Διάκριση εξουσιών και ηγεσία Δικαιοσύνης

Διάκριση εξουσιών και ηγεσία Δικαιοσύνης

Κύριε διευθυντά

Ολο το θέμα Θάνου προέκυψε λόγω του άρθρου 90 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος. Στην επικείμενη αναθεώρησή του, θα πρέπει να αλλάξει. Προβλέπει τη διαδικασία επιλογής και διορισμού με Π.Δ. των ηγεσιών του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά κατόπιν «προτάσεως» του Υπουργικού Συμβουλίου, της εκτελεστικής δηλ. εξουσίας. Κραυγαλέα καταπάτηση της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, επιχειρούσα να δεσμεύει τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τις διορίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες της. Πράγμα το οποίο συνέβη στις 29 Ιουνίου 2015, όταν επελέγη η κ. Θάνου με βαθιά τομή στην επετηρίδα των ανώτατων δικαστών. Το προσπάθησε εκ νέου πρόσφατα προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, με τον σημερινό Πρόεδρο να του επιστρέφει τα Π.Δ. ανυπόγραφα.

Οφείλουμε για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, να επανέλθουμε στην τήρηση των επετηρίδων των δικαστηρίων. Οι τρεις πρώτοι κατά αρχαιότητα αντιπρόεδροί των ή και λίγοι νεώτεροι δικαστές με μυστική ψηφοφορία των ολομελειών των, οι οποίοι θα διορίζονται απ’ ευθείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στρατής Ε. Στρατήγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή