγκ 1. Η ΕΡΤ φέρεται να επανήλθε με πρόταση «κουρέματος» 30%. 

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος το θέμα παραμένει ανοιχτό, αν και όλα δείχνουν πως οι πέντε ομάδες θα παραμείνουν στην ΕΡΤ.

Ο ΠΑΟΚ που έφυγε από τη Nova και δεν πήγε στην ΕΡΤ, κατέληξε στο Open, o νεοφώτιστος Βόλος πήγε στη Nova, που πλέον έχει τις επτά από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος, ενώ ο ΟΦΗ που ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τον ΠΑΟΚ (έφυγε από τη Nova για να πάει στην ΕΡΤ) είναι προς το παρόν μετέωρος.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή